Κουρουμπλής: Θα το κρίνουν άλλοι αν θα παραιτηθώ

Κουρουμπλής: Θα το κρίνουν άλλοι αν θα παραιτηθώ
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017.(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τη ρύπανση, είπε ο υπουργός απαντώντας στην αντιπολίτευση για τους χειρισμούς τους μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ

Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρέπεμψε αυτή τη φορά ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, την αντιπολίτευση που ζήτησε και πάλι την παραίτησή του«Θα το κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας παραπέμποντας ουσιαστικά στον πρωθυπουργό για το θέμα. Η διατύπωση του υπουργού Ναυτιλίας αποτελεί, πάντως, σαφή μετατόπιση από τη φράση : «δεν θα παραιτηθώ» που είχε πει ο ίδιος την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη όταν του ζήτησε και εκείνος να παραιτηθεί, μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

 Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε πάντως «αδιάβαστο» τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο που τον κάλεσε να παραιτηθεί ενώ καταφέρθηκε και εναντίον των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική εναντίον του σε σχετική επερώτηση που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή. «Σκυλεύετε πάνω σε ένα ατύχημα» τόνισε σε οξύ ύφος στους βουλευτές της ΝΔ και έκανε λόγο για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. 

«Υποτιμήσατε την κατάσταση Κουρουμπλή. Θα έπρεπε να είχατε παραιτηθεί ήδη» είπε από την πλευρά του ο Θ. Θεοχαρόπουλος και μίλησε για «βαριές ευθύνες» του υπουργού. Από την πλευρά τους οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ καταλόγισαν «ψεύδη», «καθυστέρηση» και «ολιγωρία» στον υπουργό Ναυτιλίας επιρρίπτοντάς του εκείνος ευθύνεται για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. 

Απαντώντας, ο υπουργός Ναυτιλίας, μεταξύ άλλων είπε ότι “ευθύνες υπάρχουν και θα βρεθούν. Είναι άδικο να λέτε ότι δεν κάναμε αυτό που έπρεπε. Καλά για μένα. Μόνο που δεν είπατε ότι δεν ήμουν στο τιμόνι του πλοίου. Εχουμε αποκαταστήσει επαφή με τον οργανισμό για τις αποζημιώσεις από ρυπάνσεις. Χρειάζεται προσεκτική διαχείριση από όλους μας. Η χρηματοδότηση συνδέεται με τα αίτια του δυστυχήματος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι στην κεντρική μας σκέψη τα προβλήματα που έχουν προκύψει για επαγγελματίες. θα αντλήσουμε πόρους από όπου μπορούμε . Μας συνδέει αξιόπιστη σχέση και εμπιστοσύνη. Θέλω να πω ένα απλό πράγμα: Ζητήσαμε να είναι καθημερινά, έδωσε εντολή ο κ. Φάμελλος από τη Δευτέρα 11 του μήνα, να είναι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος εκεί, ζητήσαμε από το ΕΛΚΕΘΕ να κάνει έρευνες. Θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις περίπου σε ένα μήνα”. Ο υπουργός Ναυτιλίας πάντως, σημείωσε ότι “άλλοι θα κρίνουν αν θα παραιτηθεί”.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Περιβάλλοντος Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας για τους χειρισμούς του, λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘Είπατε ότι ήσασταν αποτελεσματικός. Αν δεν ήταν χιούμορ, που απευθύνεστε; Σε ιθαγενείς; Από πού προκύπτει ότι σε ένα μήνα- σαράντα μέρες τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Από πού προκύπτει; Εκτός κι αν μετά το ατύχημα αποκτήσατε και μαντικές ικανότητες. Μας είπατε ότι στις 3 τα ξημερώματα μετά το ατύχημα, μιλήσατε με τον αρχηγό του Λιμενικού. Μήπως αυτή η συνομιλία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ; Αν έγινε και δώσατε εντολές κινητοποιήσεις, τότε προκύπτουν κι άλλα ερωτηματικά. Αν είχαν ακολουθηθεί οι εντολές και είχαν εκτελεσθεί δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή. Το ατύχημα έγινε στην καρδιά του Πειραιά. Θα έπρεπε να έχετε ενεργοποιήσει το εθνικό σχέδιο εκτάκτων αναγκών κατά της ρύπανσης. Πότε το ενεργοποιήσατε; Αυτό το σχέδιο ενεργοποιεί όλους τους δημόσιους και κρατικούς φορείς και τους φορείς των δήμων. Πότε ενημερώθηκαν όλοι αυτοί; Υπήρξε συντονιστής αξιωματικός; Υπήρξαν εμπειρογνώμονες για να συμβουλεύουν τον εθνικό συντονιστή; Εδώ ακούσαμε και μεταφυσικά. Κύριε Κουρουμπλή, τί κάνατε από όλα αυτά; Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνετε ήταν να ποντιστούν τα πλωτά φράγματα, που κατά δήλωσή σας μπήκαν επτά ώρες αργότερα τα πρώτα και τα δεύτερα στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Τη Δευτέρα, ο κ.Κουρουμπλής δήλωσε ότι τα πάντα ήταν υπό έλεγχο. Λίγες ώρες αργότερα η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Σαλαμίνα. Χρησιμοποιήθηκαν πλωτά φράγματα; Αν είχε γίνει αυτό δεν θα είχαμε μεταφορά της πετρελαιοκηλίδας. Τελικά, δεν γνωρίζετε πόσο φορτίο είχε το πλοίο που ναυάγησε; Στο δελτίο Τύπου της 10ης Σεπτεμβρίου αναφέρετε ότι το πλοίο ήταν έμφορτο με συγκεκριμένη ποσότητα και σε άλλες ανακοινώσεις αυτή η ποσότητα έχει μεταβληθεί. Τελικά τί ποσότητες μετέφερε το πλοίο; Εγιναν οι αναγκαίες δηλώσεις στις τελωνειακές και λιμενικές αρχές. Πώς θα κάνει κανείς απορρύπανση αν δεν ξέρει καν τί ποσότητες έχουν διαρρεύσει; Και το πλοίο που ανέλαβε την απάντληση αποδείχθηκε μη αξιόπιστο. Ελέγχετε το υπουργείο σας;

Ο κ.Πλακιωτάκης, συνέχισε αναφερόμενος στο ζήτημα του πλοίου του EMSA και το χρόνο που ζητήθηκε η ευρωπαϊκή συνδρομή από τις ελληνικές αρχές. Είπατε ότι το σκάφος βρισκόταν σε άλλη αποστολή. Ξέρετε πότε ολοκληρώθηκε αυτή; Παρασκευή είχε ολοκληρωθεί. Εφόσον το πλοίο ήταν έμφορτο, γιατί δεν επέβαινε πλήρωμα; Τί έλεγχοι γίνονται και ποιά τα αποτελέσματα; Απαντήστε επί της ουσίας. Εσείς μόνος σας αναλάβατε την πολιτική ευθύνη. Προφανώς δεν έχετε την επιχειρησιακή, αλλά ενημερώσατε Δευτέρα πρωί τον ελληνικό λαό, ότι όλα πάνε καλά”

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία και αλαζονεία -‘τα πέντε “α”, όπως είπε χαρακτηριστικά- καταλόγισε στον υπουργό Ναυτιλίας η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. “Ο υπουργός παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, πήγε κανονικά στο Λονδίνο, γυρίζει τρεις μέρες μετά και έχει γίνει η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει ζήσει το λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μείζον πολιτικό ερώτημα. Ποιός έεχει την ευθύνη για το πώς αντέδρασε η κρατική μηχανή. Δεν ξέρουμε πόσο πετρέλαιο είχε το πλοίο, πώς έγινε η διαρροή, αν σταμάτησε η διαρροή. Φωνάζουμε και ένα άλλο λαθρεμπορικό πλοίο να κάνει απάντληση. και παρόλ΄αυτά έχετε την αλαζονεία να κάθεστε στα έδρανα. Είναι δυνατόν να είναι αυτή η αντίδραση ενός ανθρώπου που έχει στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία. Για μένα είναι μείζονος σημασίας και η αντίδραση του πρωθυπουργού. Πρωθυπουργό που έχει εντολή από τους επικοινωνιολόγους να μην έχει φωτογραφία με πρόβλημα δεν έχω συναντήσει ποτέ”. Η κ.Μπακογιάννη ζήτησε να γίνει λεπτομερής καταστροφή των ζημιών και των πληγέντων, προκειμένου να αποζημιωθούν. “Πώς θα την πάρουμε την αποζημίωση; Αν προχωρήσουμε στον απόλυτο έλεγχο και ζητήσουμε. Είναι δυνατόν σήμερα, στη δίκη για το καράβι που είχε αναλάβει την απάντληση και βρέθηκε με λαθραία καύσιμα, να μην πήγε ένας δικηγόρος του ελληνικού δημοσίου; Η ζημιά που έχει γίνει αφορά τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Να με θυμηθείτε το κόστος θα περάσει όλο στις πλάτες του ελληνικού λαού. 

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο βουλευτής Β’ Πειραιώς της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι για την αποκατάστση του οικοσυστήματος θα απαιτηθεί πολύς χρόνος. “Αυτό που για την Αττική είναι τραγωδία, για την κυβέρνηση είναι πεδίο μικροπολιτικής”, είπε και έκανε λόγο για “ξεχαρβαλωμένη δημόσια διοίκηση” θέτοντας σειρά ερωτημάτων για το ναυάγιο και την αντίδραση των αρμόδιων αρχών.  Από την πλευρά του ο βουλευτής της Β’ Αθήνας της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η ανικανότητα που μαύρισε το Σαρωνικό, αλλά αυτή η ανικανότητα και σήμερα προκαλεί προβλήματα: “Δεν ξέρετε τί είναι αυτό που μαζεύετε και πού πάει. Μπορείτε να μας απαντήσετε πώς γίνετε η διαχείριση; Ποιός την κάνει και με ποιό τρόπο; Εχετε δείξει την ελάχιστη επιμέλεια; Από πού βρέθηκε στη θάλασσα όλο αυτό το πετρέλαιο; Ρήγμα δεν υπάρχει στο πλοίο. Εδώ έχει γεννηθεί κύκλος τεράστιων συμφερόντων και εσείς ισορροπείτε σε δύο σανίδες. Δεν έχετε δείξει καμία επιμέλεια και καμία δράση. Εχει δυσφημιστεί η αθηναϊκή ριβέρα που είχε γίνει τεράστια προσπάθεια για να αποκτήσει η Αττική τουρισμό. Δεν έχετε κάνει μία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, για τις αποζημιώσεις. Δεν έχετε κάνει μία οργάνωση για το πως θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι που επλήγησαν, οι δήμοι, οι ψαράδες και οι επαγγελματίες”, είπε μεταξύ άλλων ο κ.Βαρβιτσιώτης.  Από την πλευρά του ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κώστας Σκρέκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και σήμερα, πολλές μέρες μετά το ναυάγιο είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα ούτε για το πρόβλημα, ούτε για το πως θα αντιμετωπισθεί. Κάλεσε δε, τον κ.Κουρουμπλή, είτε να αποδώσει, είτε να αναλάβει ευθύνες. Ο βουλευτής Α’ Πειραιά Κωνσταντίνος Κατσαφάδος κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι αντιλήφθηκε πως υπήρχε πρόβλημα, μόνο όταν έφθασε η ρύπανση στην Πειραϊκή. “Γίνεται ένα πλοίο να κρίνεται αξιόπλοο από την Επιθεώρηση, αλλά καμία ασφαλιστική εταιρεία να μην το ασφαλίζει, παρά μόνο για το φορτίο;” αναρωτήθηκε ο κ.Κατσαφάδος. Συνεχίζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο φράγμα περιορισμού της ρύπανσης ποντίσθηκε οκτώ ώρες μετά. “Αυτό το οκτάωρο ανευθυνότητας και απραξίας, θα σας στοιχειώνει κ. υπουργέ, είτε παραιτηθείτε, είτε μείνετε γαντζωμένος, αλλά απαξιωμένος, στην καρέκλα του υπουργού. Η Αττική, οι κάτοικοί της, οι επαγγελματίες βιώνουν έναν περιβαλλοντικό εφιάλτη με άγνωστες ακόμη προεκτάσεις. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Είναι ευθύνες που με πρωτόγνωρη επιμονή αρνείστε να αναλάβετε. Παραιτηθείτε κύριε Κουρουμπλή, είναι ηθική σας υποχρέωση”.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στη ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε το ναυτικό ατύχημα να γίνει αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση. “Η ΝΔ θυμήθηκε ότι υπάρχει και υπουργείο Ναυτιλίας και ναυτιλία στη χώρα. Χαίρομαι που ήρθαν στη βουλή σκυλεύοντας πάνω σε ένα ατύχημα. Με πολλή ηρεμία θα τοποθετηθώ. Ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία της ΝΔ που όταν έγινε το ατύχημα, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος της ΝΔ να με πάρει τηλέφωνο”. Ο υπουργός αντιπαρατέθηκε, μάλιστα, στο σημείο αυτό, όταν εκείνη αντέδρασε γελώντας στην αποστροφή του. Συνεχίζοντας ο κ.Κουρουμπλής, υποστήριξε ότι η ΝΔ ζήτησε τη σύγκληση της επιτροπής Περιβάλλοντος μετά από τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Το σήμα στο θάλαμο επιχειρήσεων για πλοίο σε κίνδυνο έφθασε στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Σε 15′ υπήρχαν εκεί δύο σκάφη του Λιμενικού. Η πρώτη φροντίδα ήταν να διασωθούν όσοι άνθρωποι ήταν μέσα. Στις 5.21′ έφυγε το σήμα από το Αρχηγείο να ενεργοποιηθούν τα τοπικά σχέδια σε όλα τα λιμεναρχεία της ευρύτερης περιοχής. Από αυτή τη στιγμή ενεργοποιούνται όσοι περιλαμβάνονται βάσει του σχεδιασμού. Στις 5.30′ έφθασε εκεί το πρώτο απορρυπαντικό του Λιμενικού. Δεν ξέρετε ότι με βάση διάταγμα ο πλοιοκτήτης πρέπει να αναθέσει την απορρύπανση; Ανατέθηκε σε εταιρεία, στις 6.14′ και στις 7 το πρωί αρχίζει η προσπάθεια να κατέβουν δύτες και οι βατραχάνθρωποι, εντόπισαν το πλοίο και ξεκίνησε η διαδικασία για να μπει το φράγμα. Αυτό ολοκληρώθηκε αφού πέταξαν 2 αεροπλάνα για να εντοπίσουν την κηλίδα. Στις 9.40′ ολοκληρώθηκε αυτό το φράγμα. Στς 10 άρχισε η προσπάθεια στεγανοποίησης. Στις 8 το βράδυ με ενημέρωσε ο Αρχηγός του Λιμενικού ότι η προσπάθεια στεγανοποίησης είχε φθάσει στο 80%. Ο Αρχηγός με ενημέρωσε στις 3 η ώρα τη νύχτα. Του είπε ενεργοποιείστε τα σχέδια και θα είσαι επικεφαλής όλης της προσπάθειεας. Τη Δευτέρα το πρωί είχα πάλι μια ενημέρωση ότι η στεγανοποίηση έφθασε στο 95% και πήγα στο Λονδίνο. Εντάξει, αν ήμουν εδώ θα το είχα στεγανοποιήσει πιο πολύ. Την Κυριακή το πρωί ενημερώθηκε η δήμαρχος Σαλαμίνας. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι της περιοχής του Πειραιά. Εγινε σύσκεψη με τους δημάρχους. Θα δούμε τις μετρήσεις σε ένα μήνα. δεν ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών στη θάλασσα και αυτή είναι η διαφορά. Με μηχανικό τρόπο προσπαθούμε να μαζέψουμε το πετρέλαιο. Σας λέω ότι ο πλοίο με βάση τα έγγραφα του τελωνείου είχε μέσα 2.590 τόνους πετρέλαιο, μαζούτ και ντίζελ. 1.819 τόνους φόρτωσε απ’ τα ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο ήταν δηλωμένο από άλλη φόρτωση. Πόσο έπεσε στη θάλασσα; Θα ολοκληρωθεί σε 2-3 μέρες η απάντληση θα ξέρουμε, θα έχουμε μια πραγματική εικόνα και όχι αυτή της μαύρης προπαγάνδας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε”.

Συνεχίζοντας ο κ.Κουρουμπλής σημείωσε και τη στάση Μέσων Ενημέρωσης, που όπως είπε έδειχναν και ξανάδειχναν εικόνες της πρώτης μέρας “γιατί αυτό εξυπηρετούσε”. “Το νόμο για τις παρατάσεις τον έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων την έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν κυβέρνησαν άλλοι πριν; Και επειδή έχετε αγωνία για το περιβάλλον, πρωτοστατούντος του κ.Μητσοτάκη, ξέρετε πόσα ναυάγια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Ελευσίνας; Ξέρετε ότι στην περιοχή της Ελευσίνας υπάρχει βυθισμένο πλοίο με 4.000 τόνους μαζούτ; Ξέρετε ότι όλα αυτά είναι δυνάμει βόμβες για το περιβάλλον; Θα δείτε τί θα κάνει η κυβέρνηση και γι’ αυτό το θέμα. Αφού έχετε αγωνία για τα σαπάκια, γιατί δεν φέρατε διάταξη να περιορίζει την ηλικία αυτών των σκαφών; Ελπίζω τώρα που θα φέρουμε τη διάταξη την άλλω εβδομάδα να την ψηφίσετε”.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Υπάρχουν πράγματι πολλά ναυάγια, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει τί σχέση έχει αυτό με τις ευθύνες του υπουργού Ναυτιλίας στο συγκεκριμένο ναυάγιο. Ο κ.Γεωργιάδης διέψευσε τον υπουργό ότι πρώτα ζήτησε εκείνος τη σύγκληση της επιτροπής περιβάλλοντος και κατόπιν η ΝΔ, επικαλούμενος το πρωτόκολλο της Βουλής. “Δεν σας κατηγορούμε για το ναυάγιο, σας κατηγορούμε για όσα έχει κάνει μετά το ναυάγιο. Η εικόνα σας να είστε κολλημένος στην καρέκλα είναι η πιο αξιοθρήνητη πολιτικού που έχει δει τα τελευταία χρόνια. “Ο κ.Κουρουμπλής λέει ότι δεν τον πήρε η ΝΔ τηλέφωνο και γι’ αυτό έγινε αυτή η κατάσταση. Η κυβέρνησή σας είναι η πιο μακροχρόνια μνημονιακή κυβέρνηση. Εφόσον κυβερνάτε περισσότερο χρονικό διάστημα, δεν έχετε δικαίωμα να κατηγορείτε τους προηγούμενους, γιατί είχατε περισσότερο χρόνο να διορθώσετε. Αν μιλάτε για το ’74 και μετά, είστε ο ίδιος μέλος αυτού του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Τα δεδομένα: Το πλοίο βυθίζεται σε ιδανικές καιρικές συνθήκες σε ιδανικό σημείο για να το διαχειρισθεί το κράτος. Αν έχουμε ένα ναυάγιο και όλα έχουν γίνει τέλεια και καταστράφηκε ο Σαρωνικός, φαντάζεστε τί θα γινόταν αν δεν είχαμε ιδανικές συνθήκες; Θα έφθανε το μαζούτ στην Ακρόπολη. Δεν δέχομαι ότι η χώρα είναι τόσο απροστάτευτη. Δεν έγιναν όλα τέλεια, είναι ντροπή που δεν έχει παραιτηθεί ο κ.Κουρουμπλής και ντροπή που εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχετε ζητήσει να παραιτηθεί. Πήγατε στο Λονδίνο γιατί δεν εκτιμήσατε την κατάσταση. Υποτιμήσατε το ατύχημα, γι’ αυτό σας ξέφυγε η πετρελαιοκηλίδα. Τρεις μέρες μετά το ναυάγιο δεν ξέρατε πόσα καύσιμα είχε μέσα και λέγατε όταν δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για διαρροή. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι δηλώνατε ότι υπήρχαν διάσπαρτα μόνο τμήματα στο βυθό, λίγο αργότερα ο δήμαρχος Πειραιά δήλωνε ότι είχε φθάσει η ρύπανση. Ο υπουργός είχε ασκήσει πλημμελή έλεγχο στην επιχείρηση, δεν έχει εικόνα. Φθάνει το μαζούτ στις παραλίες της Αττικής και τότε ξυπνάει το υπουργείο και καλεί τους δημάρχους. Το νερό θα το καθαρίσετε, η ακτή είναι που θα πάρει μεγάλο διάστημα για να καθαρισθεί. Δεν κάνατε καλά τη δουλειά σας και αυτό είναι το μείζον.

Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας για πολιτικό κυνισμό. “Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη μόνο με την πραγματικότητα, τα προβλήματα του τόπου, στα οποία ναυαγεί. Δεν είστε υπουργός επί θεμάτων κεντροαριστεράς. Είστε υπουργός Ναυτιλίας και το πρόβλημά σας είναι η ρύπανση. Τα χάσατε τελείως και η αντιφατικότητα των δηλώσεών σας είναι απόδειξη”, είπε μεταξύ άλλων.

Για ψέμματα κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. “Το πρώτο φράγμα το έβαλε ιδιώτης” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, αλλά ο υπουργός καθησύχαζε και παραπλανούσε. Σας παίρναμε τηλέφωνο και καθησυχάζατε. Γινόταν επιχείρηση συγκάλυψης, γιατί όλα είναι για τους εφοπλιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα