Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ για συνολική συμφωνία

Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ για συνολική συμφωνία

Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Τα "αγκάθια" και οι ελπίδες για συνολική συμφωνία. Κοντά σε λύση σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αντιστέκονται οι τράπεζες

Σε εξέλιξη από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας το κρίσιμο Eurogroup, με θέμα την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει τον τρόπο που θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό μεταξύ 123% και 124% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ το μεγαλύτερο βάρος για να γεφυρωθεί το χάσμα της χρηματοδότησης φαίνεται ότι θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν κάθε δυνατή λύση, καθώς έχουν αντιμέτωπες τις τράπεζες που, ενώ ήδη έχουν αποδεχθεί διαγραφή 100 δισ ευρώ του χρέους, αντιστέκονται στο ενδεχόμενο να “χρεωθούν” μεγαλύτερες απώλειες.

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται, είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να παραχωρήσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, ή να μειώσει τους τόκους των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, με αντικείμενο το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.

Λίγο αργότερα στις συζητήσεις προσήλθε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Οι διαπραγματεύσεις Παπαδήμου-Νταλάρα-Βενιζέλου ολοκληρώθηκαν στις 22:00, οπότε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψαν στο Eurogroup.

Η έκθεση της τρόικας για το χρέος

Το Reuters, δημοσίευσε την έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας για το ελληνικό χρέος,  σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το χρέος θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ το 2020, πολύ έξω δηλαδή από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στο 120%, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και απαιτείται μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Τα επιχειρήματα Παπαδήμου για το “ναι” του Eurogroup

Στην τοποθέτησή του στο Eurogroup, ο Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι “η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας”.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας”, ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι “το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές”.

Ανέφερε, επίσης ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη”.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συμμετέχει προσωπικά στις σκληρές διαπραγματεύσεις και πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους εκπροσώπους του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και πρόσθεσε ότι σήμερα “κλείνει” μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση Βενιζέλου

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επιστολή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, τόνισε: “θα κάνω το καλύτερο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης, με ευρύτατη πλειοψηφία, από τη Βουλή συμφωνίας με τους θεσμικούς μας εταίρους, των σχετικών ομοφώνων αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου και σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό που βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες”.

Στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητούσε, μεταξύ άλλων, να μην ληφθούν νέα μέτρα τον Ιούνιο και να μην αποφασιστούν από το Eurogroup, ο “ειδικός λογαριασμός” και η “επιτροπεία” της χώρας.

Όλοι ελπίζουν σε τελική συμφωνία

Το κλίμα πριν τη συνεδρίαση ήταν, κλίμα αισιοδοξίας, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα και από το Βερολίνο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, αν και μένει να διευθετηθούν κάποια σημεία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι η σύσταση μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, αλλά και η σύσταση ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για το νέο δάνειο.

“Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης”, επισήμανε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

“Το ποσοστό της κυβερνητικής βοήθειας που θα χορηγηθεί είναι ακόμη ανοικτό”, δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα της συνόδου ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συνέχισε λέγοντας ότι “δεν είναι στην πρόθεση ουδενός να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”.

“Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα”, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος στο Eurogroup τάχθηκε υπέρ της “μόνιμης” εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

“Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο”, σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι “είναι ανεπαρκής” η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη και οι αγορές αναμένουν να δοθεί μια τελική λύση, χωρίς εκκρεμότητες, κάτι για το οποίο πιέζουν και οι ΗΠΑ , με παραινέσεις προς το ΔΝΤ.

Μάλιστα η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια και το ΔΝΤ θα κάνει από την πλευρά του ό,τι του αναλογεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα