ΣΥΡΙΖΑ για εξωτερική πολιτική: Με ισχυρότερο το “πατριωτικό” στοιχείο

ΣΥΡΙΖΑ για εξωτερική πολιτική: Με ισχυρότερο το “πατριωτικό” στοιχείο
Αποτέλεσμα συμβιβασμών αλλά με στίγμα οι θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική Eurokinissi

Η θέση «συζητάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα» περιγράφεται, παρότι δεν αναφέρεται ρητά, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Αποστάσεις από την πολιτική Τράμπ. Ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία για τακτική «προβλέψιμου συμμάχου».

«Παπανδρεϊκό» άρωμα εντοπίζουν οι γνωρίζοντες στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μετά από αναλυτική συζήτηση που υπήρξε στην χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Στο κείμενο – αν και δεν αναφέρεται με αυτή την διατύπωση- περιγράφεται η πολιτική του «συζητάμε μόνον για την υφαλοκρηπίδα» αφού αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση, Αιγαίο και Θράκη. Επίσης επανέρχεται η λογική της τήρησης των αποστάσεων από τις ευρύτερες επιδιώξεις των ΗΠΑ παρότι τονίζεται ο στόχος της συνεργασίας δίχως όμως αναφορά σε «στρατηγική» σχέση. Ως κομβικό στοιχείο των ελληντουρκικών σχέσεων αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή διάσταση με αιχμή την πολιτική επιδίωξης της ενεργοποίησης των κυρώσεων.

Επίσης από το κείμενο απουσιάζουν οι ευρύτερες αναφορές στην Ν.Α Μεσόγειο, που χαρακτηρίζουν συνήθως ανάλογα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Εστιάζει στα ζητήματα της σχέσης με τις ΗΠΑ, του ελληνοτουρκικού διαλόγου και της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι διατυπώσεις είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και φαίνεται να ενσωματώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται στους συσχετισμούς στο Πολιτικό Συμβούλιο. Τόσο αυτές που προέρχονται από τον χώρο των «53» όσο και από τις δυνάμεις της διεύρυνσης. Εκεί όπου καταγράφονται εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις αφού συνυπάρχουν οι «πατριωτικές» και οι «σημητικές» – όπως αποκαλούνται- τάσεις που «κουμπώνουν» με τις αντίστοιχες αντιλήψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες την αρχική εισήγηση που έκανε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε, στήριξαν ένθερμα τα στελέχη της διεύρυνσης που βρίσκονται σήμερα σε κομβικές θέσεις είτε στους τομείς εργασίας, είτε στην Βουλή.

Για τις ΗΠΑ

Στο κείμενο θέσεων αν και σημειώνεται πως «η ανάπτυξη της συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που προωθήθηκε ενεργά κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής μας» ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «αντιτίθεται, ωστόσο, στη μετατροπή της Ελλάδας σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» στη Μέση Ανατολή και απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα, με λογικές που ξεπερνούν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Μάλιστα αφήνονται σαφείς αιχμές για την έως τώρα πολιτική των ΗΠΑ μια και επισημαίνεται ότι «ηπολιτική Τράμπ μερικής απεμπλοκής και στήριξης του τουρκικού ρόλου ιδίως στη Λιβύη, καθώς και οι αδυναμίες της ΕΕ, έχουν δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο και την αναθεωρητική της πολιτική, μέσω συχνά παράνομων και επιθετικών ενεργειών».

Στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρας βασίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου Eurokinissi

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο σημειώνεται πως «ο μόνος τρόπος που ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να αποδειχτεί βιώσιμος, είναι αν βασιστεί σταθερά στην αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου υπό νέους όρους που συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής κυρώσεων και μιας περιεκτικής θετικής ατζέντας». Μάλιστα τονίζεται ότι «θα αποτελούσε σοβαρό λάθος εκ μέρος της ΕΕ να θεωρήσει ότι απλά και μόνο η επανεκκίνηση ενός εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ειδικά υπό την σταθερή απειλή επιστροφής τουρκικών πολεμικών πλοίων, αποτελεί βιώσιμο πλαίσιο για έξοδο από την κρίση και επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ.». Ειδικά μάλιστα για την Κύπρο επισημαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτιέρες, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού- Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων».

Πιο συγκεκριμένα δηλώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει την ειρήνη στη βάση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, απέναντι σε εθνικιστικές λογικές και στην επιστροφή σε πολυδάπανες κούρσες εξοπλισμών. Στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών και καλωσορίζει την επανέναρξή τους, όπως και την παραπομπή της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν αποτύχουν». Παράλληλα όμως «απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση υπερβαίνει τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, όπως διεκδικήσεις για δήθεν «γκρίζα» ή «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά που προωθούνται δια της ισχύος και βάσει ανυπόστατων θεωριών. Απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη, διότι αφορούν Έλληνες πολίτες».

Για την Νέα Δημοκρατία

Στο κείμενο ασκείται έντονη κριτική στην Νέα Δημοκρατία αφού σημειώνεται πως «η Κυβέρνηση στερείται μιας στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος, που να προασπίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να ενισχύει τις συμμαχίες μας σε διεθνές και ευρωπαικό επίπεδο, ενώ παράλληλα να προωθεί ενεργά τον διάλογο με σκοπό τις διερευνητικές και την προσφυγή στην Χάγη». Η στάση της μάλιστα ερμηνεύεται από το ότι «η ΝΔ είναι δέσμια των εσωτερικών της αντιθέσεων, των αποτελεσμάτων της καιροσκοπικής πολιτικής της στην Συμφωνία των Πρεσπών και των στερεοτύπων με τα οποία επί χρόνια τροφοδότησε την κοινή γνώμη και το εκλογικό της ακροατήριο. Αντικαθιστώντας την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική των προηγούμενων χρόνων με την λογική του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου», τόσο στην ΕΕ όσο και σε σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σπεύδει να συναινέσει σε μεσολαβήσεις, αποφάσεις και αιτήματα των εταίρων μας, χωρίς να εξασφαλίζει την απαιτούμενη στήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας».

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως κορυφαίο αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών του την Συμφωνία των Πρεσπών. Επισημαίνει πως «η αποφασιστική προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τα γειτονικά κράτη, στο πλαίσιο που θέτει το διεθνές δίκαιο. Η εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της εξωτερικής πολιτικής». Αναφέρει παράλληλα ότι «η αντίθεση στην Συμφωνία καθοδηγήθηκε από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης, εδραζόταν, όμως, και στην καλλιέργεια στερεοτύπων, στην έλλειψη ενημέρωσης και στην αντίληψη ότι ακόμα και ένας έντιμος συμβιβασμός στην βάση των παγίων θέσεων της Ελλάδας, είναι συνώνυμος με την ενδοτικότητα. Αυτή η αντίληψη πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα