Τα μαθηματικά της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 8'
Τα μαθηματικά της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
H ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Sooc

Μετά το διήμερο “φροντιστήριο” στους βουλευτές, στη ΝΔ μετράνε κουκιά εν όψει της ψηφοφορίας. Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το παρασκήνιο των συναντήσεων.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αποκαλούν “φροντιστήριο” τις συναντήσεις με τους γαλάζιους βουλευτές για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, δε, μετά τη χθεσινή συζήτηση με τη δεύτερη ομάδα βουλευτών δήλωναν υπερήφανα για το “φιλελεύθερο χαρακτήρα” και την “παράδοση διαλόγου” της ΝΔ. 

Η πραγματικότητα φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκη. Παρά το “μασάζ”, αλλά και την πίεση στους βουλευτές, δεν είναι λίγα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επιμένουν στις αντιρρήσεις τους. Και στο γαλάζιο στρατόπεδο ήδη μετρούν κουκιά εν όψει της ψηφοφορίας.

Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα αργήσει. Αναμένεται ειδικότερα να έρθει στο υπουργικό συμβούλιο το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα εισαχθεί στη Βουλή το πολύ στα μέσα Φεβρουαρίου. Ενδέχεται όμως και να επισπευστεί, με το σκεπτικό ότι “στη βράση κολλάει το σίδερο”.

Εκτιμάται ειδικότερα ότι 100 με 120 βουλευτές της ΝΔ τελικώς θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν μεταξύ του “όχι” και της αποχής.

Είναι όμως λόγος για πανηγυρισμούς το σενάριο 30 με 50 βουλευτές να μην ψηφίσουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα υποστήριξε προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης; Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως θεωρούν το ενδεχόμενο αυτό… βελτίωση σε σχέση με τους αρχικούς φόβους ακόμη και για 80 διαρροές. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν επίσης ότι το νομοσχέδιο θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία. Υπολογίζουν ειδικότερα ότι θα ψηφίσουν υπέρ τουλάχιστον 30 από τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον 25 από τους 32 του ΠΑΣΟΚ, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς και οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Φαίνεται δηλαδή ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να περάσει με περισσότερες από 170 ψήφους υπέρ. Όμως, εάν 20 με 25 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταψηφίσουν και άλλοι τόσοι απέχουν, το εσωκομματικό ρήγμα στη ΝΔ δεν θα έχει κλείσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Πλεύρης φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για το γάμο ομοφύλων

Το μεγαλύτερο πολιτικό “αγκάθι” για την κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνάντηση ήταν η στάση του Θάνου Πλεύρη.

Ήταν βέβαια γνωστό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ διαφωνεί με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο κ. Πλεύρης, όμως, χθες καταρχήν υπενθύμισε ότι η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει το 2018 την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας: “Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αλλάζουμε θέση”.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι με το σημερινό καθεστώς δεν υπάρχει περίπτωση παιδί που μεγαλώνει με ομόφυλο ζευγάρι να πάει σε ίδρυμα, γιατί υπάρχουν προβλέψεις στον αστικό κώδικα, που αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Διαφώνησε δηλαδή με το πιο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε και τον ισχυρισμό ότι το θέμα των παιδιών που ήδη μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να λυθεί εντός του συμφώνου συμβίωσης. Ισχυρισμό που προβάλλουν όσοι διαφωνούν και μάλιστα όσοι δεν είχαν ψηφίσει καν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015.

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ απάντησε καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουντεδάκη. Εξήγησε ότι και πάλι θα υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων και ότι θα ανατρέπετο όλο το οικογενειακό δίκαιο. Ενώ επικαλέστηκε ότι πλέον θα ελέγχονται και τα δύο μέλη ομόφυλων ζευγαριών που ήδη μπορεί να μεγαλώνουν παιδιά.

Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το παρελθόν της ΝΔ “εκδικείται”

Κυβερνητικές πηγές απαντούσαν στη συνέχεια και στην αναφορά Πλεύρη στη διαφωνία της ΝΔ το 2018 με την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια. Ειδικότερα, επισημαίναν ότι το 2019 συγκροτήθηκε η επιτροπή Σισιλιάνου, που χάραξε την τελική και ξεκάθαρη θέση της ΝΔ για τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+

Η αναφορά αυτή του κ.Πλεύρη προκάλεσε αίσθηση και ενόχληση, διότι ανέσυρε μνήμες από παλιότερες εσωκομματικές διαμάχες στη ΝΔ. Ειδικότερα όταν το 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε νομοσχέδιο που περιελάμβανε και ρύθμιση για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ κατέληξε στο “όχι” μετά από έντονους καυγάδες.

Από τη μία η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήριζε “θλιβερό ένα φιλελεύθερο κόμμα να μην ψηφίσει” την εν λόγω ρύθμιση. Από την άλλη οι Μάκης Βορίδης και Κώστας Τσιάρας επέμεναν στην καταψήφιση. Ο κ. Μητσοτάκης τότε δεν θέλησε τελικά να συγκρουστεί με τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το 2015 στο σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ (που βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου) είχε διχαστεί. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος για την ηγεσία τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές. Όσοι όμως είχαν καταψηφίσει τότε, δηλαδή συνολικά 29 βουλευτές, δυσκολεύονται σήμερα να μετακινηθούν από το όχι στο ναι ή έστω στην αποχή.

Το παρασκήνιο της δεύτερης συνάντησης με τους βουλευτές της ΝΔ

Το κλίμα κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ήταν πάντως σχετικά πιο ήρεμο από τη Δευτέρα. Ενδεχομένως γιατί αυτή τη φορά το ρόλο του μασέρ είχε αναλάβει ο “ήπιος” Κωστής Χατζηδάκης.

Ενώ προχθές ο πάντα εκρηκτικός Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταφέρει να τσακωθεί με τους διαφωνούντες στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Το γεγονός δε ότι ο κ. Γεωργιάδης βγήκε… από τα αριστερά στους συνοδοιπόρους του στη σκληρή (και σαμαρική) δεξιά, όξυνε τα πνεύματα.

Δεν έλειψαν όμως και χθες οι εντάσεις. Ο βουλευτής Επικρατείας, Γιώργος Σταμάτης, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, είχε λεκτικούς διαξιφισμούς επί της… διαδικασίας με τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γιώργο Βλάχο. Ενώ προκάλεσε αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι ο ίδιος είναι υπέρ και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα για τα ζευγάρια ομόφυλων ανδρών.

Σημειωτέον ότι ο κ.Σταμάτης είναι το στέλεχος που ως γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε οργανώσει την πρώτη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Pride το 2016.

Ο δε βουλευτής Αχαϊας, Ιάσων Φωτήλας, διερωτήθηκε απαντώντας σε όσους έλεγαν να λυθούν τα όποια ζητήματα δια του συμφώνου συμβίωσης “δηλαδή το θέμα είναι να μην το λέμε γάμο και ας είναι το ίδιο;”

Δήλωσε επίσης: “Εγώ θα υπερασπιστώ το νομοσχέδιο και ας φάω ξύλο. Δεν μπορεί όμως να βγαίνουν συνάδελφοι στο ίδιο κόμμα και να το πολεμάνε με μένος”. Η τελευταία φράση ήταν αιχμή για τον έτερο βουλευτή Αχαϊας,  Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος διαφωνεί και μάλιστα στην προχθεσινή συνάντηση είχε έντονη αντιπαράθεση με τον κ.Γεωργιάδη.

Εν τω μεταξύ χθες δύο βουλευτές της ΝΔ που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις δήλωσαν ότι πείστηκαν και θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση είπε ότι άλλαξε γνώμη, καθώς άκουσε από τον πρωθυπουργό ότι το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει παρένθετη μητρότητα και “γονέα 1- γονέα 2”. Και η βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, η οποία μετά τη συνάντηση δήλωσε: “Φεύγω αποφασισμένη. Θα υπερψηφίσω. Αλλά έχω και υποχρέωση να ενημερώσω τους πολίτες σε μία δύσκολη περιφέρεια”. 

Και στο βάθος Σαμαράς και Βορίδης

Οι αριθμοί όμως δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Εν προκειμένω, μπορεί με τα μασάζ και τα φροντιστήρια να υπερψηφίσουν τελικά πάνω από τα δύο τρίτα της γαλάζιας ΚΟ. Αλλά τα “όχι” δεν είναι λίγα και κυρίως περιλαμβάνουν και δύο μεγάλα πολιτικά προβλήματα για τον κ.Μητσοτάκη.

Το πρώτο πρόβλημα ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όχι απλά θα καταψηφίσει, αλλά θα τοποθετηθεί και κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Εκεί αναμένεται για άλλη μία φορά να επιτεθεί εκ δεξιών στην κυβέρνηση

Το δεύτερο πρόβλημα είναι βεβαίως ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν πήγε προχθές στη συνάντηση αλλά για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά. Εξάλλου ως μέλος της κυβέρνησης θα ενημερωθεί και τυπικά όταν έρθει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο.

Καθώς, όμως, το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι δεν γίνεται υπουργός να μη στηρίξει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης έχει προαναγγείλει την παραίτηση του. Φέρεται όμως να καταλήγει στην αποχή, προκειμένου να μην έρθει και σε πλήρη ρήξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα