Στο μικροσκόπιο η ‘επόμενη μέρα’

Στο μικροσκόπιο η ‘επόμενη μέρα’
Η είσοδος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου eurokinissi

Οι όροι και οι προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και η εκκίνηση των συζητήσεων για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ τίθεται επί τάπητος σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Στα δύο ανοιχτά και σημαντικά μέτωπα που έχει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα επικεντρώνονται η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, καθώς όλοι στο Μαξιμου και την Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και για την “επόμενη μέρα” μετά τον Αύγουστο, δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Επιπροσθέτως, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ διαμορφώνει άλλο ένα δύσκολο πεδίο για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στην διαπραγμάτευση για την ονοματοδοσία της γείτονος, η διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών  έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλωστε, χθες, την ώρα που στην Πολιτική Γραμματεία συζητούνταν όλα τα θέματα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ άνοιγε τα χαρτιά του στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Η διαχείριση των διαπραγματεύσεων απασχόλησε τη συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει τα μέλη του οργάνου για ό,τι έχει προκύψει από τις διαπραγματεύσεις ως τώρα, αλλά και με όλους τους παρισταμένους να συμφωνούν πως η Αριστερά πρέπει να δώσει μάχη “κατά των εθνικιστικών δυνάμεων”. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί η κατά το δυνατόν ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε μία εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας για το πώς φτάσαμε στο 25ετές αδιέξοδο, αλλά και για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν εφεξής. Επίσης, από τη συνεδρίαση προέκυψε και η βούληση Μαξίμου και Κουμουνδούρου να πιέσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν “χωρίς να παίζουν κρυφτούλι”, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη στη συνεδρίαση.

Ο “πονοκέφαλος” της διαπραγμάτευσης

Ταυτοχρόνως, η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτέλεσε μία “περίληψη” των όσων αναμένεται να λάβουν χώρα αύριο και μεθαύριο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βασικό θέμα προβληματισμού ήταν και παραμένει το πώς θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, αλλά και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της “επόμενης μέρας”, μετά τον Αύγουστο του 2018. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συνομολόγησαν ότι το εξάμηνο που ξεκίνησε θα χαρακτηριστεί από δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία.

Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου αποτελεί ειλημμένη απόφαση να αποφεύγονται οι “πανηγυρισμοί”, υπό την έννοια ότι τον Αύγουστο όντως η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά δεν τελειώνει η κρίση με το πάτημα ενός κουμπιού από την 1η Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται, πλέον στις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας στον δρόμο προς την έξοδο από το Μνημόνιο: δηλαδή, το πώς θα σχηματιστεί αυτό το περίφημο πιστωτικό “μαξιλάρι” που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τυχόν “προληπτική γραμμή πίστωσης” και με πόσες εξόδους στις αγορές θα γίνει αυτό. Επίσης, ένα ακόμη θέμα που απασχολεί πολλούς στην κυβέρνηση είναι αν τελικώς το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν το Ταμείο κάνει πίσω, τότε θα είναι ευκολότερο να ακυρωθούν τα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 (μείωση συντάξεων με κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” και μείωση αφορολόγητου ορίου) -κι αν γίνει αυτό, τότε προφανώς το “αφήγημα” περί “τετάρτου Μνημονίου” πάει περίπατο.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένες τις δυσκολίες του επόμενου διαστήματος, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η εκτίμηση ότι χρειάζεται να είναι όλοι “σοβαροί και μετρημένοι”, αλλά και πως πρέπει η κυβέρνηση να είναι καλά προετοιμασμένη για την διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε ότι το τέλος του Μνημονίου θα αποτελέσει μεν μία τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρόν, όμως η ελευθερία που θα απολαμβάνει η χώρα προφανώς δε θα είναι απεριόριστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα