ΣΥΡΙΖΑ: Βέβαιος ότι η κατάρρευση Κουρτς αγχώνει τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Βέβαιος ότι η κατάρρευση Κουρτς αγχώνει τον Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σεμπάστιαν Κούρτς σε παλιότερη συνάντησή τους Eurokinissi

Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε την σύνδεση του πρωθυπουργού με την παραίτηση του αυστριακού καγκελάριου και τι κατάλαβε από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Η νευρικότητα του Μεγάρου Μαξίμου για την σύνδεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κατάρρευση του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση (με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα) διαβάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επιβεβαίωση. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι «χτύπησαν φλέβα» θυμίζοντας τις καταγγελίες για χειραγώγηση των εταιριών δημοσκοπήσεων από την κυβέρνηση της Ν.Δ, με αφορμή το ότι το στήσιμο δημοσκοπήσεων οδήγησε στην κατάρρευση του «συστήματος Κούρτς» στην Αυστρία. Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ένα ανάλογο σύστημα στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι πλησιάζει η στιγμή που θα καταρρεύσει ως «χάρτινος πύργος». Παρά το γεγονός ότι οι θεσμικές λειτουργίες στην Ελλαδα θεωρούνται …δυσκίνητες σε σχέση με την Αυστρία.

Θυμίζουμε ότι αντιδρώντας στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αρκέστηκε να θυμίσει παλιότερους ισχυρισμούς του Χρήστου Καλογρίτσα για σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι να απαντήσει για τα ζητήματα διαφάνειας που τέθηκαν σε σχέση με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αναφορά του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου για το θέμα. Επισήμανε ότι «να φανταστείτε είμαστε ακόμη στην αρχή.Τα καλύτερα έπονται …». Η φράση προϊδεάζει για δύο πράγματα: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στα ζητήματα θεσμικού ελέγχου για τις σχέσεις εξάρτησης της κυβέρνησης με τον χώρο των δημοσκοπήσεων και της ενημέρωσης, πιθανόν και ότι σύντομα θα παρουσιάζει νέα στοιχεία για τα ζητήματα αυτά.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο λόγοι, ένας συμβολικός και ένας ουσιώδης οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να συνδέσει τις εξελίξεις στην Αυστρία και την παραίτηση Κούρτς με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρώτος σχετίζεται με την στενή προσωπική σχέση του αυστριακού Καγκελάριου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια σχέση μάλιστα που ο πρωθυπουργος διαφήμισε ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας, παρουσιάζοντάς την ως ένα σημαντικό πολιτικό έρεισμα. Παρά το γεγονός ότι ο Σεμπάστιαν Κούρτς δεν έκρυψε ποτέ την βούλησή του να γεφυρώσει τον χώρο της δεξιάς με την ακροδεξιά στην χώρα του. Χαρακτηριστικό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει συνεχώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός το ότι η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κούρτς πραγματοποιήθηκε όταν η δικαιοσύνη ερεύνησε δημοσιεύματα που ήθελαν τον αυστριακό καγκελάριο να έχει δομήσει σχέσεις διαπλοκής και μάλιστα με διακύβευμα μόλις 1 εκατομμυρίου ευρώ για να «στηθούν» δημοσκοπήσεις. Μία συνθήκη που ο ΣΥΡΙΖΑ υπονοεί σαφώς ότι θα μπορούσε να συντρέξει και στην Ελλάδα, εφόσον όμως υπήρχε ουσιαστική λειτουργία των θεσμών τόσο στο επίπεδο της δικαιοσύνης όσο και στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την προσωπική του σφραγίδα έβαλε με την ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, στην σύνδεση του Κ.Μητσοτάκη με την κατάρρευση του Σ.Κούρτς Eurokinissi

Καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, που επισήμανε ότι «για περίπου 1 εκατ. ευρώ διώκεται και παραιτείται από καγκελάριος ο Κουρτς.Περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος έχουν ήδη δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ, και εδώ δεν τρέχει τίποτα.Στην Αυστρία, οι θεσμοί λειτούργησαν. Η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα, μόλις τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην Ελλάδα, εκκωφαντική σιωπή».

Τα στοιχεία που έφτασαν στην Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επιχειρηματολογία του αναφέρεται σε στοιχεία που έχει καταθέσει στην Βουλή τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά «ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll, μέσω άλλης εταιρίας του συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας». Επίσης θυμίζει τις συνεχείς επιχορηγήσεις της κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις δύο αποκαλούμενες «Λίστες Πέτσα» με τις οποίες η κυβέρνηση – όπως αναφέρει- μοίρασε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι και για τα ζητήματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επιμόνως απαντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο αλλά και να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η τελευταία συνεδρίασε μετά από πολύ καθυστέρηση και δίχως (όπως είχε καταγγείλλει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ) να δοθούν ουσιώδεις απαντήσεις στα θέματα διαφάνειας που τέθηκαν.

Όσον αφορά τις κυβερνητικές αντιδράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η κριτική που ασκεί δεν αφορά τα ευρήματα ή τα συμπεράσματα που κατά καιρούς δημοσιεύουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Ούτε αμφισβητεί συνολικά την λειτουργία τους στην αποτίμηση των πολιτικών συσχετισμών. Αφορά όμως το αν υφίσταται ένα καθεστώς επαρκούς ελέγχου και διαφάνειας ώστε να μπορεί κανείς να μιλά για συνθήκες αξιοπιστίας και όχι για δημοσκοήσεις που «εξόφθαλμα παραβιάζουν κάθε όριο αξιοπιστίας και κοινής λογικής» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα