Βαρβιτσιώτης για “Grace 1”: Δεν θα διευκολύνουμε το ιρανικό τάνκερ να φτάσει στην Συρία

Βαρβιτσιώτης για “Grace 1”: Δεν θα διευκολύνουμε το ιρανικό τάνκερ να φτάσει στην Συρία
Το ιρανικό τάνκερ "Grace 1" AP

Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας.

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.

Μετά και το νέο «καμπανάκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το πλοίο και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, λέγοντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

ΚΚΕ: “Απαράδεκτη η παρέμβαση των ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο”

«Απαράδεκτη» θεωρεί την παρέμβαση των ΗΠΑ σχετικά με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το ΚΚΕ όπου σε γραπτή ανακοίνωσή του επισημαίνει τα ακόλουθα: «Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και ταξιδεύει στη Μεσόγειο, το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη την παρέμβαση των ΗΠΑ και καταγγέλλει τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις που εκτοξεύει προς την ελληνική και κάθε άλλη κυβέρνηση, για την περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθυνθεί σε ελληνικό ή άλλο λιμάνι. Κι αυτή η αμερικάνικη παρέμβαση, ενταγμένη στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό κλιμάκωσης της επιθετικότητας κατά του Ιράν, στα πλαίσια των γενικότερων ανταγωνισμών στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έχει δικαίωμα να προσεγγίσει ελληνικό ή άλλο λιμάνι, για τις ανάγκες που αφορούν σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων, για ζητήματα ασφαλείας, τις ανάγκες του πληρώματος κ.α., τηρώντας τους σχετικούς διεθνείς κανόνες και την εθνική νομοθεσία».

Τέλος το ΚΚΕ «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να αποκλείσει κάθε συμμετοχή ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους στη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη, που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον Περσικό Κόλπο και τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα