Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 19 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 19 Απριλίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Το πολυδιάστατο μουσικό έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη «Μεγάλες Ώρες» μόλις κυκλοφόρησε στο YouTube. Manolis Chiotis

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 19 Απριλίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 19 Απριλίου.


Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας

Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο pinakothiki-nikaiarentis.gr

Δυο εκθέσεις “Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη” και “Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο” παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας “Ντίνος Κατσαφάνας”.

  • Η ιστορική έκθεση “Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη”, σε επιμέλεια Κυριακής Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, παρουσιάζει τις διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού και τη διαμόρφωση μιας νέας πόλης του Μεσοπολέμου.

Η Νέα Κοκκινιά είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών του 20 ου αιώνα και η προσφυγική εμπειρία έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Οι σύνθετες διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης, τα προβλήματα και οι πρακτικές εξωραϊσμού, η πολιτική ένταξη και η επαγγελματική αποκατάσταση, οι όψεις της καθημερινής ζωής και της αξιοποίησης του ελευθέρου χρόνου, καθώς και τα κοινωνικά και εθνοπολιτισμικά χαρακτηριστικά της προσφυγικής ταυτότητας και της μικρασιατικής μνήμης αποτελούν αντικείμενο αυτής της έκθεσης, η οποία προσπαθεί να αναδείξει ορισμένα από τα πιο προσδιοριστικά στοιχεία της ταυτότητας και της ιστορίας της Νίκαιας.

  • Η έκθεση “Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο”, σε επιμέλεια Μαρίας Πούλου, ιστορικού της τέχνης, παρουσιάζει είκοσι πέντε φωτογράφους ελληνικής καταγωγής που συνδέθηκαν με την προσφυγική πόλη: επαγγελματίες του στούντιο, ανώνυμους και επώνυμους υπαίθριους φωτογράφους, ιδιαίτερους ερασιτέχνες του μεσοπολέμου. Η πόλη, οι ανθρώπινες σχέσεις, η απασχόληση, ο δημόσιος βίος, η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, η σχολική ζωή, το παιδί και ο γάμος αποτυπώνονται σε 130 εκθέματα δείχνοντας το εύρος της τοπικής επαγγελματικής φωτογραφίας. Σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού οφείλεται στην πολυετή έρευνα του Βασίλη Βασιλειάδη, μικρασιατικής καταγωγής Νικαιώτη φωτογράφου και ερευνητή. Δίπλα στο υλικό αυτό πρωτοστατεί η μνήμη των κατοίκων, όπως διαφυλάχθηκε σε φωτογραφική εικόνα και βγήκε από τις ιδιωτικές συλλογές των Νικαιωτών για να ανασυστήσει τη φωτογραφική γενεαλογία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και ξεναγήσεις για το κοινό. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από Μ. Πέμπτη 13/4 έως και Δευτέρα 17/4. Περισσότερα εδώ…

Η συναυλία “Μεγάλες Ώρες” από το Ηρώδειο στο YouTube

Το πολυδιάστατο μουσικό έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη «Μεγάλες Ώρες» μόλις κυκλοφόρησε στο YouTube. Manolis Chiotis

Το πολυδιάστατο μουσικό έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη “Μεγάλες Ώρες” κυκλοφόρησε στο YouTube. Μία μαγική βραδιά έζησαν οι χιλιάδες θεατές, που κατέκλυσαν το ασφυκτικά γεμάτο Ηρώδειο σε μια sold out παράσταση, για να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 το πολυδιάστατο μουσικό έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, “ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ”, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη.

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες της Γλυκερίας, του Δημήτρη Μπάση, της Ελεάννας Βαρελά και του κατόχου 5 βραβείων Emmy, Αμερικανού μουσικού και ηθοποιού, Jonathan Jackson, μαζί με 100 χορωδούς από τρεις διαφορετικές χορωδίες δημιούργησαν μια από τις πιο κατανυκτικές στιγμές που έχουμε ζήσει κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ο μεγάλος μας πρωταγωνιστής, Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του αφηγητή συνέδεε με μοναδικό τρόπο την πολυπρόσωπη μουσική τριλογία του συνθέτη.

Στην συναυλία του Ηρωδείου παρουσιάστηκαν τα δύο άλμπουμ «Της Σιωπής ο Τόπος» και «Κεχαριτωμένη», από την τριλογία «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη. Στης «Σιωπής τον Τόπο», το Άγιο Όρος, βιώνονται συνέχεια οι «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» της παρουσίας του Φωτός. Και οι ώρες γίνονται μεγαλύτερες όταν η του αενάου Φωτός Μητέρα, η «Κεχαριτωμένη» μεταδίδει το Φως της, σ’ αυτούς που το αναζητούν.

Βρείτε ολόκληρη την συναυλία στο YouTube εδώ

Συμμετείχαν οι χορωδίες:

  • “Chorus Vivendi”, μαέστρος Ιωάννης Βρυζάκης
  • Χορωδία «Μελωδοί» Νέας Σμύρνης, μαέστρος Γεώργιος Ζιάκας
  • Χορωδία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαέστρος Νίκος Χιώτογλου

Εύθραυστες Συνδέσεις

Η Γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση Brittle Connections (Εύθραυστες Συνδέσεις), της Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου. Bernier/Eliades

Η Γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση Brittle Connections (Εύθραυστες Συνδέσεις), της Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου.

Η Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ με MFA από το Yale University και τα έργα της έχουν εκτεθεί στην Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Νότια Κόρεα. H έκθεσή της Brittle Connections είναι η δεύτερη ατομική της στην Αθήνα και η πρώτη της με την γκαλερί Bernier/Eliades.

Στην έκθεση αυτή, η καλλιτέχνιδα θα παρουσιάσει μια σειρά από επιτοίχια κεραμικά γλυπτά και μία σειρά από γλυπτά στο χώρο, σε χρωματισμένο πηλό και πορσελάνη. Τα έργα της Λυκιαρδοπούλου μαρτυρούν την προσωπική της εξερεύνηση πάνω στις δυνατότητες του υλικού της, όπως και την θεματολογία της, την οποία αντλεί από το αστικό τοπίο και τον προσωπικό της βίο.

Περισσότερα εδώ…

Η Αλίκη στην χώρα της πορσελάνης

Η Αλίκη στην χώρα της πορσελάνης Αστρολάβος - δεξαμενή

Στην Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος – δεξαμενή” παρουσιάζεται η ατομική έκθεση γλυπτικής της Λιάνας Παπαλέξη, με τίτλο: “H Αλίκη στην χώρα της πορσελάνης

Η γλύπτρια δημιουργεί γλυπτά από χυτή πορσελάνη και παρουσιάζει μια εγκατάσταση με έντονα υπερρεαλιστικό χαρακτήρα λαμβάνοντας έμπνευση από ένα από τα πιο κλασικά παραμύθια την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Είναι ένα φαντασιακό περιβάλλον, ένας κήπος, εμπνευσμένος από το γνωστό παραμύθι του Lewis Carroll.

Η σύλληψη της εγκατάστασης έχει ως αφετηρία τον κήπο στον οποίο προσπαθεί να βγει η Αλίκη αφού πέσει στην κουνελότρυπα, προσπαθώντας να βρει το κατάλληλο μέγεθος για να χωρέσει από την μικρή πορτούλα που οδηγεί σ’ αυτόν. Το έναυσμα του έργου ήταν η παρακάτω φράση: “Η Αλίκη γονάτισε και μέσα από το πέρασμα αντίκρυσε τον πιο όμορφο κήπο που είχε δει ποτέ της“.

Στην πράξη είναι μια εγκατάσταση από πορσελάνες. Για την καλλιτέχνιδα είναι μια εγκεφαλική απόδραση, ένα πέρασμα από την πραγματικότητα σ’ έναν κόσμο που εμπνεύστηκε για να αισθάνεται όμορφα, σε ένα μαλακό, εύθραυστο, οργανικό-φυτικό περιβάλλον όπου βρίσκει διέξοδο από την σκληρότητα της πραγματικής ζωής.

  • Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ– Δεξαμενή», Ξανθίππου 11, πλατ. Δεξαμενής, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου – 27 Μαΐου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 16.00 και 17.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 15.00. Τηλ.: 210 7294342,3 http://astrolavos.gr.

Light snacks and heavy make-up

Irini Karayannopoulou, Lady Luck, 2022 aaart.gr

Στην γκαλερί a. antonopoulou.art παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση “Light snacks and heavy make-up”.

Στην έκθεσή αυτή η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen από τη Γαλλία κατακλύζουν τον χώρο της γκαλερί με εικόνες: μικροσκοπικές, τεράστιες, μνημειώδεις, εικόνες προφανείς, αλλά και κάποιες καλά κρυμμένες πίσω από άλλες εικόνες, καμιά φορά ακόμα και μέσα σε αυτές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται παράλληλα σειρές από ζωγραφικά έργα, κολάζ και βίντεο που λειτουργούν ως ένα ενιαίο περιβάλλον και αποτελούν ωδή στην κοινή ιδιοσυγκρασιακή τέχνη του διδύμου από τη Γαλλία και της Ελληνίδας εικαστικού.

Οι Hippolyte Hentgen παρουσιάζουν μια σειρά από έργα όπου ανασυνθέτουν τις αφηγήσεις του γυναικείου σώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην καθημερινή κουλτούρα, στα κόμικ αλλά και όπως το βιώνουν οι ίδιες μέσα από την κίνηση και τη ζωγραφική χειρονομία τους.

Παράλληλα, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου παρουσιάζει μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων με λάδια, πιστή, ωστόσο, στον χαρακτηριστικό της τρόπο να συνθέτει την εικόνα μέσα από ποικίλα και απροσδόκητα οπτικά θραύσματα. Παλαιότερα κολάζ της συνυπάρχουν με τις νέες τολμηρές ζωγραφικές συνθέσεις για να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των αμέτρητων στοιχείων που η ίδια ενορχηστρώνει γύρω από αντικείμενα φετίχ, το γυναικείο σώμα και τη σεξουαλικότητα, το χιούμορ.

Κείμενο έκθεσης: Χριστίνα Πετκοπούλου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα