Κάννες 2021: 10 πράγματα που έγιναν τις τρεις πρώτες μέρες

Κάννες 2021: 10 πράγματα που έγιναν τις τρεις πρώτες μέρες
Άποψη του Παλέ ντε Φεστιβάλ των φετινών Καννών AP/ Vadim Ghirda

Με τεστ σάλιου, χωρίς μάσκες, και με εμφανή την λαχτάρα για επιστροφή στην γκλαμουράτη του κανονικότητα, το γαλλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ διανύει την τέταρτη μέρα του.

Μετά από έναν χρόνο ηχηρής απουσίας –κάτι που είχε να συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο–, το φεστιβάλ των Καννών είναι και πάλι εδώ. Η 74η διοργάνωσή του σήκωσε αυλαία την Τρίτη. Κι ενώ τυπικά/ θεωρητικά υπάρχουν κάποιες προσαρμογές στην όλη διαδικασία διεξαγωγής ελέω πανδημίας, στην πράξη όλα μοιάζουν περίπου όπως τα ξέραμε. Απαστράπτοντα, συνωστισμένα, κομψοντυμένα, κοσμικά, άκρως καλοκαιρινά (κάνει πολλή ζέστη και στην Γαλλική Ριβιέρα), και ξεμάσκωτα… Ούπς, ξεμάσκωτα, είπατε; Αμέ!

Εδώ ακόμη και η απαγόρευση εναγκαλισμών και φιλιών ακυρώθηκε με το «καλημέρα», όταν ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Πιέρ Λεσκίρ, φίλησε σταυρωτά και δημοσίως την αμερικανίδα ηθοποιό Τζέσικα Τσαστέιν (υπέροχη μες στην μαύρη στράπλες τουαλέτα της), μετά την άλλοτε Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, ενώ στην συνέχεια επιφύλαξε χειροφίλημα για την γαλλίδα σταρ, Μελανί Λορόν. Μέχρι κι ο τυπολάτρης ισόβιος διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, υπέκυψε στο σφιχταγκάλιασμα που του εξαπέλυσε ο Κορεάτης Μπονγκ Τζουν-χο, ο σκηνοθέτης των οσκαρικών «Παράσιτων», που, θυμίζω, είχαν κερδίσει και Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το ‘19.

Η μπομπίνα, λοιπόν, έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και πάλι στην Κρουαζέτ. Οι προβολές τρέχουν κανονικά, οι 24 ταινίες, που διαγωνίζονται για τον επίζηλο Χρυσό Φοίνικα και τις υπόλοιπες διακρίσεις, αρχίζουν σιγά-σιγά να συναντιούνται με το κοινό, τα φλας αστράφτουν διαρκώς στο κόκκινο χαλί, κι όλοι δείχνουν εκστατικοί που ο μικρόκοσμος του σινεμά (μοιάζει σαν να) επέστρεψε στην κανονικότητά του. Πάμε κι εμείς να ρίξουμε μια ματιά σε όσα έχουν συμβεί αυτές τις τρεις πρώτες μέρες:

  1. Οκέι, ξεκινάμε μοιραία με τα κορονοϊκά. Αστέρες, δημοσιογράφοι, παραγωγοί, σκηνοθέτες, και γενικά οι έχοντες εργασία στους χώρους του φεστιβάλ καλύπτονται από το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 , εφόσον φυσικά προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. Όλοι οι υπόλοιποι –Αμερικανοί, Ασιάτες, Βρετανοί, Καναδοί– οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ κάθε 48 ώρες πριν μπουν στο Παλέ.
  2. Αυτό το μέτρο, ωστόσο, δεν αφορά τους απλούς θεατές των προβολών, αφού σύμφωνα με γαλλικό υγειονομικό πρωτόκολλο δεν απαιτείται αποδεικτικό εμβολιασμού για να μπεις σε κινηματογραφική αίθουσα. Ως προς την χρήση μασκών τώρα, ε, όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού σχεδόν κανείς δεν τις φοράει.
  3. Έχει σηκωθεί αρκετός κουρνιαχτός με τον τύπο των τεστ που διεξαγάγει η εταιρεία Biogroup, η οποία έχει αναλάβει τους ελέγχους. Διότι, το τεστ σάλιου, κι όχι βαθιάς διείσδυσης μπατονέτας στο ρουθούνι, που πραγματοποιεί, ακούγεται εύκολο, αλλά έχει τα θεματάκια του. Πρέπει, ας πούμε, να βγάλεις κανονικό υγρό σάλιο, ο αφρός δεν φτουράει. Συγχρόνως, πρέπει να μην έχεις φάει, πιεί, καπνίσει, ή πλύνει τα δόντια σου για 30’ πριν την εξέταση…
  4. Στα καλλιτεχνικά, τώρα. Ένα από τα πρώτα γεγονότα της πρεμιέρας ήταν η απονομή ειδικού τιμητικού Χρυσού Φοίνικα στην Τζόντι Φόστερ για το σύνολο της προσφοράς της στην έβδομη τέχνη. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της από τα χέρια του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η 58χρονη αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης, ανεπαίσθητα γκριζαρισμένη μα πάντα υπέροχη, κατέπληξε ακόμη μια φορά τους πάντες με τα αψεγάδιαστα γαλλικά της. «Είναι ωραία που ξαναβγαίνουμε, έτσι; Σας έλειψε το γκλάμουρ, έτσι δεν είναι; Κι όμως, παρά τα πρόσφατα προβλήματα με την πανδημία, το σινεμά είναι εδώ, πιο ζωντανό από ποτέ, για να μας συγκινήσει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει να ανατριχιάσουμε ή να γελάσουμε,» είπε η Φόστερ.
  5. Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, Σπάικ Λι –ο αμερικανός σκηνοθέτης είναι ο πρώτος μαύρος εβερ που χρίζεται πρόεδρος της επιτροπής των Καννών– είπε βγάζοντας τα χέρια από το φούξια σακάκι του: «Πριν καθίσω, ένα έχω να πω: μακάρι να μπορούσα να μιλήσω γαλλικά σαν την Τζόντι Φόστερ». Κι έπεσαν μετά κλιπάκια από εμβληματικές ταινίες του, και το κοινό χειροκροτούσε όρθιο.
  6. Γενικά, τα επίμονα όρθια χειροκροτήματα (standing ovation, που λέμε και στο χωριό μου) παίζουν πολύ στις φετινές Κάννες. Μαρτυρώντας λίγο-πολύ το πόσο είχαν λείψει σε κοινό και συντελεστές οι σινεματικές φιέστες. Ο Ματ Ντέιμον, ας πούμε, έλαβε ένα τέτοιο παρατεταμένο και όρθιο εύσημο μετά το τέλος της προβολής του «Stillwater», ενός δικαστικού-οικογενειακού δράματος με την υπογραφή του Τομ ΜακΚάρθι, σκηνοθέτη του οσκαρικού «Spotlight: Όλα στο φως» (2015). Κι ο Ματ, που με την ερμηνεία του στο φιλμ πάει ντουγρού, λένε, για την τέταρτη οσκαρική του υποψηφιότητα, δεν κατάφερε να κρύψει ένα-δυο δάκρυα…
  7. Αντιθέτως, μετά την προβολή του «Annette», ο συγκλονιστικός, διαβάζω, Άνταμ Ντράιβερ, που πρωταγωνιστεί μαζί με την Μαριόν Κοτιγιάρ στο εν λόγω ιδιόρρυθμο μιούζικαλ του Λεός Καράξ, κουλάντρισε το αντίστοιχο δικό του τετράλεπτο χειροκρότημα ανάβοντας (μες στην αίθουσα) το τσιγάρο που του πρόσφερε ο εγγενώς αντισυμβατικός Καράξ. Το «Annette» ήταν η επίσημη ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ.
  8. Μεταξύ μας, ο Άνταμ μπορεί να ήταν καταπληκτικός, αλλά οι ταινίες του Καράξ δεν είναι για τους πολλούς. Εξού και προέκυψαν ουκ ολίγες… διαρροές θεατών εν μέσω προβολής.
  9. Σε αντίθεση με το περσινό Φεστιβάλ Βενετίας, όπου ένας δίμετρος τοίχος χώριζε το κόκκινο χαλί από τους φαν, οι φετινές Κάννες είναι εντελώς laissez faire και χαλαρές στο θέμα του συνωστισμού. Όλα είναι όπως παλιά/ πάντα.
  10. Όπως πάντα, τέλος, ο Σπάικ Λι δεν μάσησε τα λόγια του για τα κακώς κείμενα του κόσμου τούτου. Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη του φεστιβάλ, ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής ανέφερε: «Ο Πορτοκαλί Πράκτορας [Ντόναλντ Τραμπ], αυτός ο τύπος στην Βραζιλία [ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου], και ο [Βλαντίμιρ] Πούτιν είναι γκάνγκστερ. Δεν έχουν ηθική, δεν έχουν ενδοιασμούς. Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε.»


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα