Στενοί συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου: Αν του μιλήσεις, πες του ότι θα χρειαστεί καλό δικηγόρο

Στενοί συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου: Αν του μιλήσεις, πες του ότι θα χρειαστεί καλό δικηγόρο

Ηθικά και πολιτικά έκθετος ο πρώην τσάρος του ΥΠΟΙΚ. Οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια στην Ιπποκράτους. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν τις καταιγιστικές εξελίξεις, οι πρώην συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου

“Αν του μιλήσεις, πες του ότι θα χρειαστεί έναν καλό δικηγόρο”. Αυτή η φράση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου θα μπορούσε να αποδειχθεί το πολιτικό επιμύθιο της περίπτωσης Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν το βράδυ της Παρασκευής αντικείμενο τηλεφωνικών συζητήσεων μεταξύ των άλλοτε συναδέλφων του στα υπουργικά σχήματα 2009 – 2011.

Όλοι σχεδόν έπεφταν από τα σύννεφα, πληροφορούμενοι ότι, σύμφωνα με επίμονες διαρροές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπήρχε διαφορά ανάμεσα στην λίστα που έστειλε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και στη λίστα που παρέδωσε το γραφείο Παπακωνσταντίνου στο ΣΔΟΕ το 2011.

Ακόμη περισσότερο: η παράλειψη εμφανίζεται να αφορά λογαριασμούς σχετιζόμενους με συγγενικά πρόσωπα του ίδιου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η απορία ήταν κοινή μεταξύ εκείνων που ήταν φιλικά διακείμενοι απέναντί του, καθώς και μεταξύ εκείνων που ήταν παγίως επικριτικοί.

Προβληματισμένος για το “εάν και πώς μπόρεσε ο Παπακωνσταντίνου να κάνει τέτοια πράγματα”, εμφανίστηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνεργάτης του μάλιστα φέρεται να του είπε: “Οι ανόητοι άνθρωποι, κάνουν ανόητα πράγματα. Καμιά φορά και οι ευφυείς άνθρωποι, κάνουν ανόητα πράγματα”.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση

Έως το απόγευμα της Παρασκευής, ο Παπακωνσταντίνου δεν επιδίωξε να επικοινωνήσει ούτε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε με το Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυε ότι επιθυμεί να βγουν όλα στο φως.

Μία από τις απορίες των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού ήταν “τι ήξερε ο ίδιος για το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας”. Πάντως όσοι ξέρουν τον Παπανδρέου αρκετά καλά, δεν αμφιβάλλουν ότι έδωσε εντολή στον πρώην τσάρο της Οικονομίας “να μην χαριστεί σε κανέναν” και να είναι  προσεκτικός με την τήρηση της νομιμότητας”. 

Έκπληκτοι και θυμωμένοι οι πρώην συνεργάτες

Απογοήτευση εκφράζουν πρώην και νυν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. “Τι έκανε; Πήρε την λίστα και άρχιζε να διαγράφει ονόματα;”, αναρωτήθηκε κορυφαίο πρώην τραπεζικό στέλεχος, μόλις πληροφορήθηκε την είδησγη.

“Φοβάμαι ότι έτσι μπαίνουμε σε άγριες διαδικασίες”, είπε.

“Στεναχωριέμαι. Δεν περίμενα να κάνει κάτι τέτοιο”, τόνιζε άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι τελευταία στιγμή, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περίμεναν μήπως οι δυσάρεστες εξελίξεις, διαψευσθούν.

“Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ηλίθιος. Αφού ήξερε ότι στη Γαλλία, υπήρχε άλλο αυθεντικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ”, τόνισε στην εφημερίδα “Τα Νέα”, συνεργάτης του. “Θα ρίσκαρε κάτι τόσο σοβαρό, μόνο και μόνο για τις ξαδέρφες του;”.

Άλλος στενός συνεργάτης του, ανέφερε, εκνευρισμένα: “Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, να πάει να πνιγεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα