Όσκαρ 2022: Ο Μάρλον Μπράντο και άλλοι 7 θρύλοι που αρνήθηκαν να παραλάβουν το χρυσό αγαλματίδιο

Όσκαρ 2022: Ο Μάρλον Μπράντο και άλλοι 7 θρύλοι που αρνήθηκαν να παραλάβουν το χρυσό αγαλματίδιο
AP

Από τον Μάρλον Μπράντο και την Κάθριν Χέπμπορν μέχρι τον Γούντι Άλλεν και τον Γκοντάρ, αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τον θεσμό της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Για πολλούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συντελεστές του κινηματογράφου η νίκη ενός βραβείου Όσκαρ αποτελεί όνειρο ζωής και σημάδι καταξίωσης. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί θρυλικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι -έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης- αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τον λαμπερό θεσμό και να αρνηθούν να παραλάβουν το χρυσό αγαλματίδιο.         

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Μάρλον Μπράντο, ο οποίος στις 27 Μαρτίου του 1972 – πριν από 50 χρόνια ακριβώς – αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο α’ αντρικού ρόλου που κέρδισε για την εμβληματική ερμηνεία του ως Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Το “ιερό τέρας” του Χόλιγουντ αρνήθηκε τόσο να παραστεί στην τελετή απονομής όσο και να παραλάβει το βραβείο, στέλνοντας στη θέση του την Ινδιάνα Σατσίν Λιτλφέδερ (“Μικρό Φτερό”). Στόχος, να διαμαρτυρηθεί για την αρνητική και ψεύτικη εικόνα με την οποία η βιομηχανία του κινηματογράφου παρουσιάζει τους Ινδιάνους. Η παρουσία της αρχικά προκάλεσε έντονη αποδοκιμασία. Πριν βγει στη σκηνή μάλιστα, η νεαρή ηθοποιός απειλήθηκε από τον παραγωγό της ταινίας ότι θα συλλαμβανόταν αμέσως αν διάβαζε το κείμενο των 15 σελίδων που είχε γράψει ο Μπράντο. ‘

Έτσι εκείνη αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει, λέγοντας ότι ο σπουδαίος συνάδελφός της  δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους  αυτόχθονες Ινδιάνους η χώρα του. Το κοινό είδε με συμπάθεια την παρουσία  της και την χειροκρότησε. Σήμερα πια  εκείνη η στιγμή θεωρείται  μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του θεσμού.  

Δείτε την εμφάνιση της Λιλτφέδερ στα Όσκαρ:

Ο Μπράντο ωστόσο δεν είναι ο μόνος που αρνηθεί τον… θείο Όσκαρ. Στην ιστορία του θεσμού υπήρξαν αρκετοί καλλιτέχνες που γύρισαν πλάτη στο κινηματογραφικό βραβείο, είτε γιατί ήθελαν να περάσουν ένα κοινωνικο-πολιτικό μήνυμα, είτε γιατί πολύ απλά δεν αναγνώριζαν την αξία του.            

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει τους επτά πιο γνωστούς εξ αυτών:

1. Ντάντλεϊ Νίκολς

Ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού που αρνήθηκε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο ήταν ο συγγραφέας και σεναριογράφος Ντάντλεϊ Νίκολς, ο οποίος το 1935 στην όγδοη Απονομή αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ σεναρίου για την ταινία «Ο καταδότης» του Τζον Φορντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαμάχη που ανοίξει μεταξύ της Ακαδημίας Κινηματογράφου και του σωματείο των σεναριογράφων. Τρία χρόνια αργότερα, όταν αναγνωρίστηκε επισήμως το σωματείο ως θεσμικός εκπρόσωπος των σεναριογράφων, αποδέχτηκε το βραβείο.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Ο καταδότης» Caption / RKO

2. Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Άλεν δηλώνει φανατικά αντίθετος του θεσμού των χρυσών κινηματογραφικών βραβείων, παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει συνολικά τέσσερα Όσκαρ (τρία στην κατηγορία του σεναρίου και ένα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας) και ήταν υποψήφιος για άλλα 20!  Δεν έχει παραβρεθεί σε καμία τελετή απονομής με μόνη εξαίρεση το 2002 μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Τότε ο γνωστός σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει κάποιες ταινίες που είχαν γυριστεί στη Νέα Υόρκη: «Για τη Νέα Υόρκη θα έκανα τα πάντα» δηλώνει στο κοινό, ζητώντας από τους συναδέλφους του να συνεχίσουν να γυρίζουν ταινίες στην πόλη τη δύσκολη εκείνη περίοδο

Όσο αφορά όμως στον ίδιο το θεσμό, τον έχει απαξιώσει πλήρως: «Αν δει κανείς ποιοι κερδίζουν αυτά τα βραβεία και ποιοι όχι, είναι εύκολο να αντιληφθεί πόσο ανούσια είναι αυτή η διαδικασία» έχει δηλώσει μεταξύ άλλων.

Η “συλλεκτική” εμφάνιση του Γούντι Άλεν στα Όσκαρ:

3. Κάθριν Χέπμπορν

Η Κάθριν Χέπμπορν τιμήθηκε τέσσερις φορές με το βραβείο Όσκαρ για τις ερμηνείες της: Η πρώτη ορά ήταν το 1934 για την ταινία «Morning Glory». Ακολούθησαν το «Guess Who’s Coming to Dinner» (1968) το «Λιοντάρι το Χειμώνα» (1969) και η «Χρυσή Λίμνη» (1982). Επιπλέον η Χέπμπορν ήταν υποψήφια άλλες οκτώ φορές για το χρυσό αγαλματίδιο, ωστόσο ποτέ, σε καμία από τις 12 αυτές φορές, δεν πήγε να το παραλάβει.

Η μοναδική φορά που η ηθοποιός εμφανίστηκε στην Τελετή Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν το 1974, στην 46η Τελετή Απονομής, όχι για να λάβει, αλλά για να δώσει το Τιμητικό Βραβείο Έρβινγκ Θάλμπεργκ στον παραγωγό Λόρενς Γουάινγκαρτεν

Η Κάθριν Χέμπορν κατέχει το ρεκόρ όλων των εποχών κι ας εμφανίστηκε σε μία μόνο τελετή το 1974 AP Photo

Ο ιστορικός του κινηματογράφου Ρόμπερτ Όσμπορν πιστεύει ότι η Χέπμπορν δεν πήγε ποτέ στα Όσκαρ επειδή ποτέ δεν ήταν σίγουρη ότι θα κερδίσει και δεν της άρεσε να χάνει!

4. Τζορτζ Σι Σκοτ

Ιστορική έχει μείνει και η άρνηση του Τζορτζ Σι Σκοτ να παραλάβει τον Απρίλιο του 1971 το Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία  «Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας». Όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την υποψηφιότητά του αλλά στηλίτευσε τον θεσμό, λέγοντας ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δίωρη παρέλαση κρεάτων, με μόνο σκοπό το κέρδος. 

H Γκόλντι Χόουν, η οποία ανακοίνωσε τη νίκη του Τζορτζ Σι Κέι για την ερμηνεία του στην ταινία "Patton" έμεινε στην κυριολεξία με το βραβείο στο χέρι AP

 

Η Ακαδημία πάντως δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τα λεγόμενα του Σκοτ, αφού τον πρότεινε ξανά την επόμενη χρονιά για Όσκαρ για την ταινία του «The Hospital».

5. Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Στα τέλη Αυγούστου του 2010,  η Ακαδημία ανακοίνωσε πως θα δώσει τιμητικό Όσκαρ σε τέσσερις προσωπικότητες της έβδομης τέχνης, μεταξύ των οποίων και ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Όλοι οι τιμώμενοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά -και μάλιστα από τον τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας, Τομ Σέρακ- με μόνη εξαίρεση τον Γάλλο δημιουργό, τον οποίον έψαχναν απελπισμένα με όλους τους πιθανούς τρόπους, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά μετά από δυόμιση εβδομάδες ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ ενημερώθηκε ότι τον περιμένουν το Νοέμβριο στο Λος Άντζελες, αλλά αρνήθηκε να παραστεί, τόσο γιατί το ταξίδι θα του φαινόταν κουραστικό όσο και γιατί απογοητεύτηκε που θα λάμβανε Όσκαρ σε χωριστή τιμητική τελετή και όχι στην γνωστή τελετή απονομής για κάποια ταινία του που διακρίθηκε.

French director Jean-Luc Godard at Cannes festival, France on May 25, 1982. (AP Photo/Jean-Jacques Levy) AP / Jean-Jacques Levy

 

6. Πίτερ Ο’ Τουλ

Ο Πίτερ Ο’ Τουλ είχε προταθεί οχτώ φορές για το χρυσό αγαλματίδιο, χωρίς να το κερδίζει καμία. Το 2003 η Ακαδημία αποφάσισε να του απονείμει τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη. Εκείνος αρνήθηκε στέλνοντας μια επιστολή,  στην οποία έγραψε με χιούμορ ότι είναι ακόμη στην ενεργό δράση και άρα μπορεί να είναι υποψήφιος μελλοντικά για μια ερμηνεία του. Ζήτησε μάλιστα το τιμητικό βραβείο να του αποδοθεί όταν κλείσει τα 80 χρόνια. Η Ακαδημία απήντησε ότι μεγάλοι αστέρες, όπως ο Πωλ Νιούμαν και ο Χένρι Φόντα,  είχαν πάρει πρώτα τιμητικό  βραβείο και κατόπιν κέρδισαν και Όσκαρ για την ερμηνεία τους. Η απάντηση φαίνεται να έπεισε τον Ο’ Τουλ, ο οποίος παραβρέθηκε στην απονομή κι έλαβε το τιμητικό αγαλματίδιο από τη Μέριλ Στριπ.

Ο Πίτερ Ο' Τουλ Foto AP/@Evan Agostini

 

7. Ασγκάρ Φαρχαντί

Τον Φεβρουάριο του 2017 κυβέρνηση του Ιράν επαίνεσε τον σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί και τους ηθοποιούς της ταινίας «Ο Εμποράκος» που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, για την απόφασή τους να μποϊκοτάρουν την τελετή απονομής, διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ στους υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών. Πρόκειται για το δεύτερο Όσκαρ που κερδίζει ο Φαρχαντί, πέντε χρόνια μετά την ταινία «Ένας χωρισμός».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα