Τζανακόπουλος: Θα λήξει η ομηρεία των συμβασιούχων. Χαιρέκακος ο Μητσοτάκης

Τζανακόπουλος: Θα λήξει η ομηρεία των συμβασιούχων. Χαιρέκακος ο Μητσοτάκης
Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Δέσμευση της κυβέρνησης προς συμβασιούχους για σύντομη απαλλαγή από την "ιδιότυπη ομηρεία" τους. Επίθεση Τζανακόπουλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για "χαιρεκακία"

Από την εν αναμονή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας.

Εισαγωγικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτήρισε, δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο -«αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την «προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης αποφάσεων της Δικαιοσύνης» και εστιάζοντας στην υπόθεση των συμβασιούχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τη δήλωσή του λίγο νωρίτερα.

Έκανε, έτσι, λόγο για «απαράδεκτη θριαμβευτική και προκλητική δήλωση» εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια δήλωση, συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, που «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, δημιούργησαν».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων».

Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Όμως, συμπλήρωσε, «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».

  

Ένα στοιχείο που αναδεικνύει η κυβέρνηση -και το έκανε και ο εκπρόσωπός της από την ενημέρωση των πολιτικών συντατκών- είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων, στοιχείο που, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «συνιστά δείκτη ανάκαμψης και στοιχείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα: το δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 5,67%, ενώ το διετές ομόλογο, διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 5,44%. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν χαμηλό επταετίας, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κινείται διαρκώς ανοδικά. «Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, αποτελεί και «σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ». Τέλος, «θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015».

Σηματοδοτώντας την κρισιμότητα που έχει για ολόκληρη την κοινωνία η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις επισκέψεις του στα Υπουργεία, από το Υπουργείο Παιδείας, για να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες οι επισκέψεις στα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Εσωτερικών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με τα ζητήματα της Παιδείας, όπως είπε, ο πρωθυπουργός αναλύοντας το σχεδιασμό της κυβέρνησης, εξήγγειλε σειρά παρεμβάσεων. Με βασικούς άξονες του τριετούς σχεδιασμού της κυβέρνησης, την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, την αναβάθμιση του Λυκείου και την ομαλοποίηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θύμισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με εθνικό απολυτήριο, για αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό (Μάστερ) χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ενιαίο πτυχίο, για δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας με συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, για διάθεση επιλέον 65 εκατομμυρίων ευρώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2018.

Επιπροσθέτως, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και με την πρωτοβουλία αυτή από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στα ολοήμερα επιπλέον 830 μονάδες και πάνω από 10.000 μαθητές. Ακόμη, δημιουργούνται 11 νέα ειδικά σχολεία, σε συνέχεια των 23 που δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Στον τομέα της Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε τις χθεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι το τέλος του 2017 θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Για τη λειτουργία των οποίων θα γίνουν 1.300 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και 1.700 επαγγελματιών υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα