Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ Pelagia Karanikola

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για γιορτινές βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.

ΑΤΗ Χmas Bazaart

Στις φετινές γιορτές ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Επιμελητρια Τέχνης Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με την ARTgrID διοργανώνουν στη Luminous Eye Gallery το ATH Xmas Bazaart, μία ολοκληρωμένη έκθεση έργων τέχνης, η οποία συμπεριλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εικαστικά αντικείμενα, και έντυπης ψηφιακής τέχνης, σε μια εικαστική ποιοτική αντιπρόταση στα μπαζαάρ της εορταστικής περιόδου.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα που έχουν φιλοτεχνήσει εικαστικοί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, ποικίλου ύφους, και σε διαστάσεις που τα καθιστούν κατάλληλα για ωραία δώρα.

360° Christmas Pop-Up Bar

 

Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων / Rhizome των Τοm και Lien Dekyvere / Light Art Collection Nikos Karanikolas

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, η Βεράντα του Φάρου μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό σημείο συνάντησης μέσα στον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο του ΚΠΙΣΝ. Με μια πανοραμική θέα της πόλης και φόντο τις φωτιστικές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα εντυπωσιακό pop-up bar, ειδικά σχεδιασμένο για τις γιορτές, στήνεται στον Φάρο, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες.

Το 360° Christmas Pop-Up Bar, που δημιουργήθηκε από την αρχιτέκτονα-σκηνογράφο, Ελίνα Λούκου, με έντονα χρώματα και αφαιρετικές γραμμές, μεταμορφώνει τη Βεράντα του Φάρου σε ένα εορταστικό μπαρ στο οποίο κυριαρχεί η σύγχρονη αισθητική. Τρία μεγάλα αντικείμενα, εμπνευσμένα από Χριστουγεννιάτικα στολίδια, προσκαλούν τους επισκέπτες να ακούσουν μουσική και να δουν την πόλη μέσα από το φίλτρο των Χριστουγέννων. Αγαπημένοι DJs και μουσικοί παραγωγοί στα decks, και μια μεγάλη λίστα κοκτέιλ συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό.

Βόλτα στα Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Αθήνας

Ένα εντυπωσιακό σκηνικό χριστουγεννιάτικου παραμυθιού στήνεται και φέτος στις γειτονιές της Αθήνας. Δέκα χριστουγεννιάτικα χωριά σε ισάριθμες γειτονιές να φέρνουν τη λάμψη της εορταστικής περιόδου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τη μαγεία τους.

Αγαπημένοι χριστουγεννιάτικοι ήρωες, κατασκευές, κεράσματα, face-painting, ξυλοπόδαροι, μασκότ χριστουγεννιάτικες, ανιματέρ, μαριονέτες, ταχυδακτυλουργοί, καλλιτεχνικά διαδραστικά δρώμενα και πολλές ακόμη γιορτινές εκπλήξεις θα περιμένουν τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους, καθημερινά στις εξής πλατείες: Μεσολογγίου (Παγκράτι), Χελντράιχ (Νέος Κόσμος), Ζακλίν ντε Ρομιγί (Θησείο), Αγίας Αικατερίνης (Κάτω Πετράλωνα), Αθανασίου Διάκου (Θυμαράκια), Ναθαναήλ (Αγ. Ελευθέριος), Αγίου Ανδρέα (Λαμπρινή), Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Δημητρίου (Πανόρμου, Αμπελόκηποι) και Πηνελόπης Δέλτα (Ελληνορώσων).

Ωράριο λειτουργίας Χριστουγεννιάτικων Χωριών: Καθημερινά: 11:00 – 14:00 & 15:00 – 19:30 | Κυριακή 31.12: 11:00 – 17:00. Πληροφορίες στο cultureisathens.gr.

Technopolis Δήμος Αθηναίων

 

Φεστιβάλ (φαντασμαγορία) Φωτιστικών Εγκαταστάσεων

ΚΠΙΣΝ, Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων / SIGN Paul Vendel & Sandra de Wolf / Light Art Collection Nikos Karanikolas

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώθηκε σ’ ένα φωτεινό νυχτερινό περιβάλλον που πάλλεται με ενέργεια και κίνηση μέσα από τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις τεσσάρων καταξιωμένων ξένων δημιουργών και μία ελληνική πρόταση, η οποία επιλέχθηκε κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής των φωτιστικών εγκαταστάσεων για φέτος με θέμα Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων.

Φέτος, ο  Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά έργα για δημόσιο χώρο των Vendel και de Wolf, Tom και Lien Dekyvere και VOUW (Justus Bruns και Mingus Vogel), όλα από τον οργανισμό Light Art Collection (Ολλανδία), του Jonas Vorwerk από το WIREFRAME Public Art agency (Καναδάς), καθώς και την ελληνική συμμετοχή των Petros Dermatas luminous dreams και προσκαλεί το κοινό στη μαγευτική εμπειρία που συνθέτουν.

Φωτεινά, αέρινα σχήματα και πλέγματα και σπινθηροβόλες συνθέσεις δημιουργούν μία χορογραφία με υλικό το φως, προκαλούν την αλληλεπίδραση με τον θεατή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν, μέσα από την ενσώματη εμπειρία, τόσο τη διάδραση του επισκέπτη με τον δημόσιο χώρο όσο και τη δυναμική της ανθρώπινης συνύπαρξης μέσα σε αυτόν.

Όλες οι φωτιστικές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά 17.00 με 00.00 από την 01/12/2023 μέχρι τις 07/01/2024. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς το ωράριο παρατείνεται έως τις 02.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Αγγελική Ξυνού έκθεση “Το χρώμα των αφόρητων αισθημάτων”

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών φιλοξενείται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Ξυνού με τίτλο: “Το χρώμα των αφόρητων αισθημάτων”.

Η ισχυρή φαντασία και οι λογοτεχνικές καταβολές της ζωγράφου υφαίνουν μια συνθετική δύναμη και εξπρεσιονιστική γραφή που αποκαλύπτει το θέμα των σκηνών του κόσμου με το δικό της πρωτότυπο τρόπο μέσα από μια σειρά 20 έργων μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων από λάδια.

Σύμφωνα με τη Flâneur Rustin που υπογράφει και το κείμενο της έκθεσης:
“΄Υπεροι και στήμονες, Παντοπωλείο, Βασιλιάς Ληρ, Ένας σκονισμένος πολυέλαιος, Αυλαία. Το θέμα της Αγγελικής Ξυνού είναι οι σκηνές του κόσμου. Και η προοπτική της αυτή του εξώστη… Έχουμε να κάνουμε με μια τέχνη της όρασης που συνομιλεί αξεδιάλυτα με το λόγο, με τη λογοτεχνία, με το θέατρο. Κάθε έργο αφηγείται μια πυκνή ιστορία, Μια νύχτα με βροχή σ’ ένα αδιέξοδο…

Όμως ο τρόπος της αφήγησης- απεικόνισης πόρρω απέχει από τη μίμηση του πραγματικού. Η τολμηρή χρήση του χρώματος, το πάντα παρόν – σαφές ή αόρατο-πλέγμα, οι ασυμμετρίες, το σφουμάτο, η παραβίαση της προοπτικής και των αναλογιών, οδηγούν τις σχέσεις εντός του αισθητικού πεδίου σε έναν ξεχωριστό κόσμο ως προς τα φυσικά ή αναπαριστώμενα αντικείμενα.

Η πραγματικότητα και η αναπαράστασή της, είτε πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο είτε για ένα τσεχωφικό πρόσωπο, προβάλλονται σχεδιασμένες ( σκιτσαρισμένες) η μια πάνω στην άλλη με έναν τρόπο που ξαφνιάζει και αποκαλύπτει.

Γιατί η Αγγελική Ξυνού περισσότερο από το να υπακούει σε ένα σοβαροφανές αισθητικό διάταγμα, ζητά να υπονομεύσει τις βεβαιότητες της θέασης παραδίδοντας τα πράγματα έτσι όπως μας παραδίδονται: σε μια τρέμουσα συνθήκη.

Έργα που βρίσκονται εν τέλει στην επικράτεια του ενδιάμεσου: Σαν να μην ξέρεις εάν κάτι πάει μόλις να σχηματιστεί ή ετοιμάζεται να σβήσει…Είναι σε αυτήν την επικράτεια που η Αγγελική Ξυνού δοκιμάζει τα όρια της τέχνης της.

Μια τέχνη η οποία, κοντά στα ορατά πράγματα που μας παραδίδει κατορθώνει να μας εμφανίσει πράγματα αόρατα, μύχια και ανεικόνιστα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα