Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου

Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου
3Η ΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης. Χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ. Διαβάστε στο NEWS 247 αναλυτικά την ομιλία του (Vids)

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε, πως τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα σταυρό που δεν της ανήκε, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα που τραβάει μόνος. “Μόνος με μοναδική στήριξη την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με δυναμική στήριξη τους πολίτες και τις θυσίες τους”.

“Ζήσαμε και πολλή λάσπη. Μήπως εγώ διπλασίασα το χρέος ή ήταν η ΝΔ;”, διερωτήθηκε τονίζοντας, πως “αυτά που ζουν τώρα οι πολίτες, θέλουν κάποιοι να τα ξεχάσουν. Πληρώνουμε το λογαριασμό δεκαετιών. Μαζεύω επί 24 μήνες όλα αυτά τα σπασμένα”, τόνισε.

“Η χώρα μας πέτυχε μία συμφωνία καθοριστική για τα επόμενα χρόνια και γενιές, που εγγυάται ότι θα έχουμε τους απαραίτητους πόρους για τους μισθούς και τις συντάξεις  και που μας επιτρέπει, αν εμείς κάνουμε το χρέος μας, να διαγράψουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος από το χρέος μας, που μας επιτρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας να χτίσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης”, συνέχισε.

Όπως διαβεβαίωσε, με τη συμφωνία αυτή  δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τις καταθέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία. “Αυτή η συμφωνία δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση μείωση 50% των μισθών και συντάξεων”, τόνισε.

“Η συμφωνία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να χτίσουμε τη χώρα μας σε νέες βάσεις και ούτε μπορεί ούτε πρέπει να πάει χαμένη.

Η συμφωνία αυτή πρέπει να κυρωθεί τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η εθνική μας υποχρέωση και χαίρομαι που όλοι αναγνωρίζουν αυτό και κυρίως χαίρομαι για το σημαντικό βήμα της ΝΔ, να την ψηφίσει”, σημείωσε.

“Δεν αρκεί μία Κοινοβουλευτική Ομάδα”

“Οι αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας είναι ιστορικές και απαιτεί την ανοχή και κυρίως τη συμμετοχή των πολιτών. Όταν όμως χρησιμοποιούνται όροι όπως “προδότες” και “πιόνια” δίνουν στους πολίτες το δικαίωμα, να απέχουν”, συνέχισε, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τη σκέψη του, λέγοντας πως με αυτήν τη συμπεριφορά ενισχύεται η ανομία.

Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στην πολιτική συναίνεση, είπε πως “δεν αρκεί μία κοινοβουλευτική ομάδα και πλειοψηφία”.

Μία απάντηση θα προσέφερε το δημοψήφισμα, που θα ήταν γνήσια λαϊκή επιλογή και θα έδινε το δικαίωμα στους πολίτες να αρνηθούν τη συμφωνία, ενώ όπως είπε, παρότι υπαναχώρησε στην απόφαση διενέργειάς του, θεωρούσε δεδομένο το “ναι”.

Ασκώντας κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης, μετά την πρότασή του για διενέργεια του δημοψηφίσματος, υπογράμμισε πως αν η θέση τους ήταν θετική, θα έπρεπε να στηρίξουν από κοινού την απόφαση.

Εάν από την άλλη φοβόντουσαν, ότι θα υπερψηφιστεί, “θα έχαναν τη διαμεσολάβησή τους να λένε ότι οι ίδιοι εκφράζουν τη βούληση του ελληνικού λαού”.

“Περισσεύει η υποκρισία”, υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε όσους κατηγορούν τον ίδιο, ότι κινδυνεύει το ευρώ από τη δική του στάση και πολιτική.

“Εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση έκανε μηδενιστική πολιτική για τα πάντα. Αλλά δεν έκαναν αυτοκριτική για όσα μας οδήγησαν τόσα χρόνια στην παρακμή”, τόνισε.

“Όμως πάντα εγώ στην πολιτική μου πορεία έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά. Eίμαι στην εξουσία αντιεξουσιαστής και αν δεν είμαι στην εξουσία θα είμαι και πάλι αντιεξουσιαστής. Είμαι θιασώτης της εθνικής συνεργασίας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας, θα τίναζε την 6η δόση στον αέρα”

Όπως είπε αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση διενέργεια εκλογών, είπε πως η διενέργεια εκλογών πριν την υπογραφή της Συνθήκης, θα τίναζε την 6η δόση στον αέρα.

“Ξέρει ο κ. Σαμαράς ότι αν δε γίνουν όσα προβλέπει η Συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, δε θα πετύχουμε τη μείωση των τόκων για τον επόμενο χρόνο κατά 5 δισ. ευρώ;”, διερωτήθηκε.

“Αυτό που χρειάζεται είναι κυβέρνηση ισχυρή, όχι με εκλογές”, πρόσθεσε παραθέτοντας τα επόμενα βήματα, της κυβέρνησης.

“Διαβεβαιώνουμε διακομματικά ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει τη δύναμη στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο αυτό, διασφαλίζουμε την εξασφάλιση της δόσης, υπερψηφίζουμε τη συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, διαμορφώνουμε το νομικό πλαίσιο για το PSI,  ώστε να οδηγηθούμε σε μείωση του χρέους”, είπε.

“Η λύση είναι μία. Να στηρίξουμε διακομματικά τη συμφωνία και οι εκλογές να γίνουν, μόλις η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιηθεί”, τόνισε.

“Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα”

Εν συνεχεία, κάλεσε άπαντες σε συνεργασία, σημειώνοντας “το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα. Δε με νοιάζει, εάν δεν εκλεγώ ξανά”.

Όπως είπε, ο καθένας πρέπει να βγει από τον δικό του χώρο και να βγει στον κοινό χώρο.

“Αν με τις πράξεις μου δώσω ένα μήνυμα, ότι δεν είμαστε εχθροί, ότι η χώρα αυτή αξίζει, να μη φεύγει η νέα γενιά στο εξωτερικό, αλλά να μείνει, να παλέψει, να αλλάξει, τότε θα έχω κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια”, υπογράμμισε.

Κάνοντας απολογισμό της πολιτικής παράδοσης της οικογένειας Παπανδρέου, είπε:

“Από τον παππού μου, κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι. Από τον πατέρα μου, ρητά στη διαθήκη του, μόνο το όνομά του. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά”.

“Πρέπει η χώρα να κυβερνάται χωρίς τριγμούς. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε, για να εξασφαλιστεί αυτό. Έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάω να τον δω αύριο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης”, πρόσθεσε.

“Η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί, πρέπει να είναι εγγυητής του πλούτου του ελληνικού λαού”.

“Ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα, κάνει αυτό που πρέπει”

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στους ξένους ηγέτες, είπε πως θα δοθεί στο εξωτερικό η θέση και αξιοπιστία που ανήκει και αξίζει στη χώρα.

“Ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα, κάνει αυτό που πρέπει”, τόνισε καταλήγοντας πως ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης, για να κάνει η χώρα τις απαραίτητες αλλαγές.

“Και είμαι σίγουρος, πως η χώρα θα τα καταφέρει”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα