Ο Τζόνα Χιλ θα γίνει Τζέρι Γκαρσία

Ο Τζόνα Χιλ θα γίνει Τζέρι Γκαρσία
Δεκέμβριος 1992: Ο Τζέρι Γκαρσία παίζει με τους Grateful Dead στο Όουκλαντ της Καλιφόρνιας. AP/ Eric Risberg

Με σκηνοθέτη τον Μάρτιν Σκορσέζε, γνωστό φαν των Grateful Dead, η Apple βάζει στα σκαριά βιογραφική μουσική ταινία για το καλτ αμερικανικό ροκ συγκρότημα και τον μυθικό ηγέτη του.

Η είδηση είναι εξαιρετική και δεν μένει παρά να (ελπίσουμε πως θα) επαληθευτεί. Σύμφωνα με το Variety, ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει βιογραφικό μιούζικαλ για τους Grateful Dead, με τον (πάντα σούπερ) Τζόνα Χιλ να αναλαμβάνει τον ρόλο του μυθικού πλην μακαρίτη φρόντμαν της μπάντας, Τζέρι Γκαρσία. Ας σημειωθεί πως η προηγούμενη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη και του 38χρονου ηθοποιού ήταν το 2013 με τον «Λύκο της Ουόλ Στριτ», κι απέφερε στον Τζόνα οσκαρική υποψηφιότητα Β’ Ρόλου για την φοβερή ερμηνεία του ως Ντόνι Άζοφ.

Ο Τζόνα Χιλ στις Χρυσές Σφαίρες το 2017 Jordan Strauss/Invision/AP

Το πρότζεκτ της σινεβιογραφίας για τους Grateful Dead έχει ήδη αναλάβει η Apple, ενώ οι Σκοτ Αλεξάντερ και Λάρι Καραζούσκι προλσήφθηκαν για την συγγραφή του σεναρίου –στο βιογραφικό τους, μεταξύ άλλων, φιγουράρει και το σενάριο του «Εν Γουντ» του Τιμ Μπάρτον. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ούτε τίτλος, ούτε πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας. Ο Σκορσέζε, πάντως, τους ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τους Καλιφορνέζους χύμα πάπες του ψυχεδελικού ροκ-φολκ (και τζαζ, και μπλουζ, και γκόσπελ…), αφού το 2017 ήταν εκτελεστικός παραγωγός μια σειράς έξι ντοκιμαντέρ για τους Grateful Dead με τίτλο «Long Strange Trip». Χώρια που, στο περιθώριο όλων αυτών των μυθοπλαστικών ταινιών που τον έχουν κάνει πρώτο όνομα, ο Σκορσέζε έχει σκηνοθετήσει πρόσφατα δυο εξαιρετικά μουσικά ντοκιμαντέρ, το «George Harrison: Living in the Material World» το 2011, και το «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story» το 2019.
Οι Grateful Dead: Από αριστερά Μίκι Χαρτ, Φιλ Λες, Τζέρι Γκαρσία (με τα μαύρα μαλλιά και τα μούσια), Μπρεντ Μίντλαντ, Μπιλ Κρούτζμαν και Μπομπ Γουίερ ASSOCIATED PRESS

Μπάντα-φαινόμενο με εκατομμύρια πιστούς

Με αφορμή εκείνο το προ τετραετίας ντοκιμαντερίστικο πρότζεκτ για τους Grateful Dead που λέγαμε παραπάνω, ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε πει: «Ήταν πολύ παραπάνω από μια μπάντα. Ήταν ένας δικός τους πλανήτης, με κατοίκους εκατομμύρια ορκισμένων φαν». Μα τι τέλος πάντων ήταν αυτό το συγκρότημα; Και πού έγκειται η μαγεία του; Για πάμε να δούμε ορισμένα πράματα:

  • Οι Grateful Dead, που αρχικά ονομάζονταν Warlocks (Μάγοι), γεννήθηκαν στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέσα στο κλίμα κοινωνικών αμφισβητήσεων και αναταραχών εκείνης της εποχής. Και των ψυχεδελικών (και μη) ναρκωτικών, βέβαια…
  • Ιδρυτικά μέλη ήταν ο Τζέρι Γκαρσία (πρώτη κιθάρα, φωνή), ο Μπομπ Γουίερ (ρυθμική κιθάρα, φωνή), o Ρον «Πίγκπεν» ΜακΚέρναν (πλήκτρα, φυσαρμόνικα, φωνή), ο Φιλ Λες (μπάσο, φωνή) και ο Μπιλ Κρούτζμαν (ντραμς). Και με εξαίρεση τον ΜακΚέρναν, που πέθανε μόλις το 1973 (από γαστρεντερική αιμορραγία λόγω αλκοολισμού), τα υπόλοιπα μέλη έμειναν μαζί σε όλη την 30ετή πορεία τους.
  • Το εμπνευσμένο όνομα Grateful Dead (ευγνώμονες νεκροί) το βρήκε ο Γκαρσία χαζεύοντας ένα λεξικό. Στην αυτοβιογραφία του ο Φιλ Λες αναφέρει: «Ο Τζέρι Γκαρσία πήρε ένα παλιό Παγκόσμιο Λεξικό της Britiannica [και] με εκείνη την γλυκιά φωνή ξωτικού μου είπε: “Ε, φίλε, τι λες για Ευγνώμονες Νεκροί;” Ο ορισμός εκεί ήταν “το πνεύμα ενός νεκρού ή του αγγέλου του, που δείχνει ευγνωμοσύνη σε κάποιον ο οποίος, ενεργώντας φιλανθρωπικά, κανόνισε για την ταφή του”.»
  • Πέρα από την ανάδελφη μουσική τους –ένα μείγμα από μπλουζ, τζαζ, φολκ, γουέστερν κάντρι, ροκ, γκόσπελ που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα αυτοσχεδιαστικά τζαμαρίσματα της μπάντας επί σκηνής– οι Grateful Dead έγιναν διαβόητοι για τα μοναδικά live τους. Εκτός του ότι γινόταν χαμός, και οι αυτοσχεδιασμοί είχαν το πάνω χέρι, οι Ευγνώμονες Νεκροί, ως φαίνεται, είχαν και εξαιρετικά καλό ήχο σε σχέση με τα υπόλοιπα live της εποχής.
Είναι μέσα Ιουλίου 1987 και στο στάδιο των Giants στο Νιου Τζέρζι ο κόσμος περιμένει υπό καύσωνα για την συναυλία των Grateful Dead μαζί με τον Μπομπ Ντίλαν. Το νερό επιστρατεύτηκε για να δροσιστούν οι φαν. Tom Costello/ AP

  • Έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στο Σαν Χοσέ τον Δεκέμβρη του 1965, το καλό άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα και στις αρχές του ’70 δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας των Deadheads. Των ορκισμένων φαν του συγκροτήματος, που ταξίδευαν για μήνες ακολουθώντας τις τουρνέ της μπάντας από συναυλία σε συναυλία.
  • Προοδευτικά αυτός ο πυρήνας θαυμαστών γιγαντώθηκε, οι δεκάδες χιλιάδες των Deadhead δημιούργησαν μια ολόκληρη νομαδική κοινότητα με τα δικά της ήθη, την δική της φιλοσοφία ζωής, ακόμη και την δικιά τους αργκό. Γύρω απ’ αυτήν την μίξη απογόνων των μπίτνικ και ταξιδιάρικων μεταχίπηδων δημιουργήθηκε μια αντικουλτούρα, με το ανάλογο καταναλωτικό παζάρι γύρω-γύρω με μπλουζάκια, βίγκαν εδέσματα, δίσκους και τα συναφή.
  • Και μην νομίζετε, στις τάξεις των Deadhead συγκαταλέγονται και διάσημοι. Πολλοί πολύ διάσημοι, μάλιστα. Επί παραδείγματι (πρώτα οι μακαρίτες): Τζον Μπελούσι, Στιβ Τζομπς, Τόνι Μπλερ, Μπιλ Κλίντον, Αλ Γκορ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Έλβις Κοστέλο, Στίβεν Κινγκ, Νάνσι Πελόζι. Όλοι τους Deadhead.
  • Η μπάντα, με πάνω από 35 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, κατατάχθηκε στην 57η θέση της λίστας του Rolling Stone με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ενώ η συναυλία τους στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις 8 Μαΐου 1977 έχει προστεθεί στο Εθνικό Μητρώο Καταγραφής που φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
  • Ο Τζέρι Γκαρσία, μετά από χρόνια ηρωίνης, κοκαΐνης, αλκοόλ, παχυσαρκίας, και διαβήτη, πέθανε από ανακοπή στις 9 Αυγούστου 1995. Τέσσερις μέρες αργότερα, στην κηδεία του στο Σαν Φρανσίσκο κοντά 25.000 άνθρωποι συνέρρευσαν για το τελευταίο αντίο στο ίνδαλμά τους. Η μπάντα διαλύθηκε, αν και παλιά μέλη περιοδεύουν κατά καιρούς μαζί με άλλους γκεστ μουσικούς.
Ο Μάρτιν Σκορσέζε Evan Agostini/Invision/AP

Επίλογος

Αναφορικά με την βιογραφική ταινία που ετοιμάζει ο Σκορσέζε με τον Τζόνα Χιλ ως Τζέρι Γκαρσία, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αναφέρεται σε ολόκληρη την πορεία της μπάντας ή σε μια συγκεκριμένη περίοδό της. Εκείνο, όμως, που έγινε γνωστό είναι ότι οι εναπομείναντες Grateful Dead έχουν δώσει την έγκρισή τους στο πρότζεκτ, με τον Γουίερ, τον Κρούτζμαν, τον Λες, και τον (λίγο μεταγενέστερο, ήρθε το 1967) Μίκι Χαρτ να συμμετέχουν ως εκτελεστικοί παραγωγοί της ταινίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα