Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
pixabay

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με δωρεάν είσοδο.

Δωρεάν στο Μπενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση. Πρώτες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες από τα Αρχεία του Μουσείου, αλλά και εμβληματικά τεκμήρια, όπως τα δύο ελληνικά βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας, συνθέτουν τα πορτρέτα σημαντικών ποιητών αλλά και μουσικών.

Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Γκάτσου θα συνδυαστούν με τα πεντάγραμμα δύο κορυφαίων μουσικών, του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει θα ακουστούν ζωντανά στις αίθουσες του Μουσείου για να τα ξαναθυμηθούμε μαζί με τους οικείους μας,  μεγάλους και νεότερους. Με την Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο και το τραγούδι.

γραφομηχανή
Εκδηλώσεις αφιερωμένες για την Ημέρα Ποίησης [που γιορτάζεται επίσημα στις 21 Μαρτίου] PIXABAY

Δωρεάν τιμητική εκδήλωση: “Η ποίηση γιορτάζει, οι τέχνες συναντιούνται”

Οι εκδόσεις Μετρονόμος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σας καλούν σε μια τιμητική εκδήλωση για την ποίηση: «Η ποίηση γιορτάζει, οι τέχνες συναντιούνται».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της έκδοσης «Σκοτεινός Θάλαμος, 36 ποιητικές φωνές στα καρέ της Πένυ Δέλτα» σε επιμέλεια – ανθολόγηση Ιωάννας Καραμαλή.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Άννα Παντελάκου, Θεωρητικός και Ιστορικός Τέχνης/ Ιωάννα Καραμαλή, ποιήτρια, μεταφράστρια και επιμελήτρια της έκδοσης/ Πένυ Δέλτα, Φωτογράφος, Ποιήτρια/

Ποιήματα θα διαβάσουν οι: Ελένη Αράπη, Ευτυχία Κατελανάκη, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Irini Qn, Χάρης Μελιτάς, Δημήτρης Μπαλτάς, Ευαγγελία Τάτση.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί σύντομη θεατρική performance, βασισμένη σε ποίηση των ποιητών των εκδόσεων Μετρονόμος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Φένια Αποστόλου, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Κυριακή Γάσπαρη, Ερμίνα Γεράρδη, Αγγελική Καρυστινού, Matwali-Κωνσταντίνα Κουτουάλη, Μαρία Μπεθάνη, Βαγγέλης Παπαδάκης, Νικόλας Σούλης.

Θα ακουστούν ποιήματα των: Γιώτα Βασιλακοπούλου, Στέλλα, Βλαχογιάννη, Γιάννη, Γαβρά, Ξένια Κακάκη, Έφη Καλογεροπούλου, Ιωάννα Καραμαλή, Διονύση Καρατζά, Έφη Κατσουρού, Μαρία Κοσσυφίδου, Μάκη Κωστούλα, Βασιλική Λαμπίρη, Μαρία Μπεθάνη, Πάνο Μπόρα, Γιώργο Σταυρακάκη, Λίνα Τσουκαλά, Ελένη Τζαγκαράκη, Ξύδη Χαριτίνη, Ελένη Φωτάκη. Σκηνοθεσία: Πάνος Μπόρας, επιμέλεια κίνησης: Φένια Αποστόλου

Στο τρίτο μέρος θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα των: Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Γιάννη Θεοδωράκη, Λένα Παππά, Δημήτρη Λέντζου, Σπύρου Αραβανή, Βέρα Βασιλείου-Πέτσα, Ηλία Παπακωνσταντίνου, Μαρία Παναγιωτίδου και Ιωάννα Καραμαλή από τους: Λίνο Κόκοτο, Γιώργο Αλτή, Γιώργο Καγιαλίκο, Χρύσα Κωττάκη, Αρετή Κοκκίνου, Πέγκυ Ζάρρου, Θέλμα Καραγιάννη, Γιάννη Λεκόπουλο, Πάνο Μπούσαλη, Αναστάση Χαμηλάκη. Ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα θα διαβάσει η Λήδα Χαλκιαδάκη

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από σύντομη έκθεση της σειράς “Όμορφη πόλη” της εικαστικού Άννας Ασπασίας Θεοδωράκη. Ο κινηματογράφος θα μας συνοδέψει μέσω σύντομων φιλμ που πλαισιώνουν την ποίηση. Θα ακουστούν ποιήματα των Διονύση Καρατζά, Χρήστου Λετονού, Λευτέρη Ξανθόπουλου, Πάνου Μπόρα, Στέλλας Ζερβάκη.

Δωρεάν βραδιά ποίησης αφιερωμένη στον ποιητή Μιχάλη Γκανά

Για 15η χρονιά, στην «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο «Αφιέρωμα στην Ποίηση».

Μια αφιερωματική βραδιά στην ποίηση στον Ιανό, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 18:00 – 23.00. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον Ποιητή Μιχάλη Γκανά και …”Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη…..”

7η γιορτή της Γυναίκας

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει μία λαμπερή γιορτή αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σημαντικές προσωπικότητες έχουν προσκληθεί προκειμένου να τιμηθεί η Γυναίκα στον σύγχρονο κόσμο και η προσφορά της καθεμίας στον εκάστοτε χώρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 7:30 μμ στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, Αίθουσα Ιφιγένεια (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Την έναρξη θα κηρύξει ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και στη συνέχεια θα βραβευτούν σημαντικές κυρίες από διάφορους χώρους, όπου η καθεμία έχει ξεχωρίσει στο δικό της. Μουσικό αφιέρωμα από την παιδική και νεανική χορωδία του Ωδείου Τερψιθέας
Διεύθυνση: Γεωργία Χατζημανωλάκη – Τσαγκάρη

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου

Δωρεάν Έκθεση αφίσας στο Goethe-Institut

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φράντς Κάφκα. Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του.

Στο πλαίσιο της επετείου το Goethe-Institut (Ομήρου 14-16) της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση αφίσας Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα) σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης). Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα. Goethe-Institut Athen.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Πότε καθιερώθηκε

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Pixabay

Η αρχική έμπνευση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Εαρινή Ισημερία και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η επιλογή της ημέρας ταυτίζεται με την Εαρινή Ισημερία και είναι η ημέρα που εορτάζεται η ποίηση. Είναι η στιγμή κατά την οποία ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, η ζωή με το θάνατο, η γέννηση με τη φθορά.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: “Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση“”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα