ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Από αναβολή σε αναβολή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Από αναβολή σε αναβολή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων
ISTOCK

Κοινή ανακοίνωση από την Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις καθυστερήσεις στη συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Καθυστερήσεις στη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και τη χορήγηση PrEP (προληπτική θεραπείας από τη μετάδοση του HIV) καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών – και κατά συνέπεια ψηφαλάκια – είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνουν, αν και το πρώτο μέτρο, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, «το ανακοίνωσε με κατάθεση τροπολογίας ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την 1η Δεκεμβρίου του 2021 και στις 30 Νοεμβρίου 2022, έναν χρόνο μετά, ανακοίνωσε την Υπουργική Απόφαση με την οποία εφαρμόζεται ό,τι λέει η τροπολογία», η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV που είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023. 

«Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: “Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…”», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, «ούτε μετά από τρεις μήνες ήταν τίποτα έτοιμο. Στις 8 Μαρτίου με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πλεύρης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV μετατέθηκε για τις 15 Μαρτίου. Φτάσαμε 15 Μαρτίου και ούτε πάλι ήταν τίποτα έτοιμο. Και με μία άλλη τροποποιητική απόφαση με ημερομηνία 13 Μαρτίου το μέτρο πήρε παράταση για την 5η Απριλίου 2023».

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α’ 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.

«Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα