Το ρεπορτάζ του NEWS24/7 στη Βουλή – Τι απάντησε ο Κ. Τσιάρας για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τις απόρρητες δαπάνες

Το ρεπορτάζ του NEWS24/7 στη Βουλή – Τι απάντησε ο Κ. Τσιάρας για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τις απόρρητες δαπάνες
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας Nick Paleologos / SOOC

Ένα από τα σημεία του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου είναι η εξίσωση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με τον Οικονομικό Εισαγγελέα στην Αθήνα. Η απάντηση του κ. Τσιάρα.

Το ρεπορτάζ που ανέδειξε το NEWS24/7 για τα εμπόδια που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στον ρόλο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και την έρευνα για τις «απόρρητες» δαπάνες, συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ζήτημα τέθηκε από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλο, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσαρμογές σε επιμέρους διατάξεις.

Ένα από τα σημεία του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου είναι η εξίσωση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με τον Οικονομικό Εισαγγελέα στην Αθήνα, κάτι που εφόσον περάσει, θα σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό όργανο δεν θα μπορεί να ελέγχει τη ροή των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα, ειδικά αν αυτές κατευθύνονται στις λεγόμενες απόρρητες δαπάνες του κράτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί επί των διατάξεων που εισάγει η κυβέρνηση στο επίμαχο νομοσχέδιο, χωρίς όμως να υιοθετηθούν οι προτάσεις της.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σπάνιο ο εθνικός νομοθέτης να παρεμβαίνει στο κείμενο μιας διακρατικής σύμβασης που φτιάχτηκε βάση Κανονισμού, όπως είναι αυτή που αφορά στον θεσμό και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, κάτι που δεν καταγράφεται σε άλλες χώρες. Όλα αυτά, κατά μία περίεργη σύμπτωση, συμβαίνουν ενόσω αποκαλύπτεται ότι οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα που χαρακτηρίζονται «απόρρητες» έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία τρία χρόνια. Κι επιπλέον όσο παραμένει ανοιχτή η έρευνα – δικαστική και δημοσιογραφική – για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Predator με τέτοιο τρόπο. Σημειώνεται ότι μόνο για το 2021 το ύψος των απόρρητων εξόδων είχε προϋπολογιστεί στα 54,2 εκατ. ευρώ, όμως τελικά δαπανήθηκε σχεδόν το διπλάσιο ποσό, δηλαδή 97,5 εκατ. ευρώ. Το ένα τέταρτο των απορρήτων ξοδεύτηκε από την ΕΥΠ.

«Αυτό που κυρίως με κάνει να θέλω εξηγήσεις είναι όσα διαλαμβάνονται στο άρθρο 52. Υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, με βάση τα οποία είναι πιθανόν να εμποδίζεται η έρευνα για απόρρητες δαπάνες. Το θέμα των απόρρητων δαπανών ξέρουμε πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί και είναι εντυπωσιακό ότι όλες αυτές οι απόρρητες δαπάνες υπάρχουν και σε Υπουργεία, τα οποία δεν είχαν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επομένως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δούμε αν όντως αυτή η αιτίαση έχει μια βάση νομική», είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο Κ. Τσιάρας απάντησε ότι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εξελίσσεται, επομένως χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις. «Είναι μια συζήτηση, η οποία έχει διεξαχθεί σε ανώτατο επίπεδο και μεταξύ εμού προσωπικώς και της κυρίας Κοβέσι (σσ: η Λάουρα Κοβέσι είναι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) κι επίσης με τους εδώ Εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς. Όλα αυτά, τα οποία φαντάζομαι ότι θα τα ακούσουμε και τη Δευτέρα κατά την ακρόαση των φορέων, θα μας βοηθήσουν είτε να κατανοήσουμε τον λόγο και την αναγκαιότητα είτε πολύ πιθανόν να κάνουμε κάποιες αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα