Όχι σε εκλογές και συναίνεση

Όχι σε εκλογές και συναίνεση
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ζήτησε ο Α. Σαμαράς. Αλέκα Παπαρήγα: "Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει". "Επιθετικό παιχνίδι προς την ΕΕ" ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης. Πρόταση για δημοψήφισμα από τον Α. Τσίπρα (Vids)

Ολοκληρώθηκε ο γύρος συναντήσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Οι συναντήσεις  έγιναν σε καλό κλίμα, ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο πριν τις δέκα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 με την κα Παπαρήγα να δηλώνει ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να δώσει συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.

Στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Λίγο πριν τις 4:30 το απόγευμα, ο κ. Καρατζαφέρης εξήλθε του Μαξίμου, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει το κατενάτσιο και να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική απέναντι στην Ευρώπη.

Λίγο μετά τις 17:30, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη δεχθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

*Δείτε βίντεο και αναλυτικά τις δηλώσεις των αρχηγών στη συνέχεια του κειμένου

Στήριξη ζητά ο πρωθυπουργός

Παπανδρέου και Σαμαράς στην αρχή της μεταξύ τους συνομιλίας σχολίασαν την σημερινή ημέρα γιορτής της Γυναίκας και συμφώνησαν στο ότι πρέπει να την τιμήσουν δεόντως.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11, ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης από τα γραφεία της ΝΔ.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού ΓιώργουΠαπανδρέου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά,Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Συγκεκριμένα, τη στήριξη της κυβέρνησης από τη ΝΔ εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής στις 11 και στις 24-25 Μαρτίου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι θέμα ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές και ότι δεν περιμένει από τα άλλα κόμματα να συμμεριστούν όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο αυτή την ώρα είναι θέμα ευθύνης η στήριξη της κυβέρνησης.

Επίσης, απέρριψε για άλλη μια φορά των ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλο αγώνα μπροστά της.

Αντώνης Σαμαράς: “Επαναδιαπραγμάτευση των όρων”

Στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συναντήσεις Κορυφής της Ε.Ε., τα ζητήματα διαχείρισης του Χρέους.

“Του απάντησα ότι η Ν.Δ. στήριξε εξαρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα και σε κάθε ευκαιρία:

*Πρώτον, το Ευρωομόλογο

*Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο

*Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.

*Τέταρτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού

*Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων

Τις θέσεις αυτές, μάλιστα, τις προώθησα και συνεχίζω να τις προωθώ και προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), που ήδη έχω συναντήσει, αλλά και προς τους Ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την Ελληνική Οικονομία. Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου”, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Αλέκα Παπαρήγα: “Δεν δίνουμε συναίνεση”

“Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, που στην ουσία είναι με ποιο σχοινί, αν θα είναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό. Προβλέπουμε ότι θα υπάρχει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία, όποια όμως συμφωνία και αν υπάρχει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα το κρατούμενο είναι: νέα, δυσβάσταχτα και αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και κατά των λαών της Ευρώπης”, δήλωσε η γενικής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

“Επομένως, συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο προετοιμασμένος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο”, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Ερωτηθείσα αν έθεσε θέμα μεταναστών, είπε ότι για άλλη μια φορά επανέλαβε πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για το ζήτημα αυτό πριν είναι αργά, “πολύ περισσότερο που βλέπουμε με ποιους δυστυχισμένους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, όταν προτιμούν να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στο κρύο προκειμένου να γλιτώσουν τη βίαιη επιστροφή στις πατρίδες τους”.

Καρατζαφέρης: “Να κάνουμε επιθετικό παιχνίδι”

Πιο επιθετική πολιτική ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου παίζεται όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια “μόνο αν η Ελλάδα πάει επιθετικά και όχι με διάθεση άμυνας. Μέχρι στιγμής ακούω για αμυντικά συστήματα για άλλη μια φορά”.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, στις 25 Μαρτίου διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδος και το μέλλον της Ευρώπης.

“Το κατά πόσο δηλαδή θα είμαστε όλη η Ευρώπη γερμανική επαρχία. Το αμυντικό παιχνίδι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε. Έχουν γνωρίσει μόνο ήττες και υποβαθμίσεις”, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Προσφυγή στο λαό

“Με τον πρωθυπουργό έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Αυτοί που πρέπει να πιεστούν είναι οι εταίροι μας και όχι ο ελληνικός λαός και τα κόμματα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο χαρακτήρισε ως “πανευρωπαϊκό μνημόνιο”.

Δήλωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι απαραίτητη η εμπλοκή του ελληνικού λαού με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση για άρνηση του Συμφώνου ανταγωνιστικότητας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στον λαό για την αποτυχία του μνημονίου και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Τέλος, αναφερόμενος στην Υπατία, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα των μεταναστών απεργών πείνας, τονίζοντας ότι το θέμα λαμβάνει ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Μπακογιάννη: “Να πούμε την αλήθεια στο λαό”

Η πρόεδρος του κινήματος “Δημοκρατική Συμμαχία” Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό  Γιώργο Παπανδρέου,  έκανε λόγο για διχασμό, ενόψει μιας πολύ κρίσιμης συνόδου και τόνισε ότι πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

“Η Ελλάδα προσέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Έχουμε όλοι κοινούς στόχους. Δυστυχώς όμως τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα. Η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή τους λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν για να μην πω ότι κάνει πίσω” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Μπακογιάννη πρότεινε το διαπραγματευτικό πακέτο να έρθει ως σύμφωνο στη Βουλή και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

“Έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους, για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι το διαπραγματευτικό πακέτο το οποίο θα έρθει ως σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές καθότι θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής”.

Κουβέλης: “Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο”

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το μήνυμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να είναι σαφές και πρέπει ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο.

“ Πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτου” τόνισε ο κ. Κουβέλης

Ερωτηθείς για το αν παρέχει στην κυβέρνηση συναίνεση, ο Φ. Κουβέλης απάντησε ότι “ο πρωθυπουργός οφείλει να διεκδικήσει με σαφήνεια, επιμονή και συστηματικότητα τη συνολική αντιμετώπιση όλου του χρέους της Ελλάδας. Πρέπει να διεκδικήσει την οικονομική διακυβέρνησή της Ευρώπης, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικότερα για την Ευρώπη. Το ελληνικό πρόβλημα έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα”.

Ερωτηθείς για το αν συζήτησε το θέμα της απεργίας των μεταναστών, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανθρωπιστικής παρέμβασης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα