Τη “νέα σχέση” Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών εγκαινιάζει η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα
Για ένα χρόνο ανανεώνεται τελικά η συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογραφεί το μεσημέρι του Σαββάτου από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Aμερικανό ομόλογό του. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η νέα -ουσιαστικά- συμφωνία, αναβαθμίζει την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα, ενώ σημαντικά αναμένονται και τα “ανταλλάγματα” για τη χώρα μας.
- 04 Οκτωβρίου 2019 07:21
Για ένα χρόνο ανανεώνεται τελικά η συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογραφεί το μεσημέρι του Σαββάτου από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που θα βρίσκεται στη χώρα μας από το βράδυ της Παρασκευής.
Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας- (MDCA” που θα υπογραφεί αποτελεί -όπως τονίζεται- συνέχεια της συμφωνίας του 1990 για τις βάσεις, Συμφωνία που “ανανεώνεται κάθε χρόνο με τη συγκεκριμένη να παραμένει σε ισχύ και με την τροποποίηση που συμφωνήθηκε”.
Η επίσκεψη Πομπέο -που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, σηματοδοτεί μια “νέα σχέση” μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, καθώς δημιουργούνται απολύτως οι συνθήκες για έναν αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η νέα -τροποποιημένη- Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) διευρύνει κατά πολύ την αμερικανική παρουσία στην ελληνική επικράτεια, καθώς, πέραν της ενίσχυσης της Σούδας, μεταξύ άλλων, αμερικανικά ελικόπτερα εγκαθίστανται στην Κεντρική Ελλάδα με κύριο σταθμό το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αξιοποιείται περαιτέρω η αεροπορική βάση της Λάρισας με την χρήση της από μη επανδρωμένα και άλλα αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ χρησιμοποιείται πλέον από αμερικανονατοϊκά κλιμάκια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η Αθήνα ελπίζει σε σημαντικά ανταλλάγματα, όπως η παραχώρηση εξοπλισμών, οι αμερικανικές επενδύσεις στις στρατιωτικές της υποδομές, αλλά και την εξασφάλιση που πιστεύει ότι της προσφέρει η εγκατάσταση των αμερικανών σε ευαίσθητες περιοχές για την εδαφική της ακεραιότητα.
Είναι σαφές, πάντως, πως στις συζητήσεις με τον Μάικ Πομπέο θα συζητηθούν και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές, οι ευρύτερες συνεργασίες που στηρίζει η Άγκυρα στην περιοχή (πχ Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ και Καΐρου) κοκ.
Ο Στρατηγικός Διάλογος
Μετά την αποχώρηση Πομπέο, τη Δευτέρα, ξεκινά στην Αθήνα ο Β΄ Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, όπως είχε προγραμματιστεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά και είχε οριστικοποιηθεί επί θητείας Γ. Κατρούγκαλου.
Την έναρξη του διαλόγου θα κάνει ο Νίκος Δένδιας με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ενώ θα συζητήσουν εν συνεχεία με την αμερικάνικη αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για θέματα εκπαίδευσης με την αμερικανίδα υφυπουργό Παιδείας, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για θέματα ενέργειας κοκ.
Οι συναντήσεις Δένδια με τους εκπροσώπους των κομμάτων
Από τις 11 το πρωί σήμερα έως τις 2 το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της Συμφωνίας για τις βάσεις, που θα υπογραφεί από τους αμερικανούς.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου η “Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ” διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.