“Τυράκι” στους καλλιτέχνες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις 

“Τυράκι” στους καλλιτέχνες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις 
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών eurokinissi

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση όμως δεν υποχωρεί για το Προεδρικό Διάταγμα 

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα “τυράκι” από την κυβέρνηση προς τον καλλιτεχνικό κόσμο προκειμένου να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί ως προς το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις τριετείς σπουδές των καλλιτεχνών σε επίπεδο αποφοίτου Λυκείου.

Το Μαξίμου ειδικότερα αφενός υποστηρίζει ότι υπάρχει σύγχυση ως προς το τι πραγματικά ισχύει με το ΠΔ, αφετέρου αφήνει να εννοηθεί ότι οι καλλιτέχνες έχουν άλλα ελατήρια ή χειραγωγούνται από το ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα επενδύει στην κλασική συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, με τον ισχυρισμό ότι κατάργηση του ΠΔ θα οδηγήσει σε πάγωμα όλων των προγραμματισμένων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι: Κωνσταντινος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Μ. Ανανιάδου (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομενων στο χορό), Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Δηώ Καγκελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου), Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Λυδία Κονιόρδου, Πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Παπαδογιάννης, Εκπροσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομου στο briefing της Πέμπτης αφιέρωσε πάνω από 15 λεπτά στο ζήτημα και ειδικότερα επικαλέστηκε ότι το ΠΔ αφορά μόνο το προσοντολόγιο του δημοσίου χωρίς να θίγει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, καθώς και ότι δεν αλλάζουν όσα ίσχυαν επί 20 χρόνια άρα και επί της προηγούμενης διακυβέρρνησης. Επικαλέστηκε επίσης ότι με τροπολογία έχουν αποσυρθεί όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες στο ΠΔ, άρα το βασικό αίτημα τους έχει υλοποιηθεί ήδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι δεν ισχύει πως υποβιβάζονται οι απόφοιτοι τριετών δραματικών σχολών με βάση το ΠΔ σε απόφοιτους Λυκείου. Επικαλέστηκε ότι το ΠΔ δεν ασχολείται με ακαδημαϊκές διαβαθμίσεις και εξέφρασε την άποψη πως το γεγονός ότι υπάρχει στους διαγωνισμούς κλάδος ΔΕ καθηγητών υποκριτικής, όπως τα τελευταία 20 χρόνια, δε σημαίνει ότι εξισώνεται ο τίτλος των σπουδών με το απολυτήριο Λυκείου. Ανέφερε μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο ΔΕ πληροφορικής ή ξεναγών και υποστήριξε συνεπώς ότι”δεν μιλάμε για μία κίνηση που στοχοποιεί τους καλλιτέχνες”.

Στη συνέχεια πάντως επιχείρησε να φέρει άλλους κλάδους και την κοινωνία απέναντι στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών υποστηρίζοντας ότι: “Λένε διάφοροι να καταργηθεί στο σύνολο του το ΠΔ. Το ΠΔ όμως δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες, αφορά και γιατρούς, μηχανικούς κλπ. Από που και ως που να καταργηθεί; Εάν καταργηθεί το ΠΔγια τους καλλιτέχνες όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο. Θα παγώσουν όλες οι προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους”.

Σημειωτέον πάντως ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς πρώτον εφόσον καταργηθούν μόνο οι διατάξεις του ΠΔ που αφορούν τους καλλιτέχνες, θα επηρεάσει μόνο τις δικές τους προσλήψεις στους ΟΤΑ και κυρίως κάθε διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ κρίνεται με βάση το τι ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της προκήρυξης. Κατάργηση λοιπόν θα επηρέασει τις προσλήψεις σε θέσεις που θα προκηρυχθούν μετά και δεν θα οδηγήσει σε πάγωμα των προσλήψεων, η διαδικασία για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε επίσης ότι η πολιτεία δεν θα μπορούσε να δεχθεί αναβάθμιση τριετών καλλιτεχνικών σπουδών σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

“Πως θα αρνηθείς σε έναν που σπουδάζει πχ λογιστική σε δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ να τον αναβαθμίσεις, εάν κάνεις το ίδιο για έναν που σπουδάζει σε καλλιτεχνική σχολή δημόσια ή ιδιωτική;” διερωτήθηκε.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπραξε τίποτα ως κυβέρνηση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, αφετέρου ότι τώρα χειραγωγεί τον καλλιτεχνικό κόσμο.

“Εάν το αίτημα είναι με ένα άρθρο και νόμο η εκπαίδευση σε ΙΕΚ να γίνει πανεπιστημιακή, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Έχουν άδικο. Δεν μπόρεί μία σχολή τριετούς φοίτησης με καθηγητές χωρίς διδακτορικό να γίνει ανώτατη από μία στιγμή στην άλλη” επανέλαβε επίσης ο κ. Οικονόμου μεταθέτοντας τη συζήτηση από τη διαμαρτυρία των καλλιτεχνών για την υποβάθμιση των σπουδών τους.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση των κινητοποιήσεων, ο κ. Οικονομου απάντησε:

“Δεν μίλησα για πολιτικά ελατήρια. Ή υπάρχει μία σύγχυση ή λέμε ψέματα ή υπάρχουν άλλα ελατήρια. Δεν ξέρω τι είναι, ούτε πιστεύω ότι είναι τα ελατήρια η πιθανότερη αιτία, πιστεύω ότι κυρίως επικρατεί μία σύγχυση. Υπάρχει χωρίς αμφιβολία μία προσπάθεια χειραγώγησης από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε θέλω να δεχθώ ότι οι καλλιτέχνες χειραγωγούνται”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα