Υποδεχτείτε τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

Υποδεχτείτε τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους
Από την μικρού μήκους ταινία του Μανώλη Μαυρή "Brutalia, Days of Labour" ΡΗ

Κάθε Πέμπτη στον κινηματογράφο «Ανδόρρα», πριν από την κεντρική προβολή, προβάλλονται διαλεγμένα δείγματα δουλειάς εγχώριων μικρομηκάδων.

Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις, όπου το μικρό είναι το ιδανικό. Στον Δείκτη Μάζας Σώματος, ας πούμε. Ή στο δημοσιονομικό έλλειμα, ξερωγώ… Γενικά μιλώντας, πάντως, το μικρό εγγράφεται συνήθως ως υποδεέστερο του μεγάλου. Άλλο να είσαι μικρός ποδοσφαιριστής/ έμπορος/ πολιτικός/ άνθρωπος, κι άλλο μεγάλος. Ισχύει. Μέχρι όταν… δεν ισχύει.

Αυτήν ακριβώς την παρεξήγηση περί μικρού και μεγάλου, η οποία σοβεί στον χώρο της έβδομης τέχνης, έρχεται να άρει μια και καλή η νέα πρωτοβουλία της Weirdwave σε συνεργασία με τον κινηματογράφο «Ανδόρρα». Γιατί οι ταινίες μικρού μήκους δεν είναι αποπαίδια των μεγάλου μήκους. Είναι μια τέχνη από μόνες τους.

Στο «Ανδρόρρα», λοιπόν, κάθε Πέμπτη (μέχρι τα μέσα Γενάρη προς το παρόν) θα προβάλλονται επιλεγμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, πριν από την βασική ταινία του προγράμματος. Η πρωτοβουλία αυτή, σε μια ιδέα της Ευάννας Βενάρδου, έχει βέβαια ως στόχο την ανάδειξη της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Πώς; Μέσα από την καθιέρωση ενός σταθερού ραντεβού μικρομηκάδικης δημιουργίας και κοινού σε μια συγκεκριμένη αίθουσα.

Η Σοφία Κόκκαλη στο "Τέλος του πόνου (Μία πρόταση)" της Ζακλίν Λέντζου ΡΗ


Μικρά και θαυματουργά

Η αρχή έγινε στις 18 Νοεμβρίου με την ταινία του Βασίλη Καλαμάκη «Ο φοιτητής» (8′), μία ταινία μυθοπλασίας με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, η οποία είναι εμπνευσμένη από την νύχτα εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο. Η προβολή των μικρομηκάδικων ταινιών πραγματοποιείται συνήθως στην πρώτη (απογευματινή) προβολή, φυσικά με το ίδιο εισιτήριο που εκδόθηκε για την μεγάλου μήκους ταινία. Ο δε προγραμματισμός έως μέσα Ιανουαρίου περιλαμβάνει επιλογές από το «Brutalia, Days of Labour» του Μανώλη Μαυρή (βραβείο CANAL+ στην Εβδομάδα της Κριτικής των Καννών, Χρυσός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας), μέχρι το πολυβραβευμένο «To τέλος του πόνου (Μία πρόταση)» της Ζακλίν Λέντζου, ή το «Ίσκιωμα» του Κώστα Γεραμπίνη.

Το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • 25/11 «To τέλος του πόνου (Μία πρόταση)» (14′), Ζακλίν Λέντζου
  • 2/12 «Μελατονίνη» (13′), Νίκος Πάστρας
  • 9/12 «A Summer Place» (21′), Αλεξάνδρα Ματθαίου
  • 16/12 «Ίσκιωμα» (15′), Κώστας Γεραμπίνης
  • 23/12 «Goads» (15′), Ίρις Μπαγλανέα
  • 30/12 «Brutalia, Days of Labour» (26′), Μανώλης Μαυρής
  • 6/1 «Happy» (8′), Γιούλη Αναστασοπούλου
  • 13/1 «Souls All Unaccompanied» (26′), Γιώργος Τελτζιδης.

Κατά την διάρκεια των γιορτών θα προβληθούν επίσης οι ταινίες «Τοπίο με καλύβα και δάσος» (3′) του Ηλία Δούλη, και το «Γιαφ-Γιουφ» (4′, animation) της Αθηνάς-Γεωργίας Κουμελά. Ενώ από Γενάρη θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες δουλειές των δύο τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα