Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο PIXABAY/ almadin02

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Έκθεση για τον Επιγραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς πρώτα να τους ανοίξετε; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες;

Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, η προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Βασικός στόχος του προγράμματος “Fakeless” είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την “ανοσία” σας στην παραπληροφόρηση.

Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεση και δοκιμάστε τις ικανότητές σας με τα online παιχνίδια. Το “Fakeless” σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσετε “ανοσία” στην παραπληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις. Το πρόγραμμα “Fakeless” υλοποιείται από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία). Περισσότερες πληροφορίες για το “Fakeless”: goethe.de/fakeless.

Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων “Η κόρη μου” της Kim Hye-Jin

Συνεχίζεται τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30-19:30, η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού, με την ανάγνωση του βιβλίου “Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ” της Kim Hye-Jin. Υπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης ενηλίκων: Κατερίνα Βουτσαδάκη. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο … Η αφηγήτρια της ιστορίας, μια χήρα που εργάζεται σε έναν οίκο ευγηρίας στη Νότια Κορέα, αναγκάζεται να μοιραστεί το μικρό της σπίτι με την τριαντάχρονη κόρη της και την κοπέλα της, τη σχέση των οποίων δεν αποδέχεται.

Η μητέρα, ανέτοιμη να τις δεχτεί, βρίσκεται μετέωρη ανάμεσα στο πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας −στην οποία αφιέρωσε ολόκληρη την ύπαρξή της− και στα ιδανικά για τα οποία αγωνίζεται η κόρη της. Σύντομα, τα σχόλια και οι προκαταλήψεις της μητέρας φέρνουν στο φως παλιές και νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις τρεις γυναίκες, κάνοντας τη συνύπαρξή τους όλο και πιο δύσκολη.

Μια κατάσταση που επιδεινώνεται παράλληλα με την επισφαλή εργασιακή κατάσταση της αφηγήτριας, η οποία αρχίζει να αμφισβητεί την απάνθρωπη μεταχείριση που λαμβάνουν οι ηλικιωμένες γυναίκες στο γηροκομείο όπου εργάζεται.

Η Kim Hye-Jin γράφει ένα διαπεραστικά συγκινητικό μυθιστόρημα για την ένταση που δημιουργείται όταν οι συγγενείς αναγκάζονται να συγκατοικήσουν. Μέσα από τα μάτια μιας μητέρας που προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που βιώνει, διερευνά τη σχέση μεταξύ γονέων, την ομοφοβία, την αποξένωση, τη μοναξιά αλλά και την έννοια της φροντίδας· συγχρόνως προσφέρει ως αντίδοτο στον αναγνώστη τη δύναμη της αγάπης σε όλες τις μορφές και αποχρώσεις της. Αίθουσα ΜΟΥΣΩΝ Πνευματικού Κέντρου Δ. Βριλησσίων (Κισσάβου 11, 1ος όρ.)

Συζήτηση ανάμεσα στις Camille Pradon και Ελένη Ρήγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προτείνει μία συζήτηση μεταξύ της καλλιτέχνιδας Camille Pradon και της επιμελήτριας Ελένης Ρήγα για το “Sol absolu Ͱ”, ένα διεπιστημονικό έργο της καλλιτέχνιδας το οποίο διερευνά το ζήτημα των μετασχηματισμών της υποβρύχιας βιοποικιλότητας. Επιστρέφοντας στη φύση αυτών των μεταμορφώσεων και στην προέλευσή τους, η Camille Pradon μελετά τις προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, την κίνηση των όντων, τις γλώσσες και τις ανταλλαγές στη Μεσόγειο.

«Sol absolu Ͱ»

Το “Sol absolu Ͱ” αναδύεται ως πρόσκληση για προβληματισμό και εξερεύνηση των ιστοριών των σφουγγαράδων, των αγαπημένων τους και των απογόνων τους, οι οποίοι κράτησαν την αναπνοή τους για χιλιετίες ώστε να θερίσουν αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Camille Pradon θα αναφερθεί στην καλλιτεχνική της πορεία και θα παρουσιάσει ένα απόσπασμα από τη βιντεοεγκατάσταση “Bleu auquel nous appartenons” που αποτελεί αφετηρία για την έρευνά της. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό έργο εμπνευσμένο από την ιστορία του ναυαγίου ενός αρχαίου ελληνικού πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με έργα τέχνης τα οποία ανασύρθηκαν από τα βάθη της θάλασσας στις αρχές του περασμένου αιώνα και αποτελεί μια από τις πρώτες μαρτυρίες σχετικά με το εμπόριο τέχνης στη Μεσόγειο.

Η προ-έρευνα της Γαλλίδας εικαστικού Camille Pradon στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελένη Ρήγα – επιμελήτρια, πολιτιστική παραγωγός και ανεξάρτητη συγγραφέας – και το πρόγραμμά της The Office of Hydrocommons, ATOPOS cvc.

Η εκδήλωση ” Sol absolu, traversées sensibles ” διοργανώνεται στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής της Επιστήμης. Χώρος: Αuditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31). Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Περισσότερα στο ifg.gr.

Το Παγοδρόμιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει, μεγαλύτερο από ποτέ! Από την 1η Δεκεμβρίου, το Παγοδρόμιο αναδύεται στο Κανάλι και καλεί όλους τους πατινέρ, έμπειρους και μη, να χορέψουν στον πάγο ακούγοντας τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ
Eftychia Vlachou

Οι επισκέπτες συναντούν το Παγοδρόμιο, όπως πάντα, στη βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, όπου μπορούν να απολαύσουν το φωτισμένο υπερθέαμα του ΚΠΙΣΝ και τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια καθώς στροβιλίζονται με τα παγοπέδιλά τους πάνω σε φυσικό πάγο.

Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή. Μέγιστη διάρκεια παραμονής στην πίστα του Παγοδρομίου είναι τα 40’. Η είσοδος στο Παγοδρόμιο γίνεται με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα. Περισσότερα στο snfcc.org.

Παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ “100 έργα του 21ου αιώνα από την Ισπανία”

Το θέατρο της Ισπανίας ζει έναν δεύτερο Χρυσό Αιώνα. Τα έργα στο βιβλίο θα μπορούσαν να είναι και 200 και 300. Σίγουρα έχουν μείνει εκτός πολλά αξιόλογα έργα. Αλλά δεν χωράνε όλα σ’ ένα βιβλίο. Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, θεατρολόγος και μεταφράστρια, παρασημοφορημένη το 2023 από το ισπανικό κράτος για την προσφορά της στην διάδοση του ισπανικού θεάτρου στην Ελλάδα, έκανε μια δύσκολη επιλογή έργων που γράφτηκαν μετά από το 2000, παρουσιάζοντας σ’ αυτό το βιβλίο, τις περιλήψεις τους, αποσπάσματα, πρόσωπα και τους συγγραφείς που αποτελούν σήμερα την αφρόκρεμα του ισπανικού θεάτρου.

Το βιβλίο απευθύνεται σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), σε σπουδαστές δραματικών σχολών, σε θεατρολόγους, θεατρόφιλους, θεατές, και γενικά σε όλους τους εραστές του θεάτρου. Σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δραματουργία, της οποίας το πιο ενδιαφέρον ίσως κεφάλαιο γράφεται σήμερα στην ισπανική και την καταλανική γλώσσα.

Για το βιβλίο, που είναι μια έκδοση του ομίλου Ίων με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, θα μιλήσουν ο Αλφρέδο Σανθόλ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου της Ισπανίας, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθυνός, σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης, Ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Θα είναι επίσης παρόντες και οι θεατρικοί συγγραφείς Πάκο Μπεθέρα και Βανέσα Μοντφόρτ, που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο.  Στα ελληνικά και στα ισπανικά με μετάφραση. Περισσότερα στο cervantes.es.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα