Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους στη ΝΔ… εκτός Σαμαρά

Διαβάζεται σε 6'
Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους στη ΝΔ… εκτός Σαμαρά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης SOOC

Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, από την οποία θα εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς, θα θέσει η κυβέρνηση στην ψήφοφορία της τροπολογίας για τους μετανάστες. Στο τραπέζι και η “απειλή” κομματικής πειθαρχίας για γάμο ομόφυλων

Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας θα τεθεί για τους κυβερνητικούς βουλευτές στην αυριανή ψηφοφορία για την τροπολογία για τους μετανάστες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από την κομματική πειθαρχία εξαιρείται πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

“Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία στα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Θα ισχύσει και σε αυτή την ψηφοφορία”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε έτσι με ποιο τρόπο θα χειριστεί το Μαξίμου  τον αναβρασμό που προκλήθηκε εντός της ΝΔ με τον κ.Σαμαρά, να τοποθετείται δημόσια εναντίον της τροπολογίας που προωθεί ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, το Μαξίμου δια της κομματικής πειθαρχίας ήθελε να αποφύγει το σενάριο πίσω από τον κ.Σαμαρά να στοιχηθούν και άλλοι βουλευτές. Κατόπιν μάλιστα των σχετικών διαρροών, στελέχη όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Καραγκούνης δήλωναν εκ του ασφαλούς ότι θα καταψήφιζαν την τροπολογία εάν δεν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Τη γραμμή “κομματική πειθαρχία πλην Σαμαρά” επιβεβαίωσε εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. “Δεν νοείται βουλευτής να μην ψηφίσει μια κεντρική πολιτική της κυβερνήσεως. Όταν αποφασίσεις να είσαι σε ένα κόμμα, δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις τη δικιά σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο”, δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι ο κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός “έχει διαφορετική αυτονομία από έναν βουλευτή”.

Η κυβέρνηση ανέμενε άλλωστε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από την αντιπολίτευση. Πράγματι νωρίτερα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Έμμεση “απειλή” για κομματική πειθαρχία στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σημειωτέον ότι ερωτηθείς από το NEWS 24/7, εάν η αυτονόητη κομματική πειθαρχία στην οποία αναφέρθηκε, θα ισχύσει και στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν (και εάν) τελικά έρθει, ο κ.Μαρινάκης άφησε για πρώτη φορά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

“Η σχετική ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα έρθει μέσα στην τετραετία, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν έρθει, θα εξηγηθεί το περιεχόμενο της ρύθμισης.  Γιατί έχει σημασία η τεκμηρίωση όποιας ρύθμισης και ο χρόνος θα ανακοινωθεί. Θα εξηγηθούν και οι κανόνες -από τη δική μας παράταξη- της ψηφοφορίας”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Υπενθύμισε δε ότι “ο αυτονόητος κανόνας – αν δεν ανακοινώνεται κάτι άλλο-  είναι ότι τα νομοσχέδια που προτείνει η εκτελεστική εξουσία έχουν τη διαδικασία κομματικής πειθαρχίας πλην των πρώην πρωθυπουργών”. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει: “Μην προεξοφλήσετε ούτε το ένα, ούτε το άλλο”. Επί της ουσίας όμως πρώτη φορά μπαίνει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η απάντηση Μαρινάκη στο Σαμαρά επί προσωπικού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε όμως στον κ.Σαμαρά επί προσωπικού, καθώς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είχαν επικαλεστεί δική του παλαιότερη δήλωση για να υποστηρίξουν τις ενστάσεις του Μεσσήνιου κατά της τροπολογίας.

“Η απάντηση αυτή είναι ακριβής. Ισχύει και σήμερα και την επαναλαμβάνω. Έχω τη δυνατότητα να αντιληφθώ κάθε λέξη που λέω. Ισχύει στο ακέραιο. Ούτε ελληνοποιήσεις κάνουμε, ούτε νομιμοποιήσεις”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπερασπίστηκε εξάλλου την ουσία της τροπολογίας. Φρόντισε όμως και να “χαϊδέψει” και τα ακραία δεξιά ένστικτα μερίδας της ΝΔ

“Η τροπολογία δεν αφορά αλλαγή στο καθεστώς απονομής μόνιμης άδειας διαμονής. Δεν αλλάζει η επταετία που θεσπίστηκε το 2014. Δεν δίνεται ιθαγένεια. Δεν παρέχονται σε κάποιον παράνομο μετανάστη έγγραφα για μόνιμη άδεια διαμονής. Είναι άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία με αυστηρά κριτήρια. Μία άπαξ ρύθμιση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Δεν είναι κάλεσμα για να έρθουν και άλλοι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα άλλο. Δεν προβλέπεται επανένωση με οικογένειες τους”, υπογράμμισε επίσης.

Ο κ.Μαρινάκης επικαλέστηκε μάλιστα τη δημόσια ασφάλεια, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ πλέον “ανακάλυψε” ότι είναι προτιμότερο να καταγραφούν νόμιμα και να περάσουν από νόμιμες διαδικασίες ελέγχου άνθρωποι που ούτως ή άλλως ζουν και εργάζονται στη χώρα. Η ΝΔ “ανακάλυψε” επίσης πλέον ότι είναι προτιμότερο αντί να υπάρχουν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας οι άνθρωποι αυτοί να εργάζονται νόμιμα και το κράτος να εισπράττει εισφορές. Διαβεβαίωσε δε ότι θα ισχύει για τους μετανάστες αυτούς ό,τι και για όλους τους εργαζόμενους, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες πως όσοι μπουν στη ρύθμιση θα εξαρτώνται απόλυτα από τη διάθεση του εργοδότη, αφού θα χάνουν την άδεια διαμονής εάν χάσουν την εργασία τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως αποκάλυψε και τον πραγματικό λόγο αυτής της ρύθμισης, αναφέροντας ότι αίτημα για την άδεια διαμονής σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες έχουν υποβάλλει κτηνοτρόφοι και αγροτικοί παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα. Η ρύθμιση εξυπηρετεί επίσης κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικές επιχειρήσεις. Αλλά αφορά για παράδειγμα και Φιλιππινέζες οικιακές βοηθούς. Συνολικά εκτιμάται ότι τη ρύθμιση θα αξιοποιήσουν περίπου 30.000 άτομα.

Καρότο και μαστίγιο σε Σαμαρά από Καιρίδη- Μπακογιάννη

Την ανάγκη εργατικών χεριών για το μάζεμα των ελιών επικαλέστηκε εν τω μεταξύ εκ νέου ο κ.Καιρίδης. Ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η ρύθμιση “απαντά σε όλες τις αιτιάσεις του κ.Σαμαρά”. Έσπευσε δε να δηλώσει ότι: “Σέβομαι τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Έσωσε τη χώρα“.

Η δε Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στη συνέχεια: “Δεν έχω βεντέτα με τον κ.Σαμαρά, έχουν περάσει και 15 χρόνια. Απλώς διαφωνώ μαζί του”.

Είπε επίσης ότι: “Από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Σαμαρά έχουν πάρει τα χαρτιά παραμονής 80.000 άνθρωποι με προϋπόθεση την επταετία. Σήμερα βάζουμε τριετία με αυστηρότερα κριτήρια, καθώς θέλουμε καθαρό ποινικό μητρώο και συμβόλαιο εργασίας”. Ενώ διερωτήθηκε ρητορικά: “Είναι καλύτερα να κάθεται κάποιος επτά χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε να βρίσκεται ή να ξέρουμε πού δουλεύει;”

Ποιοι άλλοι “έπαθαν Σαμαρά”

Με τον κ.Σαμαρά συντάχθηκαν πάντως οι πρώην υπουργοί και πάλαι πότε στελέχη της ΝΔ Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γιάννης Βαληνάκη και Νίκη Τζαβέλα.

Ο κ. Ανδριανόπουλος, που υπήρξε προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δήλωσε ειδικότερα: “Είναι μία από τις λίγες φορές που με βρίσκουν σύμφωνο τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι δεξιά, είναι λογικά”.

Ο δε κ. Βαληνάκης, υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, υποστήριξε ότι η ρύθμιση ενθαρρύνει “νέες καραβιές μεταναστών με θρησκευτικές κοσμοθεωρίες που αποτρέπουν την ένταξη”. Ενώ η κ.Τζαβέλα σχολίασε απευθυνόμενη στον κ.Καιρίδη, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης της: “Αν είσαι Δημήτρη τόσο άνετος για το θέμα, όχι τροπολογία από το παράθυρο γλυκέ μου…”

Σημειωτέον ότι και τα τρία αυτά στελέχη δεν είναι βουλευτές της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα