Τζανακόπουλος: Δεν τίθεται θέμα έκδοσης, μόνο ασύλου

Τζανακόπουλος: Δεν τίθεται θέμα έκδοσης, μόνο ασύλου
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος, τονίζει σε νέα τοποθέτησή του

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης κατά της χορήγησης ασύλου σε ένα απ’ τους εκζητούμενους τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα κατηγορεί για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, προχώρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου αφενός πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό και αφετέρου πως δεν τίθεται θέμα έκδοσης των οκτώ στην Τουρκία.

Ειδικότερα, σε σχόλιο που δημοσίευσε στο Facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει τα εξής για το θέμα:

«1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφύγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα