Τσίπρας: Χρειαζόμαστε συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Στην ανάγκη συσπείρωσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με νέους τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Το όραμά του για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα που θέλει τα επόμενα χρόνια είχε την ευκαιρία να αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με νέους στην Αθήνα. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Ιδού μερικές ερωτήσεις νέων, μαθητών και φοιτητών, και οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού.

Έλλη φοιτήτρια. Πώς θα μπορέσουμε να αφυπνίσουμε την συνείδηση των ανθρώπων για να φτιάξουμε την Ευρώπη που θέλουμε;

“Η κυρίαρχη αντίληψη σήμερα είναι ότι δεν υπάρχουν κινήματα στην Ευρώπη και ανεβαίνουν ραγδαία και κερδίζουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα δυνάμεις της ακροδεξιάς. Το βαθύτερο πρόβλημα με την άνοδο της ακροδεξιάς έχει να κάνει με το ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αντισυστημικού.

Στην ουσία έχει αποδειχθεί ότι υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπου πήραν την εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κ.Ορμπαν. Εκείνος που προέταξε πως αυτοί που φταίνε για την κρίση είναι οι ξένοι. Οι άνθρωποι κινητοποιούνται είτε από ανάγκη είτε από όραμα. Εκτιμώ ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια πλατιά συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς έως την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.

Όσους αντιλαμβάνονται ως πρώτο κίνδυνο την ακροδεξιά και τις πολιτικές λιτότητας. Έχω ενθαρρυνθεί από το κίνημα των μαθητών σε όλη την Ευρώπη για τον πλανήτη”.

Ο Άγγελος φοιτητής μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών ρώτησε: Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο κίνητρο και κάποια ενημέρωση στα παιδιά για διαγωνισμούς όπως οι προοπτικές Ολυμπιάδες και άλλα δημιουργικά εκτός του διαβάσματος.

“Ενδιαφέρουσα ερώτηση και κάπου εδώ είδα και τον υπουργό Παιδείας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας το ότι έχουμε σαν κοινωνία πολύ ψηλά τη γνώση και τη μόρφωση. Το πρώτο εξάμηνο του 15 σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 1% στην έρευνα όπου πλέον δίνουμε πάνω από 2 δις τον χρόνο. Ιδρύσαμε ερευνητικά κέντρα, προωθήσαμε και προωθούμε πολύ σημαντικά προγράμματα που χρηματοδοτούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν συνεργασίες με ερευνητικά προγράμματα κ.α.

Το equifund με 300 εκατομμύρια για να χρηματοδοτούμε νέες εμπνεύσεις δημιουργών που συνήθως αν δεν έχουν “κονέ”
δεν μπορούν να τη βρουν. Ολα αυτά για να κερδίσουμε τους νέους και να τους πείσουμε να μην φεύγουν. Είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Το επόμενο στοίχημα είναι ο δάσκαλος να κερδίσει τον μαθητή”

Κατερίνα, μαθήτρια τρίτης Λυκείου. Η δική μου ερώτηση είναι για τον επαγγελματικό προσανατολισμό που εκλείπει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να φτάνουν να φτιάχνουν το μηχανογραφικό τους χωρίς να ξέρουν τι τους ταιριάζει κάτι που επηρεάζει και την ανεργία.

“Εχεις απόλυτο δίκιο. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η γνώση έχει αξία από μόνη της αλλά ο προσανατολισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι ανεκτίμητη αξία το να είναι κανείς ευτυχισμένος με αυτό που κάνει στη ζωή του. Είναι ευλογία που τα παιδιά θέλουν όλα να μορφώνονται αλλά πρόβλημα το ότι θέλουν όλοι να γίνουν γιατροί μηχανικοί και δικηγόροι. Εσύ το έχασες το νέο σύστημα. Διότι καθυστερούμε εμείς, το κάνουμε αλλά αργούμε. Μειώνει τα διδακτέα μαθήματα στην τρίτη Λυκείου αλλά αυξάνει τις ώρες διδασκαλίας για να γίνονται πιο ουσιαστικά. Για να λειτουργήσει όμως αυτό πρέπει να υπάρχει κ σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Θα είναι ένα από τα απαραίτητα μαθήματα στην τρίτη Λυκείου. Να πω όμως πως κανένας επαγγελματικός προσανατολισμός δεν μπορεί να σπάσει τα στερεότυπα που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες. Άρα στο τέλος της ημέρας πρέπει να πάρεις την απόφαση με το μαξιλάρι σου”.

Ο Νίκος από τα Φιλιατρά, παραγωγός προϊόντων με βάση την ελιά: Αυτά τα χρόνια έγιναν κάποια θετικά. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι μια δύναμη για την Ελλάδα. Πριν λίγο καιρό ήμασταν στο Βερολίνο σε μια ιστορική έκθεση με 400.000 επισκέπτες. Την πράσινη εβδομάδα. Αυτό που θέλω να εκφράσω με παράπονο είναι ότι όταν έμπαινες έβλεπες όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Πρώτο περίπτερο ήταν η Βόρεια Μακεδονία. Υπήρχαν ελληνικά περίπτερα αλλά Ελλάδα δεν υπήρχε πουθενά. Μήπως πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα;

Είναι προφανώς μια ειδική περίπτωση η συγκεκριμένη έκθεση. Καλά κάνεις και το θίγεις ως παράπονο και πρέπει να το δούμε. Ομως αυτό που πρέπει να δούμε είναι το μάρκετινγκ τιμών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Πρέπει και το αγροτικό κίνημα να καταλάβει ότι το μοντέλο μας πρέπει να αλλάξει. Να επικεντρωθούμε σε νέες καλλιέργειες και νέες μεθόδους καλλιέργειας. Οι νέοι αγρότες να είναι αγρότες που πιο πολύ θα δουλεύουν με το λάπτοπ και λιγότερο με την τσάπα. Εχουμε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας κίνητρα και στους συνεταιρισμένους αγρότες. Νομίζω όμως ότι το game changer θα είναι ολοένα και περισσότερος κόσμος να επικεντρωθεί σε νέα προϊόντα. Τα νομοσχέδια για την φαρμακευτική κάνναβη έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα