Κόκκινα δάνεια: Συμφωνία έως το Σάββατο επιδιώκει η Αθήνα – Συνεδριάζει το Euro Working Group Kυριακή ή Δευτέρα

Κόκκινα δάνεια: Συμφωνία έως το Σάββατο επιδιώκει η Αθήνα – Συνεδριάζει το Euro Working Group Kυριακή ή Δευτέρα
Συνάντηση του πουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, αρμόδιο για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Μειώνεται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση – Νέα συνάντηση την Πέμπτη με τους δανειστές

Μειώνεται ακόμη περισσότερο ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, καθώς νέα ημερομηνία – ορόσημο για συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά το μεγάλο αγκάθι των πλειστηριασμών ορίστηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

«Πρέπει μέχρι το Σάββατο να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες για να συνεδριάσει στη συνέχεια το Euro Working Group», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών.

Ταυτοχρόνα, όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει είτε την Κυριακή, είτε το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Όσο για τη νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, μπορεί να γίνει αμέσως μετά, εξήγησε ο υπουργός.

Παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση της Τετάρτης, κάποια βήματα προσέγγισης έγιναν, με το οικονομικό επιτελείο (Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Γ. Χουλιαράκης) να ανανεώνει για αύριο Πέμπτη το ραντεβού του με τους ξένους τεχνοκράτες και με στόχο να μεγιστοποιηθεί κάθε δυνατότητα σύγκλισης θέσεων.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να συμπυκνώσει χρόνους και να κλείσει ταχύτατα όλα τα ανοιχτά μέτωπα σε ό,τι αφορά την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ και αυτόματα να περάσει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη δέσμη, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Κόκκινα δάνεια

Μέρος της απόστασης που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φέρεται πως έχει διανυθεί.

Το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την προστασία του 50% των κόκκινων στεγαστικών δανείων και αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ρύθμισης των 100 δόσεων, η Αθήνα επιχειρεί με νέες προτάσεις να φτάσει πιο κοντά στην προσέγγιση των δανειστών.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε σταδιακό περιορισμό του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, σε πρώτη φάση στις 20 ημέρες και στη συνέχεια στις 10 ημέρες. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση έναντι εκείνης των δανειστών που πιέζουν για απώλεια της ρύθμισης από την επόμενη κιόλας ημέρα μιας νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την έτερη καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης, την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, ακόμη κι αν εντείνονται οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς και παραμένουν τα νομικά κωλύματα λόγω της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα