Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 27 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 27 Μαρτίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Pablo Ruiz Picasso (1881-1973). Το χέρι μου λέει τι σκέφτομαι

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την 27 Μαρτίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου.

Η βραβευμένη συγγραφέας Bernardine Evaristo στη Στέγη

Μια συζήτηση με τη βραβευμένη συγγραφέα Μπέρναρντιν Εβαρίστο στη Στέγη. Ποια είναι η θέση της γυναίκας στο “εδώ και τώρα”; Ποια η σημασία του να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς;

Η βραβευμένη συγγραφέας Bernardine Evaristo, που κατέκτησε τη βρετανική λογοτεχνία, σε μια πληθωρική συζήτηση για την τέχνη της συγγραφής, τη θέση της γυναίκας στο “εδώ και τώρα” και τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς.

Bernardine Evaristo Jennie Scott

Συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, πρωταγωνίστρια σε δύο σειρές ντοκιμαντέρ του BBC, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker, η Μπέρναρντιν Εβαρίστο, μια σπουδαία φωνή της εποχή μας, συναντάει για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό στις 27 Μαρτίου σε μια συζήτηση με τη σεναριογράφο, θεατρική συγγραφέα και πεζογράφο Aλεξάνδρα Κ. στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

  • Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, 19:00
  • Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ.
  • ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
  • Τα ταμεία της Στέγης λειτουργούν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων
  • 27.03.2023 | Κεντρική Σκηνή | 19:00

“Η εκδρομή” της Χριστίνας Κάλμπαρη

"Η εκδρομή" της Χριστίνας Κάλμπαρη Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο “Η εκδρομή” στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μια σειρά σχέδια με κάρβουνο. Όλα τα έργα έχουν σχέση με το φως και το πώς αυτό διαμορφώνει τον ζωγραφικό χώρο.

Ο τίτλος της έκθεσης (“Η εκδρομή”) είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα “Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν” της Anna Seghers. Στην προσέγγιση της Seghers βρίσκει μια απρόσμενη σύμμαχο που τη βοηθά να κατανοήσει τη δουλειά της. Το θάμπωμα της μνήμης, αυτή η μόνιμη ομίχλη μπροστά από τα μάτια της αφηγήτριας μιας μονοήμερης εκδρομής με ποταμόπλοιο στο Ρήνο, αντανακλάται και στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

  • Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, 18:00-21:00. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής.

”The Good and Faithful Servant” του Τζο Όρτον

Από την παράσταση ''The Good and Faithful Servant'' του Τζο Όρτον Αναστασία Γιαννάκη

Ο George Buchanan κλείνει με περηφάνεια πενήντα χρόνια εργαζόμενος στην εταιρία δουλεύει ως πορτιέρης. Λίγο καιρό μετά την συνταξιοδότηση του αρχίζει να αμφιβάλει για την ζωή του και για την ίδια του την ύπαρξη καθώς αντιλαμβάνεται πως όλη του η ζωή ελέγχεται με ύπουλους μηχανισμούς χειραγώγησης από το τμήμα προσωπικού της εταιρίας.

Μια μαύρη κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο γέλιο και το δράμα, τη μιζέρια και το Μάμπο. Ο Τζο Όρτον, ο πιο σκανδαλώδης θεατρικός συγγραφέας της εποχής του, μας παρουσιάζει αυτό το συγκλονιστικά ανατριχιαστικό έργο, για να μιλήσει για τις θυσίες που όλοι μας κάνουμε στην κοινωνία και για το πώς το σύστημα πάντα μας καλοδέχεται πριν ξεζουμίσει και την τελευταία σταγόνα της αθωότητας μας και μας πετάξει.

The Good and Faithful Servant – η τέταρτη παραγωγή του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος της σχολής FONACT με έδρα την Αθήνα. Σε σκηνοθεσία του Martin Hutson.

Ηθοποιοί: Alexander Perez Buchanan, Isabella Covelli, Amalie Macnaughtan, William Medland, Margherita Morchio, Αμαλία Σγουμποπούλου, Annie Utzschneider.

  • Πέμπτη 23 Μαρτίου, 19:00 | Σάββατο 25 Μαρτίου, 18:30 | Δευτέρα 27, Τρίτη 28, Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 Μαρτίου, 19:00 / Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι / Είσοδος Ελεύθερη/ Κρατήσεις: Τηλ: 210 3455020, 6951269828 | 104.gr.

Brown Hotels X Art Athina

Έργο του Βασίλη Σούλη / Jackson Pollock in a collectors house Brown Hotels X Art Athina

Η τέχνη συναντά τη φιλοξενία στα ξενοδοχεία της Brown Hotels στην Ομόνοια, μέσα από την εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στα lobbies τεσσάρων ξενοδοχείων της διεθνούς αλυσίδας στο κέντρο της Αθήνας. Με την επιμέλεια της Art Athina παρουσιάζονται έργα τέχνης από 26 γκαλερί που συμμετέχουν στον μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό θεσμό της χώρας. Οι εκθέσεις θα έχουν διάρκεια από τις 16 Μαρτίου έως και τις 26 Απριλίου 2023.

Οι 26 ελληνικές αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν σε αυτήν την σπονδυλωτή, pop up έκθεση επέλεξαν έργα καταξιωμένων και νεότερων εικαστικών δημιουργών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο.

Συγκεκριμένα, οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τα έργα είναι: Brown Lighthouse Athens, Βrown Kubic, Dave Red Athens και Βrown Acropol.

Διευθύνσεις ξενοδοχείων:

  • Brown Lighthouse Athens (Μαρίκας Κοτοπούλη 3)
  • Dave Red Athens (Βερανζέρου 25 και Μαρίκας Κοτοπούλη)
  • Βrown Kubic (Αγίου Κωνσταντίνου 26-28)
  • Βrown Acropol (Πειραιώς 1)

Εγκαίνια: 23 Μαρτίου 2023 στις 13:00, Brown Lighthouse Athens.

“Pablo Ruiz Picasso (1881-1973). Το χέρι μου λέει τι σκέφτομαι”

"Pablo Ruiz Picasso (1881-1973). Το χέρι μου λέει τι σκέφτομαι"

Με αφορμή το έτος Picasso για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του και τη φράση του “Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι”, παρουσιάζεται, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθηνών (Instituto Cervantes Atenas), η ομότιτλη ομαδική έκθεση στον χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.

Ο Pablo Ruiz Picasso, ο ιδιοφυής, σπουδαίος καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης, με τη φράση του “Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι” ουσιαστικά ορίζει και καθορίζει τα εικαστικά και τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου. Το χέρι είναι το καταληκτικό σημείο των μηνυμάτων που συλλαμβάνονται από τα εξωτερικά ερεθίσματα, που φιλτράρονται από τον εγκέφαλο και την ψυχή του κάθε δημιουργού εικαστικού έργου και τελικά αποδίδονται σε ένα έργο ζωγραφικής, σε ένα γλυπτό, σε μια φωτογραφία.

Από την άλλη πλευρά, κοιτώντας ένα έργο τέχνης, το χέρι είναι εκείνο που δέχεται την εντολή να το “χαϊδέψει” νοητά, να επισημάνει μέρη του έργου, να ανιχνεύσει τις σκέψεις του δημιουργού του και τελικά να το κάνει δικό του, ακουμπώντας το στο μέρος της καρδιάς του θεατή του που θέλησε να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία.

Την Κυριακή, 2 Απριλίου και ώρα 2μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζεται η εκδήλωση “Αναφορά στον Πικάσο” που επιμελείται η βραβευμένη σκηνοθέτις Μαρία Κατσιώνη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατροποιημένα αποσπάσματα, ποίηση και κείμενα που αναφέρονται στον σπουδαίο ζωγράφο και γλύπτη. Συμμετέχει η χορογράφος – ηθοποιός, Γεωργία Καραμέρου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα