Το Ποτάμι: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από νομικά φύλλα συκής για τον Κατρούγκαλο

ΒΟΥΛΗ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ).(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ).(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε Το Ποτάμι, με την οποία καλεί τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου

Να πάψει να κρύβεται πίσω από διαδικαστικά θέματα και νομικά φύλλα συκής για την υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου καλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα "θέμα τάξεως".

"Υπάρχει όντως ένα θέμα τάξεως. O κ. Κατρούγκαλος υπηρετεί σε μια κυβερνητική θέση, η οποία έχει διεπαφή με το επάγγελμα που ασκούσε πριν τοποθετηθεί σ’ αυτήν. Για το ζήτημα αυτό πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, που τον επέλεξε. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά και νομικά φύλλα συκής", αναφέρει χαρακτηριστικά, και προσθέτεται:

"Πέραν, όμως, του προσωπικού θέματος υπάρχει ένα άλλο σοβαρότατο θέμα:  Έχει να κάνει με το ανεπαρκές πλαίσιο, που ρυθμίζει τα ασυμβίβαστα των βουλευτών/υπουργών με τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητές τους. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου να κάνουμε έναν δημόσιο και ειλικρινή διάλογο".

"Το Ποτάμι έχει μιλήσει από νωρίς για την παθογένεια του πολιτικού συστήματος, στο οποίο έχει γίνει κανόνας η αδιαφάνεια, η διαπλοκή μεταξύ κομματικής νομενκλατούρας και κρατικής εξουσίας ή μεταξύ παραγόντων της αγοράς και κρατικής εξουσίας. Δε θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δίνει την εικόνα ότι κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη καθενός, που ανά καιρούς κατηγορείται ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία. Να δείχνει δηλαδή με το δάχτυλο σήμερα τον κ. Κατρούγκαλο και αύριο τον επόμενο και να λέει “εγώ είμαι αθώος του αίματος”. Χρωστάμε στην κοινωνία μία σε βάθος συζήτηση, που πρέπει να γίνει δημόσια, στη Βουλή, και κάθε  κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων, ασυμβίβαστων λειτουργιών και επιλογής πολιτικού προσωπικού, ιδίως σε θέσεις του σκληρού πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας", τονίζεται με το Ποτάμι να προτείνει:

"1.   Την θέσπιση κανόνων αποφυγής φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και κυβερνητικού ή πολιτικού αξιώματος. Πρέπει να μεσολαβεί ένας ελάχιστος χρόνος απεμπλοκής μεταξύ της επαγγελματικής δραστηριότητας και της ανάληψης του αξιώματος, καθώς και μεταξύ της αποχώρησης από το αξίωμα και της επανέναρξης της δραστηριότητας.

2.   Πλήρη δημοσιοποίηση των εισοδηματικών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων όχι μόνο κατά τη διάρκεια που κατέχουν το αξίωμα αλλά και για μια πενταετία μετά την αποχώρησή τους από αυτό.

Το οφείλουμε ως πολιτικοί στην κοινωνία και τη χώρα: Μόνο έτσι θα θεμελιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κράτους. Την εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πάει η χώρα μπροστά".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ποτάμι
SHARE:

24Media Network