Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 29 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 29 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στο Half Note Half Note

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

“Φωτογραφικά Ζεύγη 2023”

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον "Φωτογραφικό Κύκλο" παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς "Φωτογραφικά Ζεύγη". hau.gr

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον “Φωτογραφικό Κύκλο” παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς “Φωτογραφικά Ζεύγη”. Στη σειρά, παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του σωματείου “Φωτογραφικός Κύκλος”, των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται. Φέτος, παρουσιάζονται φωτογραφίες της Νανάς Καραμαγκιώλη και του Πλάτωνα Ριβέλλη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο φωτογράφος Πάνος Ροζάκης.

Ο επιμελητής της, Πάνος Ροζάκης, σχολιάζει σχετικά με το έργο των δύο φωτογράφων: “Στις φωτογραφίες που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας διασταυρώνονται οι διαφορετικές ματιές δύο συνοδοιπόρων –ταξιδευτών. Αυτό που συνδέει τις εικόνες τους είναι ο κοινός τόπος και χρόνος παραγωγής τους καθώς και η αφορμή για τη δημιουργία τους – η πρόσκληση των πολιτιστικών υπηρεσιών της Κύπρου για δεκαήμερη φωτογράφιση του νησιού την άνοιξη του 1997. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η διάθλαση του κοινού τόπου μέσα από το πρίσμα του εαυτού τους“.

  • Εγκαίνια έκθεσης Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, 20:00 / Χώρος: Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22. Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00. Κυριακή κλειστά.

“Το Σύνδρομο του Εύθραυστου Χ”

Το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σας προσκαλούν στην παρουσίαση νέου μουσικοθεατρικού έργου της Ειρήνης Χηράτου, “Το σύνδρομο του εύθραυστου Χ“…που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο Λεμεσού ΑΡΙΣΤΟΚΥΠΡΙΟ και τη συμμετοχή 30 μελούς χορωδιακού συνόλου του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Το σύνδρομο πρόκειται για μια “διαταραχή”, που εστιάζει στον εθισμό του σύγχρονου ανθρώπου στο διαδίκτυο και σε μια εξωραϊσμένη εικονική πραγματικότητα. Η δεκαεπτάχρονη Πέτα και αργότερα η ενήλικη Πέτα…Το τραύμα της απόρριψης από όσους την έκαναν να αισθάνεται “ασφαλής”. Ανάμεσα τους και ο Γουισάμ. Ένας συμμαθητής της από το Ιράκ και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας: Η έφηβη Πέτα που λάτρευε τον Καβάφη, ο έφηβος-μετανάστης Γουισάμ, που αγαπούσε με πάθος το κοράνι, τον Παναθηναϊκό και το κινητό του. Ανάμεσα τους ένα χάσμα απροσπέλαστο που το γεφύρωνε όμως μια έλξη ακαταμάχητη, ώσπου κάποια στιγμή εκείνος “την έκανε”: χάθηκε από τη ζωή της σαν τζίνι και δεν απαντούσε, ούτε καν στα μηνύματα της! Δεκαεπτά χρόνια αργότερα η ενήλικη Πέτα συγγραφέας επιτυχημένη, ξεκινά να γράφει την ιστορία της…Όμως ο καθένας θα τρόμαζε εάν κάποια ανύποπτη στιγμή και εν έτη 2020 έπαιρνε ένα μήνυμα στο κινητό του με καταχωρημένη ημερομηνία: “9 Απριλίου 2003”.

Συντελεστές:

  • Μουσική σύνθεση – Κείμενα – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Χηράτου.
  • Φωτογραφία και Επεξεργασία Υλικού Προβολής: Νίκος Γράβαρης.
  • Την “ΠΕΤΑ” υποδύεται η ηθοποιός, Δανάη Μπερή /Παίζουν οι μουσικοί: Σόλης Μπαρκή (κρουστά), Σπύρος Κωστής (φαγκότο & ακορντεόν), Ειρήνη Χηράτου, (βιολί & μαντολίνο).

Περισσότερα εδώ…

“Η Λεονί εν αναμονή” του Ζωρζ Φεντώ στο Κινηματοθέατρο Κ. Γαβράς

"Η Λεονί εν αναμονή" του Ζωρζ Φεντώ στο Κινηματοθέατρο Κ. Γαβράς Constantinos Lepouris

Ένα ξεχωριστό έργο της γαλλικής κωμωδιογραφίας, την μονόπρακτη κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ “Η Λεονί εν αναμονή” (“Leonie est en avance ou Le Mal joli”, 1911) σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης. Ο Ζωρζ Φεντώ (1962-1921) έγραψε την “Λεονί εν αναμονή” το 1911. Παρουσιάστηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς από τη Comédie Royale και από τότε γνώρισε πολλές επαναλήψεις.

Εδώ ο συγγραφέας στήνει μια κωμωδία ηθών και τύπων στο εσωτερικό ενός εύπορου σπιτιού, εστιάζοντας στις ενδοοικογενειακές σχέσεις με επίκεντρο την εγκυμοσύνη της νεαρής Λεονί. Το έργο λειτουργεί ως μεγεθυντικός καθρέπτης των ηθών και των αξιών της αστικής κοινωνίας στις αρχές του 20ου αι. στο φόντο και σε πρώτο επίπεδο τις γνωστές, ίδιες πάντα, ανθρώπινες αδυναμίες.

Η Λεονί αισθάνεται τους πρώτους πόνους του τοκετού. Νιώθει εκνευρισμένη και διασχίζει πάνω κάτω το δωμάτιο, εκφράζοντας κάθε τόσο περίεργες απαιτήσεις στον (υπομονετικό) σύζυγό της. Ειδοποιούν τους γονείς της και τη μαία που θα βοηθήσει στον τοκετό. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έχουν περάσει μόνο οκτώ μήνες από τον γάμο του νεαρού ζευγαριού και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει σχόλια σχετικά με την αγνότητα της κόρης πριν τον γάμο.

Περισσότερα εδώ…

“Συνομιλία για το φως” στο Εθνικό Θέατρο

Mentor Jennifer Tipton at the Royal Opera House, Covent Garden, London. ©Rolex/HugoGlendinning

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” στο Κτήριο Τσίλλερ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η δημόσια συζήτηση “Συνομιλία για το φως”. Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτίστρια Jennifer Tipton θα συνομιλήσει με τη διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ για την έμπνευση, τις προκλήσεις, το πάθος και τη μαγεία του φωτός στη θεατρική σκηνή αλλά και στη ζωή.

Η Jennifer Tipton είναι μια σπουδαία δημιουργός που υπογράφει φωτισμούς για το θέατρο, την όπερα και τον χορό. Η Ελευθερία Ντεκώ πρωτοπόρος στον φωτισμό στην Ελλάδα, έχει φωτίσει από το 1992, περισσότερες από 500 παραστάσεις για θέατρο, μουσική, χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Andreas Polyzogopoulos Live

Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στο Half Note Half Note

Η cafeteria του Goethe – Institut Athen προσκαλεί το κοινό σε μία βραδιά αυτοσχεδιασμού ήχου και εικόνας με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο. Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής.

Με επιρροές από τους χαρακτηριστικούς πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού ήχου της τζαζ (Fresu, Rava, Molvaer κ.ά.) και με φανερή την τάση του για αέναη αναζήτηση του καινούριου, αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει αυτοσχεδιάζοντας live πάνω σε εικόνες και video που έχουν δημιουργήσει νέοι καλλιτέχνες. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παρασκευή Παπαγιάννη, Μυρτώ Κοκκίνου, Έλλη Ξυπολιτάκη, Ειρήνη Ξαπολύτου, Haralampos Giannakopoulos, Aris Vedertsis, Μαριλένα Γρίσπου

  • Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, 19:00, Goethe – Institut Athen, Ομήρου 14 – 16.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα