Συνομιλία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη – Στις 29 Ιουλίου ο πρωθυπουργός στην Κύπρο

Συνομιλία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη – Στις 29 Ιουλίου ο πρωθυπουργός στην Κύπρο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κύπρου, στον απόηχο και της απόφασης για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Άγκυρα για την προκλητική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αντικείμενο της συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επιβεβαιώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της συνομιλίας οριστικοποιήθηκε ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα γίνει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου.

Από την πλευρά της Λευκωσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε στο twitter: «Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις. Είχαν μακρά συνομιλία με ανταλλαγή απόψεων και σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Με απόλυτη ευθυγράμμιση στους στόχους, οι δυο κυβερνήσεις μας προχωρούν με στενό συντονισμό».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Αναστασιάδη έρχεται στον απόηχο της έγκρισης από τους “28” υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, χωρίς αλλαγές, του κειμένου των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

“Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας”.

Επιπλέον “το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη”.

Tο Συμβούλιο “εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά” και, “σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ” , δηλώνοντας ότι “το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει”.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, επιπλέον οι 28 υπενθυμίζουν τα “συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019” και “εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα”.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει “τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο “.

Επιπλέον, “το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας”.

“Η ΕΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”, αναφέρει το κείμενο.

“Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο “, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα