“Οι ΗΠΑ χτίστηκαν σε ελληνικές ιδέες” – Το “αγαπητέ Τόνι” του Δένδια σε Μπλίνκεν

“Οι ΗΠΑ χτίστηκαν σε ελληνικές ιδέες” – Το “αγαπητέ Τόνι” του Δένδια σε Μπλίνκεν
Eurokinissi

Την πεποίθηση ότι ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία θα αποτελέσει θεμέλιο ούτως ώστε να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας εξέφρασε ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά την έναρξη του 4ου γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, στην Αθήνα.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλαδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τόνισε: «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

“Θεμέλιο επίλυσης των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας ο σεισμός”

Την πεποίθηση ότι ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία θα αποτελέσει θεμέλιο ούτως ώστε να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας εξέφρασε από πλευράς του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγες μόλις ώρες μετά το ταξίδι του στην Τουρκία, επέλεξε να στείλει μηνύματα στη γείτονα, καλώντας να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο.

Εξήρε μάλιστα τον ελληνικό λαό για την άμεση και σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.: «Ελπίζουμε ο σεισμός στην τουρκία να αποτελέσει θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών» και κάλεσε «να επιλύσουν οι εταίροι μας ειρηνικά και διπλωματικά τις διαφορές τους και να αποφεύγονται εντάσεις.»

Ο Νίκος Δένδιας από πλευράς του υπογράμμισε ότι «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε με την εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτοτελής υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους Σύρους και τους Τούρκους συνανθρώπους μας.»

Κατανοώντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, έσπευσε να επισημάνει πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ως στενού φίλου και συμμάχου των δύο χωρών, τα δύο μέρη “να βρουν τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο”. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε να μην χρησιμοποιείται προκλητική ρητορική και να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, καθώς δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα