Ζωή με κουπόνια

Ζωή με κουπόνια
Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε το food pass ο Χρ.Σταϊκούρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα το παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες Eurokinissi

Τα επιδόματα που αναθεμάτιζαν στο παρελθόν ο Κ.Μητσοτάκης και οι υπουργοί της Ν.Δ μετατράπηκαν σε βασική προεκλογική τακτική της κυβέρνησης όπως φάνηκε από το food pass των 22 ευρώ.

«Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά την ζωή τους στα χέρια τους». Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση αυτή υπάρχει ακόμη στο λογαριασμό twitter του σημερινού πρωθυπουργού, αν και έχει γίνει από την 1η Νοεμβρίου του (μακρινού) 2017. Έκτοτε πέρασαν πέντε (γεμάτα) χρόνια, στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι υπουργοί του φρόντισαν πολλάκις να μας υπενθυμίσουν την αρνητική τους προδιάθεση για την επιδοματική πολιτική. Με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που πολλάκις έχει εκφράσει την άποψη ότι (ακόμα και) τα επιδόματα του πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΙΠΑ, συνιστούν «παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας». Επίσης ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δηλώσει πως «η χώρα δεν μπορεί να ζει με επιδόματα και ελεημοσύνες» εκφράζοντας και αυτός την απέχθειά του για αυτού του είδους την πολιτική. Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε κινείται σήμερα και η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης που γυρνά την πλάτη στις πολιτικές επιδότησης ενοικίου προκρίνοντας νομοσχέδια -όπως αυτό που πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή- τα οποία στοχεύουν στην επιδότηση του επιτοκίου αγοράς κατοικίας (γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα και τις τράπεζες μια και προσφέρει «σίγουρους» δανειολήπτες).

Όπως όμως διαπιστώθηκε στην συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ξέχειλος νεοφιλελευθερισμός αυτών των αντιλήψεων «κάνει στην άκρη», όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί η προεκλογική σκοπιμότητα. Έτσι λοιπόν ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαγγέλλει από το βήμα του κοινοβουλίου ένα πρόγραμμα που συνιστά τον …ορισμό της επιδοματικής πολιτικής και μάλιστα χρονικά προσδιορισμένο ακριβώς στην προεκλογική περίοδο, δηλαδή τους πρώτους 6 μήνες του 2023.

Πρόκειται για το περίφημο «food pass», λεπτομέρειες του οποίου θα μας δώσουν συντόμως, τις επόμενες ημέρες, οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ένα πρόγραμμα το οποίο ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως «ακύρωση» του τρέχοντος πληθωρισμού ο οποίος κινείται περί του 10% με την ισόποση επιδότηση των αγορών σε καταστήματα τροφίμων. Προσθέτοντας εμφατικά ότι το κόστος του (650 εκατομμύρια) θα προέλθει από την φορολογία των διυλιστηρίων, ενώ θα αφορά 8.4 εκατομμύρια πολίτες.

Λίγες ώρες αργότερα, όταν το μέτρο παρατέθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα από το ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκε σε απόλυτους αριθμούς, οι πρωθυπουργικές μεγαλοστομίες ξεθώριασαν. Όπως αποκαλύφθηκε η «κάλυψη του πληθωρισμού» που ανακοινώθηκε δεν είναι παρά ένα φιλοδώρημα των 22 ευρώ το μήνα ανά άτομο, 56 ευρώ ανά ζευγάρι ή 0,27 ευρώ την ημέρα. Ένα επίδομα σε πλήρη – προφανώς- αναντιστοιχία με την αύξηση του κόστους ζωής (τον …τιμάριθμο δηλαδή) όπως και την μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών που με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι της τάξης του 19% για τον κατώτατο μισθό, της τάξης του 14-15% για τα μεσαία εισοδήματα και 40% για τα εισοδήματα που είναι μικρότερα του κατώτατου μισθού.

Καθόλου τυχαίο, το ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ευθυγραμμίστηκε ως προς την κριτική που άσκησε στην κυβερνητική εξαγγελία: Για «χυδαία απόπειρα εξαπάτησης της ελληνική κοινωνίας» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι πρόκειται για μεσοσταθμικό επίδομα της τάξης των 30 ευρώ. «Δε ετήσια βάση οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν 15%, με ορισμένα είδη μάλιστα, όπως γαλακτοκομικά και έλαια να φτάνουν έως και 25,3%. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποτελεί εμπαιγμό το “10% πληθωρισμός, 10% επιστροφή” που είπε ο πρωθυπουργός» τόνισε το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ αντιμετώπισε σκωπτικά την κυβερνητική ανακοίνωση σχολιάζοντας πως «ευτυχώς που ζούμε στην καπιταλιστική Ελλάδα του 2022 κι όχι σε κάποια σοσιαλιστική χώρα όπου μοίραζαν τρόφιμα με κουπόνια». Αντίστοιχη κριτική υπήρξε και από το Μέρα 25

Φυσικά το food pass δεν είναι το μόνο μέτρο της κατηγορίας των … «pass», που έχει αξιοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα της ακρίβειας. Τα προγράμματα fuel pass (καύσιμα) και power pass (ηλεκτρικό ρεύμα) που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα (αν και ήταν κάπως πιο …γενναιόδωρα από την τελευταία εξαγγελία) κατέδειξαν ότι αποτελούν συνειδητή επιλογή και τακτική της κυβέρνησης. Επίσης κι αυτά αποτιμήθηκαν από την αντιπολίτευση και – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- από την κοινή γνώμη με αρνητικό τρόπο. Ως σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας. Είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε στην συνέχεια την …κατευθείαν ενίσχυση των παρόχων ενέργειας προκειμένου να ελαττώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις ενεργειακές τιμές.

Όπως όλα δείχνουν η πολιτική σύγκρουση για το ζήτημα της ακρίβειας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με ιδιαίτερη ένταση τη προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει πολλάκις στα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση σχετικά με τους λόγους που δεν υιοθετούνται μέτρα που προτείνονται: Με πρώτο και πιο βασικό το γιατί δεν υιοθετεί την – πρόσκαιρη έστω – μείωση των φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Ιδίως από την στιγμή που τα στοιχεία του προϋπολογισμού κατέδειξαν ότι είναι ακριβώς αυτοί οι φόροι που η απόδοσή τους αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της ακρίβειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα