Ταμείο Ανάκαμψης: Η πρώτη “ευρωπαϊκή” κόντρα δύο μήνες πριν την κάλπη

Διαβάζεται σε 5'
Από την συζήτηση στην Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης
Από την συζήτηση στην Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης EUROKINISSI

Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τι κατήγγειλαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Η πρώτη γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, καταγράφθηκε χθες, με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορμή αποτέλεσε η χρηματοδοτική και δανειακή σύμβαση για τα κονδύλια του ταμείου που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν «παρών», ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ψήφισαν «Όχι».

Να θυμίσουμε ότι η χρηματοδοτική σύμβαση προβλέπει ποσό 4,7 δισ. ενώ η δανειακή σύμβαση 5 δισ. από τον εν λόγω ευρωπαϊκό μηχανισμό. Παρόλα αυτά το ζήτημα δεν είναι λογιστικό αφού μέσω των συμβάσεων αυτών τα κόμματα κλήθηκαν να εγκρίνουν ή όχι και τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την διάθεση αυτών των χρημάτων.

Η Νέα Δημοκρατία

Μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να «επιτεθεί» πολιτικά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της πως τα δύο κόμματα «δεν υπερψήφισαν τους πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Υποστηρίζοντας πως «αγωνίζονται με κάθε τρόπο, εντός και εκτός συνόρων, για να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και τη χρηματοδότηση της χώρας».

Μάλιστα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στην κοινοβουλευτική συζήτηση υποστήριξε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός ο οποίος έθεσε πρώτος και το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ο άνθρωπος που διεκδικεί» ενώ αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές λέγοντας πως «νομίζω ότι θα πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε μήνυμα. Είναι κρίσιμες οι εκλογές. Εμείς θα συνεχίσουμε. Θα στηρίζουμε την οικονομία, τη νεολαία, τα νέα παιδιά, θα δημιουργούμε θέσεις εργασίας και εσείς, κυρίες και κύριοι, μην τα ψηφίζετε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

To «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να ερμηνεύσει ο πρόεδρος της Κ.Ο του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος. Σημειώνοντας πως αφενός τίθεται θέμα αλλαγής των προτεραιοτήτων του ταμείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ εστίασε την κριτική του και στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα κονδύλια.

Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες όσον αφορά τη διαχείριση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς από το 2020 το είχαμε αναδείξει. Τότε μιλάγαμε για περισσότερη διαβούλευση και περισσότερη διαφάνεια. Δεν το δεχτήκατε. Μια γενικόλογη περίληψη ήταν το πρώτο κείμενο που είχαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μας ενημερώσετε ούτε για τις αιρεσιμότητες που εισάγατε στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέξτε: Για να υλοποιήσετε αρνητικές πολιτικές –αναφέρομαι, παραδείγματος χάριν, στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού- το βάλατε ως προϋπόθεση στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη δική σας πρόταση, για να έρθετε στη συνέχεια να μας πείτε «Δεν μπορούμε να μην το κάνουμε, θα μας κόψουνε τους πόρους». Άρα δεσμεύσατε εσείς τη χώρα σε αρνητικές επιλογές και αρνηθήκατε να υπάρχει μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, για να λογοδοτεί η πολιτεία και η Ευρώπη στην κοινωνία για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε πως «ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης «αναρωτιέται» γιατί το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» στον επιπλέον δανεισμό 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως λέει η ΝΔ, δεν ψηφίσαμε την «επιπλέον χρηματοδότηση» της χώρας. Χρηματοδότηση για ποιούς όμως, Ταμείο Ανάκαμψης για ποιούς όμως;».

Επισήμανε πως «το 85% των δανειακών πόρων έχει δοθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 97% των επιχειρήσεων της χώρας». Ενώ «τα 4,5 δις δανείων έχουν δοθεί σε 200 όλες και όλες επιχειρήσεις σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και 700.000 ενεργών επαγγελματικών ΑΦΜ με το 99% των επιχειρήσεων να αποκλείεται εξαρχής, αφού όλες και όλες 500 έχουν υποβάλλει αίτηση για τα δάνεια».

Επίσης, μίλησε για «αδιαφάνεια παντού, αφού κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται οι προκαταβολές, σε ποιούς υπεργολάβους κατευθύνονται οι πόροι, ποιά έργα απεντάχθηκαν, ποιοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι των χρημάτων». Συνολικά μίλησε για «ενα Ταμείο Ανάκαμψης κομμένο και ραμμένο για επιχειρήσεις που έχουν 3 χαρακτηριστικά: 1) Είναι πολύ λίγες  2) Είναι πολύ μεγάλες 3) Είναι πολύ φιλικές προς την ΝΔ».

Το ΚΚΕ

Την αντίθεση του στην λογική του ότι μπορούν να καθοριστούν εσωτερικά οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτών των δανείων εξέφρασε το ΚΚΕ. Με τον βουλευτή του, Νίκο Καραθανασόπουλο, να αναρωτιέται: «Εχει κανείς την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση, όταν καθορίζει πλαίσια η Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι θα χρηματοδοτεί και για ποιο σκοπό; Ποια θα είναι η διαφορετική διαχείριση; Όλοι εσείς μιλάτε για μια άλλη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα άλλαζε κάτι; Δεν θα πήγαιναν τα κονδύλια στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση; Δεν θα υπήρχαν τα προαπαιτούμενα εκταμίευσης του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι το πανευρωπαϊκό μνημόνιο για τους λαούς;».

Η Νέα Αριστερά

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπροσωπώντας τη Νέα Αριστερά, τόνισε πως «το 8,6% των δανείων είναι δανειοδοτήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων, η τεράστια πλειοψηφία των δανείων σε 36 ομίλους, 8,3% των δανείων σε δανειοδοτήσεις 5 με 10 εκατομμύρια, πάλι σε συγκεκριμένους ομίλους και λίγες εταιρείες».

Σημείωσε πως «χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα σχέδιο το οποίο θα έχει πραγματικά ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας».

Σχολιάζοντας πως «είναι φανερό ότι η μείωση των ανισοτήτων αντιμετωπίζεται από το εθνικό σχέδιο αποσπασματικά ως μια απλά συμπληρωματική αναφορά που πρέπει να υπάρχει και όχι ως βασικό κριτήριο ή στόχος που πρέπει να εντάσσεται κεντρικά στη φιλοσοφία του σχεδίου. Άλλωστε, το δικό σας σχέδιο περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις και δράσεις που με βάση τη διεθνή εμπειρία οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην αύξηση των ανισοτήτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα