Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράδοση σκυτάλης στην Ελένη Λουρή

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράδοση σκυτάλης στην Ελένη Λουρή

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δις ευρώ ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδη, κατά την παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Είμαι υπερήφανος γιατί παραδίδουμε ένα υπουργειο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» τόνισε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποδεχόμενος τη υπηρεσιακή υπουργό Ανάπτυξης, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ελένη Λουρή.

«Με τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη» τόνισε η Νέα υπουργός.

Όπως τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης «έχουΜε συμβάλλει στην ισχυρή ανάπτυξη με συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% στην 4ετία, παρά την πανδημία, τον πόλεμο και την τριπλή (ενεργειακή-πληθωριστική-αλυσίδα εφοδιασμού) κρίση.

Το ΑΕΠ ανήλθε το 2022 στα 208 δις ευρώ από 179,6 δις ευρώ το 2018.

Το 2022 η Ελλάδα αναδείχτηκε στις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη στην ΕΕ με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουμε τριπλάσιορυθμό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου».


«Πετύχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στις επενδύσεις» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης που σημείωσε ότι: “Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45% και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 13,7%από 10,7%.

Το 2022 οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) ανήλθαν στα 26,71 δις ευρώ, αυξημένες κατά 32,47% συγκριτικά με το 2018(20,16 δις ευρώ)».

Σε σχέση με τις ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώθηκαν, οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «ιστορικά ρεκόρ τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενώ στην 4ετία αυξήθηκαν συνολικά κατά 43%.

Το 2022 ανήλθαν στα 7.230 δις ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, παρουσιάζοντας αύξηση 114% συγκριτικά με το 2018 (3,36 δις ευρώ)».

Τέλος ανέφερε ότι το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δις ευρώ.

Στις δράσεις των τομέων τους με έμφαση στο ΕΣΠΑ, τη λειτουργία της αγοράς, την καινοτομία στάθηκαν οι πρώην, πλέον, υφυπουργοί Χρ. Δήμας, Γ. Τσακίρης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Σε σχέση με την ακρίβεια ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έγινε μια εντατική προσπάθεια για την τιθάσευση του πληθωρισμού, τομέα όπου η νέα υπουργός έχει ακαδημαϊκή ειδίκευση.

Προχωρήσαμε σε «καινοτόμες πρωτοβουλίες, το «καλάθι του νοικοκυριού», το «καλάθι του Αη Βασίλη» και το «καλάθι των Νονών», που υιοθετούν πολλές χώρες στην ΕΕ.

  • Με τη θεσμοθέτηση της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την πάταξη φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
  • Με τους περισσότερους καιαυστηρότερους ελέγχους στην αγοράκαι τα υψηλότερα διοικητικά πρόστιμαπου έχουν υποβληθεί τις τελευταίες 10ετίες.
  • Με μεταρρυθμίσεις για την διευκόλυνση και ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και την αποτελεσματικότερη προστασία τωνκαταναλωτών (e-katanalotis, ηλεκτρονικό εμπόριο, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, δημόσιες συμβάσεις, ΓΕΜΗ, phising)» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα