Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 25/2 – 1/3

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 25/2 – 1/3

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια, τις υποδομές και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και του ζητήματος της γυναικοκτονίας. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκήθηκε δεν αφορούσε θέματα της επικαιρότητας.

Όπως αναφέρει το Vouli Watch, καθώς την Τετάρτη 28.02.2024 συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη και ενώ το τελευταίο διάστημα διεξαγόταν η Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό, δεν υπήρξε καμία σχετική ερώτηση ή αναφορά. Επιπροσθέτως, δεν ασκήθηκε κανένα μέσο που να αφορούσε την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και για τον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Η πλειοψηφία των ερωτήσεων αφορούσε ζητήματα ελλείψεων ανά περιοχές της επικράτειας σε ζητήματα υγείας και στελέχωσης υπηρεσιών, καθώς και την οικονομική αρωγή σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Στο σύνολο τους τα κόμματα άσκησαν 208 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 61, ακολουθούμενο από τη Νέα Δημοκρατία με 34, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 33, το Κ.Κ.Ε. με 31 και την Ελληνική Λύση με 27. Στη συνέχεια συναντάμε το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 7, τους Σπαρτιάτες με 6, τη Νέα Αριστερά με 4 την Πλεύση Ελευθερίας με 3 και τέλος τους Ανεξάρτητους με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 108 Ερωτήσεις, 70 Αναφορές, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 26.02.2024

Πλεύση Ελευθερίας: Ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Θα τολμήσετε επιτέλους το αυτονόητο;

Η Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας. Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του κόμματος, η έμφυλη βία, η κακοποίηση και οι δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, με τους κρατικούς μηχανισμούς να είναι απόντες στην προστασία των θυμάτων. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις η κακοποίηση επανατροφοδοτείται από το ίδιο το κράτος, όπως αποτυπώνεται από μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων. Ο Πρωθυπουργός το 2022 είχε αποκλείσει την νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, διερωτώμενος εάν η ζωή ενός παιδιού ή ενός γέροντα έχει μικρότερη αξία από εκείνη της γυναίκας. Καθώς, η αναγκαιότητα για κατοχύρωση του όρου δεν είναι να ανορθώσει τη ζωή της γυναίκας έναντι των υπολοίπων, αλλά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο, ο Πρωθυπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του να ποινικοποιηθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα ή εάν θεωρεί περιττή την ενέργεια αυτή. Τέλος, ερωτάται για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη των γυναικοκτονιών και της ενδοοικογενειακής βίας, πώς αυτά αξιολογούνται και τί προτίθεται να πράξει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου 2024 μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή συμφωνία η οποία θα παραχωρούσε δικαιώματα σε εκατομμύρια εργαζομένους σε ψηφιακές πλατφόρμες;

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για δικαιώματα εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η ευρωπαϊκή συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να ρυθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται στη gig οικονομία με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήγουν, τον Δεκέμβριο του 2023, σε συμφωνία για πρόταση οδηγίας, η οποία όμως δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία από τα κράτη μέλη. Με βάση την Οδηγία, θα υιοθετούνταν καθιέρωση νομικού τεκμηρίου για την ύπαρξη μισθωτής εργασίας, καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων στερούνται εργασιακά και ασφαλιστικά διακιώματα, μεγαλύτερη διαφάνεια στους αλγόριθμους των επιχειρήσεων και μη επεξεργασία ορισμένων προσωπικών δεδομένων. Κατόπιν των παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται για τον λόγο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να απέχει από την ψηφοφορία και εάν είναι στις προθέσεις η τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να καθιερωθεί τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 27.02.2024

Νέα Δημοκρατία: Τι σχεδιάζει η Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία θεσπίστηκε για να αναδειχθεί ο καίριος ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στον παγκόσμιο πολιτισμό, σύμφωνα με Εγκύκλιο του αμόδιου Υπουργείου. Παρόλο, που σε Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν δράσεις από τις εκεί πρεσβείες και σχετικές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε καμία ειδική συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, αλλά και ούτε κάποια άλλη δράση ώστε να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Ο Υπουργός ερωτάται για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, ώστε να τιμήσει αυτή τη μέρα και τον λόγο που παραμένει σε εκκρεμότητα η αναγνώριση αυτού του εορτασμού από την UNESCO, ώστε να αποκτήσει παγκόσμια νομιμοποίηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”: Ανάδειξη πολιτισμικού μνημείου «Μετοχίου Καλογρέζας» που ίδρυσε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία (1522_1589 μ.Χ.).

Η βουλεύτρια του κόμματος Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”, Ασπασία Κουρουπάκη, θέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς την Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, για το μοναστήρι «Μετόχι Καλογρέζας», το οποίο είναι το μοναδικό Βυζαντινό μοναστικό κτηριακό σύνολο που διασώζεται στην περιοχή της Αθήνας. Δεδομένου ότι ο νόμος για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς παρέχει εργαλεία για την ανάδειξη μνημείων η Υπουργός ερωτάται ποιές ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη του εν λόγω μνημείου και πιο συγκεκριμένα για αρχαιολογική έρευνα πεδίου, για εργασίες προστασίας του μνημείου, για πρόσβαση και χρήση του μνημείου για ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Τέλος, ζητείται η κατάθεση αντιγράφου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με τίτλο «Περιγραφή του Μετοχίου Καλογρέζας» καθώς και κάθε τυχόν μεταγενέστερης πράξης που την τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 28.02.2024

Ελληνική Λύση: Καθεστώς ασυδοσίας στις εταιρείες εξυπηρετητών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, σχετικά με τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Παρατηρήθηκε το 2023 σημαντική αύξηση των πλειστηριασμών, ενώ δεν αυξάνονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, καθώς οι εν λόγω εταιρίες ζητούν το αρχικό κεφάλαιο, το οποίο ανατοκίζουν μέχρι την αποπληρωμή του με υπέρογκα επιτόκια και με τα σημερινά δεδομένα, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Πρόκειται για εταιρίες που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα και πραγματοποιούν πολλαπλές μεταβιβάσεις των συμβάσεων ή και πώληση προς μία, δύο ή και τρεις εταιρίες που δεν εδρεύουν στην Ελλάδα. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέλη λειτουργεί ο εξωδικαστικό συμβιβασμός, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 3%, οι Υπουργοί μεταξύ άλλων ερωτώνται, εάν είναι σύννομη η τακτική ανατοκισμού από τις εταιρίες, καθώς δεν αποτελούν τραπεζικά ιδρύματα και πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπερχρεωμένων δανειοληπτών που έχουν εκπληστηριαστεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 29.02.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Χωρίς τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση ο Προαστιακός στο Τμήμα Άνω Λιόσια _ Κιάτο, ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Γεώργιος Ψυχογιός, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια – Κιάτο, όπου δεν υπάρχει ούτε τηλεδιοίκηση, ούτε και σηματοδότηση. Γίνεται αναφορά στον Πρόεδρο του ΟΣΕ, ο οποίος όταν ερωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για τις συνθήκες, επιβεβαίωσε τα παραπάνω και επίσης ανέφερε ότι κανένας τοπικός πίνακας τηλεδιοίκησης δεν λειτουργεί στη γραμμή, κάτι το οποίο συμβαίνει και στο Τμήμα Πειραιάς – Άγιοι Ανάργυροι. Δημοσιεύματα αναφέρουν τις συνθήκες που επικρατούν και σε έγγραφο του Δημάρχου Λουτρακίου προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό τον Ιανουάριο του 2021 γινόταν αναφορά για τις συνθήκες αυτές και ότι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Με δεδομένο ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών και ότι πρόκειται για γραμμή που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση χιλιάδες πολίτες, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε να λειτουργήσει σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση και το χρονικό πλαίσιο αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Χρονοδιάγραμμα και παράμετροι υλοποίησης της συμφωνίας χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa) _ «express» στους Τούρκους πολίτες για την επίσκεψη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, απευθύνει ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, για την απόφαση που λήφθηκε κατά το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, για χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα (visa) με διάρκεια ενός έτους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η καθυστέρηση που λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, οφείλεται στην μη ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες από τα νησιά για εργασίες που πρέπει να γίνουν στις υποδομές. Ο Υπουργός ερωτάται για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της απόφασης και εάν έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι της συμφωνίας και ειδικότερες εκείνες που αφορούν τις πύλες εισόδων στον χώρο Σένγκεν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 01.03.2024

ΚΚΕ: Για τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν στις λεωφορειακές γραμμές της Αττικής.

Δέκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το ζήτημα της ασφάλειας στις αστικές συγκοινωνίες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες. Οι βουλευτές επισημαίνουν το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα περιστατικών το τελευταίο διάστημα που δεν εγγυάται την ασφάλεια, όπως είναι το φαινόμενο να αρπάζουν φωτιά οι κινητήρες λεωφορείων και να ακινητοποιούνται λόγω βλαβών. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο για τον ΟΑΣΑ, καθώς και σε ιδιόκτητα οχήματα της ΟΣΥ, αγορασμένα το 2009. Ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που θα προβεί ούτως ώστε τα οχήματα των ΚΤΕΛ να περνούν τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΟΣΥ για τη φύλαξη και συντήρηση των οχημάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Άμεση ανάγκη νέας προκήρυξης προς στελέχωση των κενών στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ευβοίας, ενόψει της πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ)

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αικατερίνη Καζάνη, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, σχετικά με τη σύσταση των 6 Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), όπου λόγω της στελέχωσής τους δημιουργούνται κενά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Εύβοιας. Οι προϋποθέσεις της προκήρυξης για την στελέχωση των ΕΜΟΔΕ είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι συμμετέχοντες να είναι εποχικοί πυροσβέστες. Καθώς, η περιοχή της Εύβοιας είναι στην Α’ Ζώνη επικινδυνότητας για πυρκαγιές και η τοποθέτηση των εποχικών πυροσβεστών στις ΕΜΟΔΕ αποδυναμώνει τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του η έκδοση νέας προκήρυξης για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν, η νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει διορισμό νέου προσωπικού στον τόπο μόνιμης διαμονής, η σύσταση ΕΜΟΔΕ με έδρα την Χαλκίδα ή τοποθέτησης τμήματος υπάρχουσας ΕΜΟΔΕ στην Χαλκίδα και το χρονοδιάγραμμα των προαναφερόμενων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα