Τσίπρας: Κλείνουμε τον κύκλο της επιτροπείας

Τσίπρας: Κλείνουμε τον κύκλο της επιτροπείας
Ministers` cabinet meeting, in the Hellenic Paliament, in Athens, on Jan. 8, 2018 / Y o, , 8 , 2018 Nikos Libertas / SOOC

Αναλυτική συζήτηση για όλες τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης τη χρονιά που ξεκίνησε διεξήχθη στο υπουργικό συμβούλιο

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξολόγηση, αλλά και όλα τα ανοιχτά για την κυβέρνηση μέτωπα εξετάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που διήρκεσε περί τις 2,5 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι υπουργοί που συνυπογράφουν το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που πρωτοστάτησε στον κύκλο ενημέρωσης για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ανέλυσε τα σημεία στη διαπραγμάτευση κατά τα οποία η κυβέρνηση «νίκησε», με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές για περικοπές πριν κλείσει η διαπραγμάτευση. Άλλωστε, την αύξηση του προϋπολογισμού των επιδομάτων στα 910 εκατομμύρια ευρώ είχε νωρίτερα αναφέρει στην ομιλία του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επίσης, περιέγραψε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ενώ στη συνεδρίαση αναλύθηκαν για μία ακόμη φορά όλοι οι λόγοι που αποδεικνύουν ότι τα «λαϊκά νοικοκυριά» προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Επιπροσθέτως, το λόγο πήραν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Σημειωτέον ότι ενημέρωση για το νομοσχέδιο με το οποίο καθίσταται προαιρετική η Σαρία στη μειονότητα της Θράκης παρέσχε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με δεδομένο ότι ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα. Στο υπουργικό συμβούλιο, άλλωστε, εκτιμήθηκε πως πρόκειται για «σημαντική τομή» και πως με το νομοθέτημα προωθείται η υπεράσπιση συγκεκριμένων δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση έφτασε και στην εξωτερική πολιτική, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, ήτοι την Αλβανία (κοιμητήρια, παροχή ιθαγένειας στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο κ.α.) και την πΓΔΜ. Ως προς το ονοματολογικό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε πως η Ελλάδα προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με την θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ νωρίτερα και ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε «παράθυρο ευκαιρίας για λύση».

Μηνύματα Τσίπρα

Και η αισιοδοξία του πρωθυπουργού για την επίλυση του Μακεδονικού δεν ήταν το μόνο μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Κλείνουμε ένα μακρόχρονο κύκλο επιτροπείας από το 2010 όταν η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές όχι τυχαία», διαβεβαίωσε, για να προσθέσει ότι «σήμερα μπαίνουμε στη φάση ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, του μόνου που ολοκληρώνεται με επιτυχία». Μάλιστα, επανέλαβε πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χωρίς δημοσιονομικά μέτρα και ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία». «Η επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο δε θα είναι ρητορική ή σύνθημα, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος σε συγκεκριμένες κοινωνικού χαρακτήρα κινήσεις της κυβέρνησης (οικογενειακά επιδόματα, σχολικά γεύματα κ.α.) έκανε λόγο για «σαφή διαχωριστική γραμμή της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ» από την πολιτική της ΝΔ. «Όλα αυτά αποτελούν συγκεκριμένα δείγματα γραφής για το σχεδιασμό μας. Και το 2018 έτος εξόδου από το μνημόνιο θα είναι χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και το δικό μας προσανατολισμό. αυτό είναι το κλειδί σύνδεσης με τα στρώματα που θέλουμε να εκφράζουμε. Θέελω να τονίσω ότι αυτή η δικαιολογημένη μεροληψία δεν οδηγεί σε ένα νέο διχασμό, αντίθετα ενώνει όλους τους πολίτες σε ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό με κοινωνική δικαιοσύνη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε το προσεχές καλοκαίρι ως «έναν σταθμό στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας». «Σταθμός σημαντικός μεν αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. Γιατί στόχος δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2009 περίοδο με τις ίδιες παθογένειες. Για αυτό προωθούμε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με στήριξη επενδύσεων, κεντρικό ρόλο στην εργασία, αναδιανεμητικό χαρακτήρα και καταπολέμηση της διαφθοράς», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν στόχος των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι και οι μικρομεσαίοι ενώ την ίδια στιγμή μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους ή πολιτικοί θα μένουν ατιμώρητοι», τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα