Οι τέσσερις εντολές Μοσκοβισί για την οικονομία

Οι τέσσερις εντολές Μοσκοβισί για την οικονομία
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί Eurokinissi

Τράπεζες δημοσίου, Δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και αποκρατικοποιήσεις είναι οι τέσσερις τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών.

Τράπεζες δημοσίου, Δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και αποκρατικοποιήσεις είναι οι τέσσερις τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της, σύμφωνα με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά την ομιλία που έκανε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, ο κ. Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, η Ελλάδα προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια εκτός από τις βασικές μεταρρυθμίσεις και σε άλλες καίριες αλλαγές, όπως το κτηματολόγιο και η απελευθέρωση της αγοράς.

Τόνισε επίσης την πολύ καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας, που επέτρεψε και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να επιτευχθεί και να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του, τόνισε ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού που προωθείται είναι και εφικτή και δίκαιη. Τόνισε επίσης την ικανοποίηση του και για τις προσπάθειες παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που συζήτησε και με τον πρωθυπουργό αλλά και στην διυπουργική σύσκεψη που είχε αμέσως μετά.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι η δουλειά για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει α αφού θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία την φυγή νένω επιστημόνων στο εξωτερικό και πιο άμεσα την δυσπιστία των αγορών. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να προχωρήσουν και, όπως είπε, αυτές δεν είναι και τόσο απαιτητικές όσο οι προηγούμενες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των αλλαγών σε τέσσερις τομείς:

1.Η εξυγίανση των τραπεζών και η μείωση των κόκκινων δανείων: Όπως είπε ο κ Μοσκοβισί, “χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Είχα συζητήσεις με πολλές ελληνικές τράπεζες σήμερα. Ενθαρρυντική η πρόοδος από το 2015, αλλά απομένει να γίνουν πολλά.

2.Η Δημόσια Διοίκηση και η Δικαιοσύνη: Όπως τόνισε, “το μέγεθος του Δημοσίου Τομέα μειώθηκε κατά 25%, κατά τα χρόνια των μνημονίων. Τώρα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης, της αποτελεσματικότητάς της. Η οικονομία θα γίνει πιο ισχυρή αν βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα”.

3.Την ενίσχυση κοινωνικής συνοχής: Όπως είπε ο Γάλλος επίτροπος “μετά την πολύχρονη κρίση πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος για την ενίσχυση όσων χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας και πρόνοιας.

4.Το επαγγελματικό περιβάλλον και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: Ο κ. Μοσκοβισί θύμησε ότι η Ελλάδα έχει σχέδια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και μια σειρά αλλαγές, που θα πρέπει να γίνουν για να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να προχωρήσουν και να αποδώσουν καρπούς.

Καταλήγοντας, είπε ότι στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης τις επόμενες μέρες θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τα μνημόνια με αντικείμενο τις 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά το πρόγραμμα. “Όπως είπε μια θετική κατάληξη θα δώσει και ένα ισχυρό σήμα στις αγορές”.

“Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα δουλέψουν χέρι-χέρι, όπως τα τελευταία χέρια. Πιστεύω ακράδαντα στην Ελλάδα. Εχει περάσει δυσκολίες, έχει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι μια μοναδική γωνιά του κόσμου” είπε ο κ. Μοσχοβισί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα