Το παρασκήνιο της παραμονής Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ

Το παρασκήνιο της παραμονής Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ
Discussion and voting at the parliamentary plenum about the negotiation and agreement with the European Stability Mechanism (ESM), at the Greek Parliament, in Athens, Greece on July 15, 2015. / , , 15 2015. Nikos Libertas / SOOC

Η καθοριστική επικοινωνία με Σαμαρά χθες, οι επαφές με Καραμανλή, ο συμβιβαστικός ρόλος Παπαμιμίκου και η κόντρα στο πολιτικό συμβουλίο με Μητσοτάκη. Η ΠΕ σήμερα θα δώσει απλώς το πολιτικό επιστέγασμα, σε μία πορεία όπου κρίσιμος σταθμός θα είναι ενδεχόμενες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο

Μετά από το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών, η παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την άνοιξη (με καθοριστικό όμως σταθμό ενδεχόμενες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο) “κλείδωσε” χθες στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της εκτελεστικής γραμματείας.

Πριν τη συνεδρίαση υπήρξε μία τελική και καθοριστική επικοινωνία του κ.Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία δρομολογήθηκε η οριστική απόφαση να υπάρξει μία μόνο πρόταση εν όψει της σημερινής πολιτικής επιτροπής, της οποίας ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ ελέγχει σημαντικό ποσοστό, ώστε να μην εξελιχθεί η συζήτηση σε εσωκομματική μάχη- αν και ούτως ή άλλως καμία πλευρά δεν είχε κάνει χαρτογράφηση των μελών της πολιτικής επιτροπής ή προετοιμασία για σύγκρουση, εκτιμώντας πως θα ευρίσκετο συμβιβαστική λύση.

Ήταν η πρώτη φορά που ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ επικοινώνησαν απευθείας μετά τη συνέντευξη του πρώτου στην ΕΡΤ και το βαρύ κλίμα στις σχέσεις τους. Τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνούσαν μόνο μέσω συνεργατών. Ωστόσο για τον κ.Σαμαρά παραμένει στρατηγικά συμφέρουσα η παραμονή Μεϊμαράκη μέχρι νεοτέρας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ.Μεϊμαράκης είχε και επαφές με τον Κώστα Καραμανλή (ο οποίος χθες συναντήθηκε και με τη Ντόρα Μπακογιάννη), ενώ παράλληλα ήταν διαρκείς οι συζητήσεις και ζυμώσεις στο παρασκήνιο, ενώ στο προσκήνιο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο κείμενο των 58 βουλευτών που ζητούσαν να μη διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές άμεσα και ουσιαστικά στήριζαν την παραμονή Μεϊμαράκη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος έπαιξε στις επαφές μεταξύ τω στελεχών και της Συγγρού ρόλο προκειμένου να βρεθεί μία μέση οδός.

Η κόντρα Βαγγέλη- Κυριάκου και οι τοποθετήσεις στο πολιτικό συμβούλιο

Η χθεσινή συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με μία κόντρα μεταξύ του κ.Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις δημόσιες τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (το ίδιο πρωί είχε κάνει νέα δήλωση ζητώντας εκλογή προέδρου με ανοιχτή διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου). Και εκείνος με τη σειρά του αναφέρθηκε στα όσα είχε πει ο κ.Μεϊμαράκης στην ΕΡΤ περί αλλαγής του τρόπου εκλογής και συνεδριακών διαδικασιών, προσθέτοντας ότι προφανώς παρεξήγησε τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ.

“Αν δεν καταλαβαίνετε πάρτε με τηλέφωνο, να τα ξεκαθαρίζουμε” απάντησε ο κ.Μεϊμαράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί τον ισχύοντα τρόπο εκλογής από την κοινωνία (καθώς δε θεωρεί πως πρόκειται για τη βάση του κόμματος, εφόσον δικαίωμα ψήφου έχουν και όσοι εγγραφούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας), αλλά σέβεται το καταστατικό και θα προχωρήσει με βάση αυτό.

Ο κ.Μητσοτάκης και ορισμένα ακόμη στελέχη αρχικά ζήτησαν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία (αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στο Φεβρουάριο ως μήνα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών), όμως δεν επέμεινε όταν ο κ.Μεϊμαράκης πρότεινε “να πουμε την άνοιξη και βλέπουμε”.

Με την άποψη του προέδρου επ αυτού τάχθηκαν και άλλα στελέχη όπως ο Σταύρος Καλαφάτης, που διερωτήθηκε “δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις, πως να πούμε ημερομηνίες;” , ενώ το πιο χαρακτηριστικό ίσως σχόλιο ήταν του Γεράσιμου Γιακουμάτου: “Θέλετε να πάμε σε εκλογή προέδρου; Δεν εχουμε τα λεφτά.”

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, εκλογή νέου προέδρου την άνοιξη δεν μπορεί να γίνει πέραν της 31ης Μαρτίου, ώστε ο νέος αρχηγός να έχει χρόνο να ετοιμάσει το τακτικό συνέδριο του Ιουνίου του 2016.

Εκλογές θα κρίνουν και την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ

Καθώς το πολιτικό συμβούλιο είναι άτυπο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ θα συνεδριάσει σήμερα πριν την πολιτική επιτροπή και θα εκδώσει την επίσημη απόφαση του κόμματος βάσει των όσων συζητήθηκαν.

Η πολιτική επιτροπή ουσιαστικά δεν έχει λόγο, αλλά θα δώσει το αναγκαίο πολιτικό επιστέγασμα στα συμφωνηθέντα. Δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ έτσι κι αλλιώς καθώς στις δύο το μεσημέρι ο κ.Μεϊμαράκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για το γεύμα που παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος στους πολιτικούς αρχηγούς με την ευκαιρία της 41ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η απόφαση της ΚΕΦΕ θα χρησιμοποιηθεί και ως εγγύηση από όσους ανησυχούν πως ανάλογα με τις εξελίξεις ενδέχεται τελικά η απόφαση για εκλογή νέου προέδρου με βάση το καταστατικό του 2013 την άνοιξη να αλλάξει ξανά. Τον πιο καθοριστικό ρόλο όμως στις εσωκομματικές εξελίξεις θα παίξουν ενδεχόμενες εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο. Σε αυτές είναι οριστικό πλέον πως η Ν.Δ θα πάει με τον κ.Μεϊμαράκη στο τιμόνι και ανάλογα με το αποτέλεσμα η θέση του θα ισχυροποιηθεί ή θα ακουστουν φωνές δελφίνων για επίσπευση της διαδοχής. Αυτή τη στιγμή πάντως ο κ.Μεϊμαράκης είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος της Ν.Δ, έχοντας όπως απεδείχθη με το κείμενο των 58 ευρεία αποδοχή από την κοινοβουλευτική ομάδα και ξέροντας από εσωκομματικές ισορροπίες και μηχανισμούς.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα