Τσίπρας: Μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς

Τσίπρας: Μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς
Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Οικονομικό επιτελείο, Τρτίτη 7 Μάη 2019. Eurokinissi

Τα μέτρα ελάφρυνσης για την Ελλάδα των πολλών, ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία, παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο. Το πακέτο των μέτρων χωρίζεται σε δύο μέρη και όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. "Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως παράδειγμα για την Ευρώπη, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη, παρομοίασε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο ελάφρυνσης που παρουσίασε από το Ζάππειο. Το πακέτο μόνιμων μέτρων, για τους πολλούς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις ΦΠΑ σε ενέργεια και εστίαση, ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός χωρίζεται σε δύο μέρη, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι “πλέον έχει αναγνωριστεί η αξιοπιστία της χώρας , η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται και κινούμαστε στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Αποδείξαμε ότι έχουμε αξιοπιστία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν τους στόχους, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους και σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά. Φύγαμε από τον γκρεμό και βγήκαμε σε ξέφωτο”.

Ειδικότερα, έχοντας στο πλευρό του τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιάννη Δραγασάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι   “τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους” και μίλησε για ένα “ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης” και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο αυτό, όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. “Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την “σαφή πορεία ανάκαμψης” που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι “βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ”.

“Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται”

Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης “που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας”. Για να σημειώσει ότι “τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού  να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους”.

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για “οικονομική ασφυξία και ‘παρένθεση'”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι “είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'”. Είπε πως εκείνο “όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία”.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι “αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

Επίσης κατέληξε λέγοντας ότι “για αυτό το σχέδιο ζητάμε  τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής. Και για αυτό το σχέδιο θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη. Και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτώβρη”.

Αναδρομικά των συνταξιούχων

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι “αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος”.

Τα μέτρα θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και τους επενδυτές

“Ετοιμάσαμε ένα πακέτο που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κοινωνία, μακάρι να μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε όλα”, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε στην ανακοίνωση και άλλων θετικών μέτρων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και από τους επενδυτές.

Δραγασάκης: Η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης

Με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε σήμερα η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “η πολιτική που σήμερα ανακοινώνεται είναι συμπλήρωμα της αναπτυξιακής πολιτικής. Θυμίζω το νόμο για τις επενδύσεις, για την αναπτυξιακή τράπεζα, σε λίγες ημέρες ψηφίζουμε την θεσμοθέτηση του πενταετούς προγράμματος επενδύσεων, ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την επικαιροποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής. Η στρατηγική εξειδικεύεται σε 100 μεταρρυθμίσεις νέου τύπου που ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν τις ανισότητες. Σε λίγες εβδομάδες θα εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο τα μέτρα που σήμερα ανακοινώνονται θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια”.

Τσακαλώτος: Κερδίσαμε την αξιοπιστία

Ως «αλλαγή πλεύσης» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε ο υπουργός, «εντός του μνημονίου ήμασταν πολύ περιορισμένοι, παρότι βλέπαμε ότι δημιουργείται υπερβολικό πλεόνασμα, να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων. Για αυτό δινόταν πληρωμή εκ των υστέρων με το κοινωνικό μέρισμα, που βεβαίως ήταν θετικό, αλλά συγχρόνως δεν είναι η άριστη αντιμετώπιση της οικονομικής πολιτικής. Η διαφορά είναι σήμερα ότι αυτά τα μέτρα τα κάνουμε εκ των προτέρων, γιατί έχουμε δημιουργήσει τον χώρο».

Επεσήμανε δε, ότι όλα είναι κυρίως θέμα αξιοπιστίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της υπεραπόδοσης στα δημοσιονομικά «δεν το σχεδιάσαμε και δεν το είχαμε στόχο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο. Το μόνο θετικό σε αυτή την υπεραπόδοση είναι ότι δημιουργήσαμε την αξιοπιστία. Αυτό που αναγγέλθηκε σήμερα, είναι στρατηγική που βασίζεται σε αυτήν την αξιοπιστία. Η ΝΔ μας λέει να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και κάποτε θα μπορέσω να μειώσω τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία, γι αυτό μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτά τα έργα, έχουμε τις συμμαχίες και τα επιχειρήματα, γιατί αυτά τα έργα είναι θετικά για όλους».

Για το 2020, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «έχουμε μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα win- win. Λέμε με τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς και τα κράτη- μέλη ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί είτε από τον ειδικό λογαριασμό είτε από την ανάπτυξη. Είναι προφανές σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών στην ευρωζώνη ότι το 3,5% ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θεωρώ ότι όπως πήγαμε με τις συντάξεις και όπως θα πάμε με το αφορολόγητο, μπορούμε, όταν είναι η ώρα, με σαφή επιχειρήματα να συζητήσουμε και το θέμα των υπερπλεονασμάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος εξετάσουν τις δύο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του 2015- 2019 και αυτή του 2019- 2023, θα δουν ότι η χρονική καμπή ήταν το Eurogroup της Μάλτας το καλοκαίρι του 2017, όταν φάνηκε ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση. Αμέσως μετά βγήκαμε στις αγορές και ξαναβγήκαμε με 10ετές. Έγινε αναδιάρθρωση χρέους και έχουμε καθαρό διάδρομο για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε, «συναντιέμαι πολύ συχνά με τις αγορές. Δεν έχω ακούσει ποτέ ότι θα κατεβάσουμε το επιτόκιο γιατί θα βγει ο κ. Μητσοτάκης. Τα δύο βασικά τους προβλήματα είναι το θέμα των τραπεζών, που είναι πολύ ευχαριστημένες με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, και η ανάπτυξη. Καλό που γυρίσατε στην ανάπτυξη, λένε, αλλά θέλει και ένα σπρώξιμο παραπάνω. Οικονομικό επιχείρημα ενάντια σε αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει. Πρέπει να είσαι πολύ κακοπροαίρετος για να πεις ότι δεν υπάρχει οικονομική βάση σε αυτό που ανακοίνωσε. Δεν εξαντλούμε όλο το μαξιλάρι που έχουμε, υπάρχουν πηγές που ανανεώνουν το μαξιλάρι, άρα οι αγορές- θα το πω με μια επιφύλαξη γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αριστερή μου αξιοπιστία- είναι πιο κοντά στα δικά μας επιχειρήματα από ότι σε άλλα κράτη- μέλη».

Ερωτηθείς εάν απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε «υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον ΦΠΑ. Αυτά που προτείνουμε, δεν παραβιάζουν αυτό το πλαίσιο».

Απάντησε δε, και στο εάν επί ΣΥΡΙΖΑ καταστράφηκε η μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις ζορίζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Για αυτό καταποντίστηκε το δεξιό κόμμα στην Ισπανία, για αυτό έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στην Αγγλία, για αυτό τα κίτρινα γιλέκα βγαίνουν στους δρόμους στη Γαλλία. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη».

Αξίζει να σημειωθεί και το ευφυολόγημα με το οποίο άρχισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών. «Τα οικονομικά του Αλέξη βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά τα δικά μου», είπε, προκαλώντας και το χαμόγελο του πρωθυπουργού.

Αχτσιόγλου για συντάξεις

Εξηγώντας πώς θα γίνει η χορήγηση της μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ότι είναι ως εξής:

-Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν.

-Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν.

-Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.

-Και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα