Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 3 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 3 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Μαντεύω τον ένοχο Pixabay

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 3 Μαΐου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 3 Μαΐου.

Παρουσίαση βιβλίου Μελίτας Εμμανουήλ “Γιαννούλης Χαλεπάς. Μια διαφορετική οπτική”

Η συγγραφέας, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Ε.Μ. Πολυτεχνείου Μελίτα Εμμανουήλ και η Κάπα Εκδοτική οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Γιαννούλης Χαλεπάς – Μία διαφορετική οπτική”, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου (17.30).

Θα μιλήσουν: Δημήτρης Παυλόπουλος (Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Τζένη Αλμπάνη (Αρχιτέκτων, Δρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Βιέννης), Θόδωρος Παπαγιάννης (Γλύπτης, Ομότιμος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών). Θα συντονίσει: Κώστας Λασκαράτος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Pixabay

Το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας υποδέχεται το κοινό για τέταρτη συνεχή χρονιά, με σκοπό την προώθηση ενός από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στον κόσμο, της αστυνομικής λογοτεχνίας, και την ανάδειξη των Ελλήνων καλλιτεχνών-συγγραφέων, καθώς και των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την προώθηση του.

Η έναρξη της μεγάλης γιορτής της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, θα γίνει την Τετάρτη 3 Μαΐου, στον χώρο του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και θέμα “Μαντεύω τον ένοχο”, ενώ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη την Πέμπτη 25 Μαΐου, θα σηματοδοτήσει τη λήξη των εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου Φεστιβάλ, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε διάφορα σημεία της πόλης τις εξής δράσεις: παρουσιάσεις νέων βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παιδικές εκδηλώσεις, ομιλίες, debates, αφιερώματα σε τιμώμενους ξένους δημοφιλείς συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βίντεο και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια ιστοριών και διαδραστικά παιχνίδια. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, πολλοί και αγαπημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα συνομιλούν με το κοινό τους.

Φέτος για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει μια σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων σε ένα εορταστικό τριήμερο (19-20-21 Μαΐου) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα και το Πρόγραμμα εδώ...

Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι

Η Μαρία Κάλλας AP Photo/Carl E. Linde

“Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι” είναι το θέμα της παρουσίασης του έργου της ζωγράφου και συγγραφέα Μαρίνας Πετρή που οργανώνεται υπό την αιγίδα της λέσχης Lions – Κέντρο Πειραιά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλαιό Ταχυδρομείο).

Η Μυκονιάτισσα Μαρίνα Πετρή ζει στον Πειραιά όπου και εκεί δημιούργησε ένα post modern βιβλίο λίγο πριν από την περίοδο του κορωνοϊού με σκοπό τη διάδοση της βιογραφίας της Μαρίας Κάλλας στις νεότερες γενιές, στο οποίο βασίζεται η εκδήλωση. Η pop art εικονογράφηση της πολυτελούς έκδοσης προβάλλει καθαρά τη μορφή της ντίβας με τη χρήση φωτογραφικού υλικού και μεταφέρει την ταυτότητα της περσόνας της. Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5-15 ετών, διαβάζεται με ενδιαφέρον και από έναν ενήλικα.

Η παρουσίαση θα γίνει με μια πρωτότυπη περφόρμανς με οπτικοακουστικό σύστημα, το οποίο έχει δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και θα παρουσιάσει η Μαρίνα Πετρή. Τα βίντεο της προβολής είναι ένα χρονολόγιο από τη μετανάστευση των γονιών της στην Αμερική μέχρι τον θάνατό της, με μουσική υπόκρουση που χαρακτηρίζει την εποχή και σε συγκεκριμένα σημεία ακούγεται μουσική ή άριες που τραγούδησε η σοπράνο. Επίσημη καλεσμένη της βραδιάς είναι η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που θα ανοίξει την εκδήλωση με ομιλία για τη Μαρία Κάλλας και θα τραγουδήσει άριες.

Ώρα εκδήλωσης 7μμ. Διεύθυνση: Φίλωνος 29, Πειραιάς 185 31. Τηλέφωνο: 21 0410 1402.

“Πέρα, δια χειρός Ακύλα Μήλλα”

έκθεση "Πέρα, δια χειρός Ακύλα Μήλλα"

Η έκθεση “Πέρα, δια χειρός Ακύλα Μήλλα” θα παρουσιάζει τη μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπως ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα θα παρουσιαστούν σε μεγάλη κλίμακα και σε σκηνογραφία που να επιτρέπει στο θεατή να σχηματίσει μια σαφή εικόνα της πλέον κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής συνοικίας της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της.

Η οδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτηρίων του 19ου αιώνα, κατά κύριο λόγο σε νεοκλασικό ρυθμό, όπως η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά (ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.

Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη) είναι γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνεται μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα. Η Ακαδημία Αθηνών έχει τιμήσει τον Ακύλα Μήλλα με το Χαλκούν Μετάλλιο για τη “γενικότερη πνευματική του προσφορά”.

Η έκθεση θα “αναβιώσει” κτήρια και των δύο προσόψεων του δρόμου (περίπου 500 μέτρα μήκους, υπό κλίμακα) σε σκίτσα του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή με πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, θα εκτεθούν και μικρογραφίες κτηρίων του διάσημου ιστορικού δρόμου, ειδικά εκτυπωμένα υπό κλίμακα, σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Περισσότερα εδώ…

Κάρολος Σκυριανός – αναδρομική έκθεση ζωγραφικής

Έργο του ζωγράφου Κάρολου Σκυριανού Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη θα εκτεθούν τα έργα του ζωγράφου Κάρολου Σκυριανού. Ο Κάρολος Σκυριανός (1921-2016) ήταν ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής και παθιασμένος ζωγράφος, αφοσιωμένος στη Γνώση. Εξορίστηκε σε Μακρόνησο, Ικαρία και Άη Στράτη. Μέσα σε συνθήκες αντίξοες και απάνθρωπες, πάνω στους βραχόκηπους της εξορίας, φύτρωσαν καλλιτεχνικά άνθη. Σε αυτά τα έργα του, ο Κάρολος Σκυριανός ανοίγει ρωγμές πάνω στον παγωμένο χρόνο της εξορίας.

Στα έργα του το χρώμα διαχέεται ελεύθερα ανάμεσα στις φόρμες σπάζοντας τα όρια του συγκεκριμένου, ενώ ταυτόχρονα προσπερνά τα σύνορα του χωρικού περιορισμού που συμπίπτουν με αυτά της εξορίας. Τα πρόσωπα των συνεξορίστων του περνάνε μέσα από το ιδιαίτερο προσωπικό του φίλτρο, χωρίς να έχει διάθεση εξιδανίκευσης, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας ξεχωριστός μεσολαβητής μεταξύ της ρεαλιστικής απεικόνισης και της εκφραστικής ελευθερίας. Ως άνθρωπος που υπηρέτησε την Γνώση μέσω της επαγγελματικής του ενασχόλησης με την Εγκυκλοπαίδεια, ο Κάρολος Σκυριανός είναι ταυτόχρονα ένας καταγραφέας της Ιστορίας.

Χωρίς ιδεοληψίες και κομματικές επιταγές, αποτυπώνει τα τοπία και τους ανθρώπους με την υποκειμενική ακρίβεια της ιστορικής τεκμηρίωσης. Επιμέλεια Έκθεσης: Αθανάσιος Κάλτσος / Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 22.00.

Περισσότερα εδώ…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα