Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 3 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 3 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Στην γκαλερί Blank Wall παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο "Lockdowned". Blank Wall

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

“Το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη” στο Ωδείο Αθηνών

"Το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη" Ωδείο Αθηνών

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιδιωτικό μουσικό αρχείο στην Ελλάδα, το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη, δωρίζεται από τον ίδιο στο Ωδείο Αθηνών. Με αφορμή την δωρεά αυτή το Ωδείο Αθηνών πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο Αρχείο και τον δωρητή του.

Πάνω από 30.000 δίσκοι βινυλίου και γραμμοφώνου, καθώς και κασέτες, VHS και δίσκοι ακτίνας με μοναδικές ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών και συνθετών αποτελούν τμήμα του πολύτιμου Αρχείου του Στάθη Αρφάνη.

Αυτόγραφα των Verdi, Puccini, Wagner, Liszt, Brahms, Berlioz, Stravinsky, όπως και διεθνούς φήμης τραγουδιστών από τον τον Caruso ως τον Ζαχαρίου και από την De Hidalgo ως την Μπάλτσα αποτελούν ένα μικρό μέρος της πλούσιας συλλογής. Ανεκτίμητης αξίας πρωτότυπες φωτογραφίες, εκατοντάδες αρχειακά έγγραφα, σπάνια προγράμματα συναυλιών και αφίσες των αρχών του 20ού αιώνα συνθέτουν μια νέα, άγνωστη, εικόνα για την μουσική ζωή στην Ελλάδα.

Θα μιλήσουν οι: Κική Μορφονιού, Ιουλία Τρούσα, Γιώργος Μανιάτης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Κυριάκος Λουκάκος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χάρης Ξανθουδάκης, Διευθυντής του ΚΕΤΩΑ. Συντονισμός και παρουσίαση του Αρχείου: Στέλλα Κουρμπανά, Έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών.

Τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου “Αντίο Ατελιέ”

Εικόνα: Χρόνης Μπότσογλου, Πρόσωπο + κερί, 1996 Συλλογή ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου (1941-2022) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του σημαντικού ζωγράφου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Προβολών στο Μεσοπάτωμα του Μουσείου.

Ο Χρόνης Μπότσογλου ανέπτυξε μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική, ακαδημαϊκή και συγγραφική δραστηριότητα σε δημιουργικό διάλογο με καίριους προβληματισμούς της εποχής του. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του αναζήτηση επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, ανθρωποκεντρική ζωγραφική εστιασμένη σε διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης γύρω από τη ζωή, τον θάνατο, τη φθορά, τη μνήμη.

Φίλοι και συνεργάτες του Χρόνη Μπότσογλου αλλά και νεότεροι ιστορικοί τέχνης θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, τα βιώματα, τις σκέψεις τους καθώς και ανεκδοτολογικά συμβάντα στην τιμητική εκδήλωση που οργανώνει το ΕΜΣΤ στη μνήμη του καλλιτέχνη. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η ζωγράφος Κλεοπάτρα Δίγκα, η ιστορικός τέχνης- επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος.

Συμμετέχουν: Κλεοπάτρα Δίγκα, Χάρις Κανελλοπούλου, Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λάζος. Συντονισμός: Τίνα Πανδή

Παρουσίαση του βιβλίου “Μανόν Λεσκώ” στο Μέγαρο Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής eurokinissi

Οι εκδόσεις “Άπαρσις” και η Τζίνα Φωτεινοπούλου προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου Μανόν Λεσκώ τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα “Γιάννης Μαρίνος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει μουσικο-θεατρικό δρώμενο με τους ηθοποιούς: Ελένη Καρακάση, Μαριλού Κατσαφάδου, Ευτυχία Φαναριώτη Αλέξανδρο Ζουριδάκη, Μιχάλη Κατσούλη και τον τενόρο Γιάννη Καλύβα

Το δρώμενο παρουσιάζει ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντινίδης. Ακολουθεί συζήτηση με τους ομιλητές: Γιώργο Αραβίδη, μαέστρο της ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ / Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγο, διευθύντρια σπουδών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου / Γιώργο Μονεμβασίτη, κριτικό και ιστορικό μουσικής/ Δημήτρη Πιατά, ηθοποιό / Θανάση Τσαλταμπάση, ηθοποιό

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την οπτικοακουστική αναδρομή της παραγωγής και με παράλληλο σχολιασμό από τη συγγραφέα Τζίνα Φωτεινοπούλου.

Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2023

Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει και φέτος τη Γαλλοφωνία, με τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία και τη δυναμική των γαλλικών ως κοινή γλώσσα που ενώνει και τις πέντε ηπείρους.

Όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και θέμα τα “Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων”: Μια δημιουργία ενός δωματίου θαυμάτων, με περίεργα αντικείμενα, εκθέματα και συλλογές. Ένας τόπος εξερεύνησης με όχημα τα αξιοπερίεργα των γλωσσών και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 19.30 στο Auditorium Theo Angelopoulos η παράσταση ” Le Peu du Monde “, του Éric Sénat με τους Vojta Janyska και Σοφία Αλεξάνδρου. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων από την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Δύο χρόνια μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος εικαστικός Vojtěch Janyška και ο Γάλλος σκηνοθέτης Éric Cénat ενώνουν τις τέχνες τους για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης. Η ποιητική συλλογή “Το λίγο του κόσμου” (Le peu du monde) κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των έργων της Κικής Δημουλά. Για να εικονογραφήσουν αυτό το διαχρονικό κείμενο, οι τρεις ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνδυάζουν, επί σκηνής, μουσική δημιουργία στο πιάνο, προφορικές ή τραγουδισμένες γαλλικές και ελληνικές φωνές και κινούμενες προβολές ακουαρέλας. Ένας τρόπος για να δώσουν ζωή σ’αυτό το έργο και να το κάνουν αιώνιο.

Lockdowned

Στην γκαλερί Blank Wall παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο “Lockdowned”.

Στην γκαλερί Blank Wall παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο "Lockdowned". Blank Wall

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μία συνθήκη που κυριαρχούσε η παύση των δραστηριοτήτων, ο γνωστός φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος αποφάσισε να φωτογραφίσει την Αθήνα, που φανέρωνε ένα πρωτόγνωρο πρόσωπο. Άδειοι δρόμοι, μοναχικές φιγούρες σε μπαλκόνια, φωτισμένα παράθυρα και πανσέληνοι πάνω από σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά, αλλά και ηλιοβασιλέματα πιο καθαρά από ποτέ, θάλασσες και χαμόγελα. Πενήντα φωτογραφίες του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου από την περίοδο του lockdown εκτίθενται στη νέα ατομική του έκθεση.

Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 31 Μαρτίου

Στο ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, βρίσκονται συνολικά 100 φωτογραφίες από τη συλλογή του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου, που συνοδεύονται μάλιστα από 50 πρωτότυπα, προσωπικά κείμενα, που γράφτηκαν κατά παραγγελία την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα