Ψηφίζεται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Ψηφίζεται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Eurokinissi

Στην ολομέλεια της Βουλής τίθεται προς ψήφιση σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο.

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάθεση 24 νομοτεχνικών βελτιώσεων που, όπως είπε, «αφορούν κυρίως την ενέργεια αλλά και το περιβάλλον και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ασκώντας έντονη κριτική και κάνοντας λόγο «για επικίνδυνες, αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης εξαπέλυσε σφοδρή αντίδραση κατά του ΣΥΡΙΖΑ  καταλογίζοντας του υποκρισία, απίστευτη εμπάθεια και κομματικό μένος για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο,  ενώ επεσήμανε ότι η κριτική του δομήθηκε πάνω σε σειρά μύθων αλλά αποδείχτηκε ότι είναι άσφαιρα τα πυρά του. «Αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Η κριτική σας δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.  Παράλληλα,  υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να  κατέβουμε από τα 8 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να εκδοθούν στις 150 μέρες,  γιατί δεν μπορεί να είμαστε άπραγοι ούτε να είμαστε η χώρα για την οποία οι επενδυτές σκέφτονται  ού μπλέξεις, μετά μάλιστα και τη κρίση από τον  κορονοϊό».

«Δεν μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες να κρατούν 8 χρόνια όμηρους τους επενδυτές», συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηδάκης,  κατέθεσε σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων που, όπως τόνισε, «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες ιδιαίτερα σε νατούρα περιοχές». Έφερε ως παράδειγμα σειρά Ευρωπαϊκών χωρών,  όπως η Ιταλία, που ορίζει με Προεδρικό διάταγμα και για 15 χρόνια τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και  Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία στις οποίες οι άδειες εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, «οι ρυθμίσεις για δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα  είναι πολύ αυστηρότερες από αυτές που επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, και τόνισε ότι «εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίδιου μεγέθους με τη χώρα μας» και έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Αντιπολίτευσης» αλλά και «για τυφλό  κομματικό πάθος του ΣΥΡΙΖΑ»,  τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση το κόμμα που έστειλε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες κρατώντας 170.000 αγρότες σε ομηρία λόγω της ακατανόητης ιδεοληψίας του». Έντονη κριτική άσκησε ο υπουργός Περιβάλλοντος στον ΣΥΡΙΖΑ και για την αντίδραση του για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το θάρρος και το σχέδιο ώστε να δώσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες δήμοι.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων για τη ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ ότι «κάθε μέρα επιβεβαιώνει την σκοπιμότητά της να μετατρέψει μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και να επιβάλει ένα βαθύτατο, ολοκληρωτικό και ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας ζωής από τον οποίο δεν ξέφυγε ούτε η Βουλή».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και του προεδρείου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα ντροπιαστικό προηγούμενο για τη λειτουργία της Βουλής. Στο εξής, η Διάσκεψη των Προέδρων, μπορεί με απόφασή της να παραβιάζει οποιαδήποτε διάταξη του κανονισμού της Βουλής. Αυτός είναι ο απόλυτος εκφυλισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και θα παλέψουμε ώστε να μην περάσουν τέτοιες απαράδεκτες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση για «προσπάθεια πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας με ακραία ταξική και μονομερή πολιτική».Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε επίσης λόγο για «ντροπιαστικές και περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις»  και απέρριψε τις αιτιάσεις του Κωστή Χατζηδάκη, περί ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον και ευθύνες του για καταδίκες της χώρας, αντιτείνοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος ψεύδεται καθώς αυτές αφορούν υποθέσεις πριν το 2015.

ΚΙΝΑΛ: Άστοχες επιλογές της κυβέρνησης

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «άστοχες επιλογές της κυβέρνησης που έρχονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον».«Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών παραγωγών δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προωθεί ένα  μοντέλο αξιοποίησης της παραγωγικής γης για άλλες χρήσεις, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους και τις εξαγωγικές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα», όπως είπε. «Χρειάζεται αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας», κατέληξε ο κ. Κατρίνης, ζητώντας ταυτόχρονα  παράταση προθεσμίας για τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες.

ΚΚΕ: Αντιπεριβαλλοντικό και αντιλαϊκό το νομοσχέδιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του «αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου, που έγινε κατά παραγγελία του ΣΕΒ», όπως είπε, ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και ορισμένων άρθρων του. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και των «πράσινων επενδύσεων», που αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντιδράσεις από Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για «ακραίες νεοφιλελεύθερες επικίνδυνες απόψεις της κυβέρνησης», ενώ υποστήριξε ότι «σχεδόν στο σύνολό τους οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και υπάρχει υποψία για βόλεμα ημετέρων και συγκεκριμένων συμφερόντων».

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, καταλόγισε στη κυβέρνηση «ληστρική συμπεριφορά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εγκληματικό λάθος που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους».  «Με δόλο, με νομικές ακροβασίες και χωρίς αναστολές, με δεκάδες φωτογραφικές και  σκανδαλώδεις διατάξεις ιδρύεται ένα αποικιοκρατικό καθεστώς καταστρέφοντας οριστικά το περιβάλλον ακόμα και για περιοχές Natura», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα