Συνέδριο ΝΔ: Η μάχη της νέας Πολιτικής Επιτροπής

Συνέδριο ΝΔ: Η μάχη της νέας Πολιτικής Επιτροπής
12ο Τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Γραμμές, ισορροπίες, διεκδικήσεις. Πριν καν ανακοινωθούν οι υποψήφιοι οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής. Ποιους στηρίζουν οι μητσοτακικοί, τι (δεν) θα κάνουν οι καραμανλικοί, τι ζητούν σαμαρικοί- Γεωργιάδης

Το 12ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα εκλέξει την Κυριακή τη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων, οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο με εντατικούς ρυθμούς από το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μητσοτακικοί στοχεύουν στο να προωθήσουν την εκλογή 100 μελών από τα 150 της Πολιτικής Επιτροπής, αν και μέσα σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται μόνο ακραιφνώς “προεδρικοί” αλλά και πρόσωπα που έχουν και άλλες αναφορές, σε μία προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις και να επιβεβαιωθεί η ενότητα του κόμματος υπό τον πρόεδρο του.

Πάντως υπήρξε… μουρμούρα από ορισμένους σαμαρικούς και στελέχη που πρόσκεινται στον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς επιθυμούν να εκλέξουν τουλάχιστον 20 μέλη της δικής τους καθαρά “σφαίρας” και ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο επιρροής στην ΚΕ. Οι ντορικοί, που είχαν μία ισχυρή παρουσία και στην προηγούμενη ΠΕ, η οποία είχε εκλεγεί στο συνέδριο του Απριλίου 2016 μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν και πάλι στους 20 με 25. Έτσι μένει χώρος για 10 με 15 “ελεύθερους σκοπευτές”. Οι καραμανλικοί πάντως δεν πρόκειται να κινηθούν συντεταγμένα ούτε να κάνουν κάποια “επίδειξη δύναμης” στην ΠΕ, καθώς ουδείς επιθυμεί να κατηγορηθεί για κινήσεις κατά της ηγεσίας.

Στην ΠΕ αναμένεται πάντως να υπάρξει ανανέωση και λόγω του γεγονός ότι από το γραφείο του πρόεδρου της ΝΔ έχει διαμηνυθεί σε όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ή θα ήθελαν να εξετασθεί η αξιοποίηση τους σε κρατικές θέσεις από την επόμενη κυβέρνηση ,να μην θέσουν υποψηφιότητα για το κομματικό όργανο γιατί θα “κοπούν”. Όσοι θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές εξάλλου θα γίνουν ex officio μέλη της ΠΕ εάν εκλεγούν, ενώ η γαλάζια ηγεσία έχει αποφασίσει ότι ως κυβέρνηση δε θέλει να έχει σε κρατικές θέσεις ανθρώπους που είναι και σε κομματικά όργανα.

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ υποψήφιοι θα είναι (και αναμενόμενα σε υψηλές θέσεις) ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος και η Κατερίνα Ονουφριάδου. Σε εκλογή σε καλή σειρά στοχεύει και ο επίσης μητσοτακικός πρώην δήμαρχος Βύρωνα και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χαρδαλιάς. Στη μητσοτακική “γραμμή” συγκαταλέγονται επίσης ο Μπάμπης Σιάτρας και ο παλιός ΟΝΝΕΔίτης Νάσος Μπαλέρμπας, που είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές του 2015-2016 Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν βεβαίως και την καλή σχέση με τη νεότερη γενιά. Επίσης ο παλιός ΟΝΝΕΔίτης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που έχει όμως καλές σχέσεις και με τους καραμανλικούς και ήταν στην ΠΕ και επί Σαμαρά (θέτει υποψηφιότητα για 3η φορά).

Το 2016 πρώτος στην ΠΕ είχε εκλεγεί ο αβραμοπουλικός Γιώργος Κατσαούνος, που αναμένεται και αυτή τη φορά να είναι υποψήφιος και προφανώς αναμένεται να έχει στήριξη από διάφορες τάσεις. Υποψήφιος επίσης θα είναι ο καραμανλικός Διομήδης Νταούλας (διευθυντής του γραφείου του τομεάρχη Υποδομών Κώστα Καραμανλή), που αναμένεται να εκφράσει και το καραμανλικό στοιχείο. Από τη ΔΑΚΕ, προωθείται η υποψηφιότητα του Δημήτρη Γεωργίκου, γενικού γραμματέα του συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως υπήρξαν και γκρίνιες για ορισμένους μητσοτακικούς υποψηφίους από άλλους επίσης μητσοτακικούς υποψηφίους, διότι προχώρησαν στην αποστολή ομαδικών e mail έχοντας προφανώς τη λίστα των συνέδρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα