“Μια επίθεση στον πολιτισμό”: Ο Guardian γράφει για Ιντεάλ και Άστορ

“Μια επίθεση στον πολιτισμό”: Ο Guardian γράφει για Ιντεάλ και Άστορ
2/4/23 2023-Petros Gkotsis

Τι αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα για την υπόθεση των ιστορικών σινεμά του κέντρου της Αθήνας.

Η εκκρεμής υπόθεση των δύο ιστορικών σινεμά του κέντρου της Αθήνας έχει λάβει διεθνή εμβέλεια πλέον, καθώς μετά από μια σειρά από πολυβραβευμένους σκηνοθέτες που πήραν θέση υπέρ την διάσωση των αιθουσών, έγινε θέμα και στον Guardian.

«Το φάσμα του κλεισίματος δύο ιστορικών αθηναϊκών αιθουσών λόγω εμπορικών συμφερόντων αποφασισμένων να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία και γραφεία, έχει ωθήσει σκηνοθέτες να περάσουν μπροστά στην κάμερα με παρακλήσεις να σταματήσει η διαδικασία», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Μέχρι τώρα, θέση υπέρ της διάσωσης του Ιντεάλ και του Άστορ, και ανακήρυξής τους διατηρητέες ως προς τη χρήση κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν πάρει ο Κώστας Γαβράς, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ρούμπεν Έστλουντ, ο Κεν Λόουτς, ο Εμίρ Κουστουρίτσα κι ο Ράντου Ζούντε. Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τάσσεται επίσης υπέρ της διάσωσης, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίως Κώστας Μπακογιάννης παρέδωσε τα δύο ομόφωνα ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου υπέρ επίσης της διατήρησης των αιθουσών.

«Καθώς το ντιμπέιτ έχει στραφεί στο ακανθώδες ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης σε μια περιοχή όπου κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους ώστε να κάνουν χώρο για πλατφόρμες ενοικίασης σαν το Airbnb, οι κινηματογραφικές αίθουσες μοιάζουν να είναι το κρίσιμο σημείο», γράφει στο ρεπορτάζ ο Guardian, που συνοψίζει στη συνέχεια την υπόθεση αλλά και τις εκκλήσεις σκηνοθετών και πολιτικών για τη διάσωση του Ιντεάλ και του Άστορ.

Θυμίζουμε πως η υπόθεση αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο και πρέπει να πάρει την τελική –θετική– απόφαση υπέρ της ανακήρυξης διατηρητέων ως προς τη χρήση για τις δύο αίθουσες, την ώρα που η υπουργός πολιτισμού και υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού συνεχίζουν να μην παίρνουν ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος.

Όλο το ιστορικό της υπόθεσης, και το πού βρισκόμαστε τώρα, στο αναλυτικό ρεπορτάζ του News24/7 εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα