Το σπάσιμο της Β’ Αθηνών: Βόρειοι και Νότιοι στη ΝΔ

Το σπάσιμο της Β’ Αθηνών: Βόρειοι και Νότιοι στη ΝΔ
O πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά παλαιότερη συζήτηση στη Βουλή Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή και θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς όμως να αποκλείσει την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής. Οι αντιδράσεις και τα διλήμματα των γαλάζιων βουλευτών

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα επιμείνει μέχρι τέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Κλεισθένη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δε θα αποκλείσει τελικά η ΝΔ να ψηφίσει την τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, δηλαδή της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί τη γαλάζια τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ.Μητσοτάκης ήταν άλλωστε ο πρώτος που είχε θέσει την ανάγκη να σπάσει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και για λόγους αρχής δε θα μπορούσε να είναι αρνητικός, παρόλο που δεν ενθουσιάζονται βέβαια όλοι οι “μεγάλοι” της ΝΔ που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.

Τα μπρος πίσω κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ως προς το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών ήταν εν μέρει θέμα στρατηγικής (η αξιωματική αντιπολίτευση θα πιέσει μέχρις εσχάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θέλοντας να εκθέσει την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί να εκφραστούν στις κάλπες οι εκπρόσωποι του brain drain) και εν μέρει οφειλόταν σε αντιρρήσεις.

Είναι προφανές ότι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και για τον πρωθυπουργό, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών βοηθά στο… ψαλίδισμα φιλοδοξιών και εσωκομματικών ρόλων πρωτοκλασάτων στελεχών που εκλέγονται στην αχανή Β’ Αθήνας και με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορούσαν να επικαλούνται τους 100 και 150 χιλιάδες σταυρούς που έπαιρναν.

Αντιστοίχως είναι προφανές ότι προβεβλημένα στελέχη που στόχευαν στην πρωτιά όπως ο αντιιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δεν ενθουσιάζονται στην προοπτική να περιοριστούν σε μία μικρότερη περιφέρεια, ακόμη και εάν αυτό τελικά μπορεί να τους ευνοήσει.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα ασκήσει κανείς βέτο στην περίπτωση που η ΝΔ τελικά αποφασίσει την ψήφιση της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, καθώς οι πρωτοκλασάτοι φαίνεται παρά τις επιφυλάξεις (όπως δήλωσε και ο εκλεγόμενος στην Αττικής Μάκης Βορίδης) να έχουν αποδεχθεί τις εξελίξεις.

Βέβαια η κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρείς τομείς θα δημιουργήσει ορισμένους πονοκεφάλους στη ΝΔ. Και αυτό κυρίως διότι υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερόμενων για το βόρειο και το νότιο τομέα και λιγότεροι πιθανοί υποψήφιοι για τον δυτικό, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται εάν αποφασίσουν προβεβλημένοι δήμαρχοι να κατέβουν σε μία από τις νέες μικρότερες περιφέρειες, δεδομένου ότι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ισχυρή δύναμη στα όρια των δήμων τους και συχνά καλή φήμη και στους όμορους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η Β’ Αθηνών θα σπάσει σε τρεις περιφέρειες: Βόρειο Τομέα στον οποίο θα κατανεμηθούν 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου. Νότιο Τομέα, στον οποίο θα κατανεμηθούν 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου. Και Δυτικό Τομέα, στον οποίο θα κατανεμηθούν 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Η περιφέρεια Αττικής θα σπάσει σε δύο περιφέρειες με βάση και τη διοικητική της διαίρεση, στην Ανατολική Αττική με 15 έδρες και τη Δυτική Αττική με 4 έδρες (μία έδρα θα “χαθεί” υπέρ νομού της επαρχίας).

Η επιλογή περιφέρειας στο νέο αυτό τοπίο ενδέχεται συνεπώς να αποδειχθεί κρίσιμη, ακόμη και για στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ που διαθέτουν διάσπαρτες δυνάμεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να προσανατολίζεται τελικά στο Βόρειο Τομέα, όπως και ο Κωστής Χατζηδάκης. Μπροστά σε δίλημμα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Τομέα βρίσκονται Νίκος Δένδιας και Γιώργος Κουμουτσάκος. Βέβαιος αντίθετα για το Δυτικό Τομέα θεωρείται ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ενδεχομένως η Άννα Καραμανλή. Ο Μίλτος Βαρβιτσιώτης αν και διαθέτει ισχυρά ερείσματα στα νότια προάστια, εκλέγεται διαχρονικά στις πρώτες θέσεις στη δυτική Αττική. Στο Νότιο Τομέα προσανατολίζονται Σοφία Βούλτεψη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στην περιφέρεια Αττικής, ανατολικά θα προσανατολιστούν Μάκης Βορίδης και Γεωργία Μαρτίνου, ενώ δυτικά Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας.

Και ενώ οι “παλιοί” θα έχουν τα διλήμματα τους, οι νέοι ελπίζουν σε μία καλύτερη ευκαιρία σε κάποια από τις νέες μικρότερες περιφέρειες. Πράγματι για την ηγεσία της ΝΔ ένα “ατού” της κατάτμησης είναι ότι υπό συνθήκες ενδέχεται να συμβάλλει στην ανανέωση, ειδικά εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα