Τσίπρας: "Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες"

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της 'Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) με θέμα "Η κρίση στην Ευρωζώνη προκλήσεις και ευκαιρίες για τον Ευρωπαϊκό Νότο",Πέμπτη 18 Απριλίου 2013
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της 'Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) με θέμα "Η κρίση στην Ευρωζώνη προκλήσεις και ευκαιρίες για τον Ευρωπαϊκό Νότο",Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

Για αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε άδικο και ασταθές το φορολογικό σύστημα και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή. "Εθνικός στόχος μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εργασία" ανέφερε, σημειώνοντας ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά της μετενέργειας, αλλά και του κατώτατου μισθού.

"Προτεραιότητές μας είναι:

-η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας,

-η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη, και

-η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

"Ισχυρές δεσμεύσεις μας είναι:

Να βγάλουμε το λαό από την περιπέτεια του Μνημονίου.

Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας.

Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Και θα μετατρέψουμε την Ελλάδα από εντολοδόχο αποφάσεων τρίτων, σε πολιτικά ισότιμο εταίρο και ουσιαστικό συμμέτοχο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων".

Για το μνημόνιο, δήλωσε:

"Όλοι σε αυτόν το τόπο γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες.

Άλλωστε το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Το μεγάλο ερώτημα για όλους είναι : ποιο είναι το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Και εκεί πρέπει να ανοίξει η συζήτηση. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια όλων εκείνων που δεν έχουν ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τη τόλμη να σχεδιάσουν το αύριο, γιατί μοναδικό τους σχέδιο είναι οι εντολές της τρόικα και μοναδικό ουσιαστικό που γνωρίζουν να τοποθετούν δίπλα στη λέξη μνημόνιο είναι η εφαρμογή.

Και μάλιστα τυφλή και πειθήνια εφαρμογή.

Ας μιλήσουμε όμως εδώ για την ουσία και όχι για την επικοινωνία.

Το σχέδιό μας για τη μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει πέντε μεγάλες, άμεσες πρωτοβουλίες, με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Στόχος μας να επικεντρωθούμε στην αύξηση των δημόσιων εσόδων τα οποία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υστερούν έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι 41% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 45% στην Ευρωζώνη.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.

Δηλαδή, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα €751 μεικτά – για να μην μπερδευτεί και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δε γνωρίζει πότε αποφασίστηκε η μείωσή του.

Όπως, επίσης, και το θεσμό της μετενέργειας.

Η στρατηγική μας υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, πιστεύουμε βαθιά ότι δε θα ζημιώσει αλλά μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσει και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Γιατί η στρατηγική μας είναι η μόνη που μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία και άρα να ξαναφέρει την ανάπτυξη.

Η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να επωφεληθεί μόνο από ένα περιβάλλον ανάπτυξης και όχι από την επιστροφή στο εργασιακό μεσαίωνα, όχι από τη προσαρμογή του μοντέλου εργασίας σε αυτό που συναντά κανείς σε τριτοκοσμικές χώρες.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας".

Τέλος στη φάμπρικα των αποκρατικοποιήσεων

"Αν γίνουμε κυβέρνηση, θα ενισχύσουμε και θα διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα, όχι τους πειρατές που έρχονται να λεηλατήσουν", "θα διευκολύνουμε την αναδιοργάνωση μιας νέας επιχειρηματικότητας", ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά στην ομιλία του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε επίσης για "τέλος στη φάμπρικα των αποκρατικοποιήσεων", για αποκατάσταση των θεσμών κοινωνικής προστασίας, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και κατάργηση του πελατειακού κράτους.

Άμεση επαναφορά του ΦΠΑ για τον τουρισμό στο 13%

"Αν το πρόγραμμα της βίαιης προσαρμογής είχε πετύχει, δεν θα βρισκόμουν εδώ να σας αναλύσω το εναλλακτικό πρόγραμμά μου" σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Υπογράμμισε ότι οι απολύσεις στο δημόσιο "δεν βοηθούν και δεν αποτελούν μεταρρύθμιση", ενώ τάχθηκε και υπέρ της "άμεσης επαναφοράς" του ΦΠΑ για τον τουρισμό στο 13%.

Αναφερόμενος στις τράπεζες σχολίασε ότι "θέλουμε ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα υπό κρατικό έλεγχο" και ότι "η κυβέρνηση καθυστέρησε τη διαδικασία για να προλάβουν να διαγωνιστούν τα συμφέροντα", ενώ επέμεινε στη διαγραφή μέρους των χρεών προς τις τράπεζες.

Κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών τις οποίες νωρίτερα είχε περιγράψει επιγραμματικά ο Πρόεδρος της Ένωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει σύμπτωση απόψεων από δυνάμεις με διαφορετικό ταξικό συμφέρον".

SHARE:

24Media Network