Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Θέλουμε λύση με την οποία θα είμαστε όλοι νικητές

Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Θέλουμε λύση με την οποία θα είμαστε όλοι νικητές
The Prime Minister of Greece Alexis Tsipras visits the Ministry of Education, in Athens, on May 9, 2017 / , , 9 , 2017 sooc

Για το ζήτημα της ονοματοδοσίας της πΓΔΜ, τη στάση της ΝΔ, την έξοδο στις αγορές αλλά και το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6

“Η κυβέρνηση θέλει και κάνει ό,τι μπορεί για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα” είπε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημείωσε ότι το γενικό πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση είναι “να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες 25 χρόνων”. Πρόσθεσε ότι η λύση είναι επιβεβλημένη για τη σταθερότητα στην περιοχή γενικότερα, ενώ θα βοηθήσει και τη γειτονική χώρα, τόσο σε επίπεδο σταθερότητας, όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης. Τόνισε μάλιστα ότι “οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να έχει νικητή και ηττημένο. Θέλουμε λύση που θα είμαστε όλοι νικητές”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία “καθώς στο όνομα πΓΔΜ υπάρχει ο όρος Μακεδονία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)”. Την κάλεσε να τοποθετηθεί καθαρά για το εθνικό συμφέρον και όχι με αντιπολιτευτικά κριτήρια. Επισήμανε ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει το θάρρος να πάρει ξεκάθαρη θέση καθώς υπάρχουν εσωκομματικές αντιθέσεις”.

Εξέφρασε δε την άποψη, επιπροσθέτως, ότι “η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία, αλλά η ΝΔ ήταν αυτή που προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις: Μια του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μια του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά”.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που βάζει η εκκλησία, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός είπε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως “προσεγγίζει τις απόψεις της με τη μεγαλύτερη ευαισθησία αλλά την εξωτερική πολιτική της χώρας την χαράζει η κυβέρνηση”.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η έξοδος από το μνηνονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα είναι “καθαρή”, γεγονός το οποίο το έχει εκφράσει ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Ντάισεμπλουμ, και σημαίνει ότι “η χώρα θα έχει αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, να μην υπάρχει, δηλαδή, η ανάγκη υποστήριξης μέσω δανεισμού και νέα μεταρρυθμισμένα προαπαιτούμενα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει το στίγμα της σε πολλά ζητήματα και χαρακτηριστικά είπε πως “όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, υπήρχε 19% αδήλωτη εργασία και η κυβέρνηση κατάφερε να τη ρίξει 6 μονάδες. Πάνω σε αυτά τα βήματα θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο του 2018”, είπε στη συνέχεια, και “κύριος στόχος θα είναι η ανάκτηση της εργασίας”. Μάλιστα, υπογράμμισε πως μετά τον Αύγουστο του ’18 θα έρθουν νέα δεδομένα που θα τα δούμε εν καιρώ.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία υπό προϋποθέσεις με το Κίνημα Αλλαγής, και για το αν η κυβέρνηση “ψάχνει συμμαχίες”, απάντησε πως “η κυβέρνηση δεν ψάχνει κανέναν”.

Ειδικότερα τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της: «Η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης». Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για “διγλωσσία” της κυβέρνησης, καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

«Η ΝΔ, πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας, ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησης της το συμφέρον της χώρας και όχι την μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος που δεν προσφέρεται για τέτοια» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εσωτερικές αντιθέσεις σπαράσσουν τη ΝΔ»

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το σθένος να τοποθετηθεί με καθαρότητα και να πει τι θέλει από τις διαπραγματεύσεις, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων που “σπαράσσουν” τη Νέα Δημοκρατία. Όπως ανέφερε, είναι φανερό ότι η ΝΔ είναι χωρισμένη σε τουλάχιστον τρία κομμάτια στο ζήτημα αυτό. Υπάρχει ο χώρος που ορίζεται από την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο φιλελεύθερος που δεν μιλά με δυνατή φωνή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος για να φέρει στην επιφάνεια αυτή τη φωνή, αλλά δεν το κάνει, ενώ υπάρχει και μια άλλη πτέρυγα που «φλερτάρει καθαρά» με ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις.

Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων

Χαρακτήρισε ένα «πρώτο πλαίσιο» την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την κατάθεση των προτάσεων από τον κ. Νίμιτς και σημείωσε πως το γενικό πλαίσιο στο οποίο διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων.

Σε ερώτηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και για τις φωνές εκείνες που δεν θέλουν να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου για να μιλάμε για νίκες και ήττες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα αποτελέσει λύση και για τις δύο πλευρές. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε μία προσπάθεια συνεννόησης, κατανόησης, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Είναι λίγο υποκριτικό το γεγονός ότι μια σειρά από εθνικιστικές ομάδες ή συσπειρώσεις ή ΜΜΕ που προωθούν γραμμές υπερπατριωτικές συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους διότι το σημερινό όνομα πΓΔΜ εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία».

Όχι αντιμετώπιση με όρους συλλαλητηρίου

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για έναν «ιδιότυπο στρουθοκαμηλισμό». Υπογράμμισε: «Έχουμε μια κατάσταση την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με σοβαρότητα, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, αντιλαμβανόμενοι τα λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια».

Σχετικά με το συλλαλητήριο, που οργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη και τις διαφορετικές απόψεις οι οποίες μπορεί να κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο αλλά δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα με όρους συλλαλητηρίου. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους όρους του 1992, η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πάρα πολύ και τα σημερινά συλλαλητήρια δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βίωσε η χώρα 25 χρόνια πριν.

Η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία για το εκκλησιαστικό ζήτημα

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έθεσε η Εκκλησία, αναφέρθηκε στις επιστολές που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία το εκκλησιαστικό ζήτημα.

Καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018 με αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές

Σε ερώτηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Η καθαρή έξοδος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυνατότητά μας να έχουμε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, δηλαδή να μην υπάρχει η ανάγκη υποστήριξης από τον επίσημο τομέα με δανεισμό και να μην υπάρξουν νέα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα μετά τον Αύγουστο του 2018».

Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, τόνισε και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει πάρα πολλά αποτυπώματα και δείγματα γραφής για τον στρατηγικό της ορίζοντα. «Πάνω σε αυτά τα πρώτα βήματα να μπορέσει η κυβέρνηση, μετά το 2018, έχοντας μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας να στηρίξει το πέρασμα σε μια άλλη φάση, μια νέα εποχή, με κύριο στόχο την ανάκτηση της εργασίας» τόνισε.

«Δεν ψάχνουμε κανέναν»

Για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ταυτίζονται πλήρως με τη ΝΔ και πρόσθεσε πως όσο δεν ακολουθούν τη στάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν υπάρχουν πραγματικά περιθώρια πολιτικής σύγκλισης ούτε ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.

Σε ερώτηση αν τελειώνει η συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ψάχνουν νέο σύμμαχο, απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν ψάχνουμε κανέναν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα