Μοσκοβισί: Πολιτικά και οικονομικά σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Μοσκοβισί: Πολιτικά και οικονομικά σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί Eurokinissi

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε σε ένα "μίνι υπουργικό συμβούλιο" τονίζοντας ότι η στήριξη της επιτροπής θα συνεχιστεί όσο η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπορέσει να υπερβεί οριστικά την κρίση.

Την πολιτική και οικονομική σημασία της επιτυχίας της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινά σε λίγες μέρες επεσήμανε ο επίτροπος οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί στην συνάντηση που είχε πριν λίγη ώρα με το οικονομικό επιτελείο.

Μιλώντας σε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο όπου εκτός από τον υπουργό οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπουργός οικονομίας κ. Ανάπτυξης κ Γιάννη Δραγασάκη, η Υπουργός εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης ήταν σαφής: Η θετική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσει στην εικόνα μιας Ελλάδας που επιστρέφει στην κανονικότητα και κατά συνέπεια και την προσπάθεια της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Τούτο βέβαια παράλληλα με την εκταμίευση της δόσης των 600 εκ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν την εικόνα ότι η Ελλάδα τα πάει καλά.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία» είπε ο κ. Μοσκοβισί για να προσθέσει ότι «είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας» και «είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s –ANFA’s των 650 εκατ. ευρώ , θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου».

Τόνισε επίσης ότι η στήριξη της επιτροπής θα συνεχιστεί όσο η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει να υπερβεί οριστικά την κρίση.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του κατώτερου μισθού ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση φτάνει να γίνει χωρίς να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η υπουργός εργασίας κ Έφη Αχτσιόγλου μετά την σύσκεψη μετέφερε την εντύπωση της ότι οι θεσμοί είναι απολύτως θετικοί στην αύξηση του κατώτερου μισθού που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες υπό την προϋπόθεση ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντα υπόψη και της ανεργίας».

Η κ Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες. Θα τεθεί μια διαχωριστική γραμμή οφειλών στις 31-12-2016 και για τις προηγούμενες οφειλές θα υπάρξει επανυπολογισμός με «κούρεμα». Στη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν (σε δόσεις) και χρέη εως 31-12-2017 , χωρίς επανυπολογισμό. Στη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων.

“Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι Πρέσπες θα περάσουν και η χώρα θα βγει στις αγορές όταν το αποφασίσει ο Τσακαλώτος” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την σύσκεψη με τον κ. Μοσοχβισί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα