Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 31 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 31 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
I. ΜΟΡΑΛΗΣ ΕΡΩΣ & ΨΥΧΗ SG Art Gallery

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 31 Μαΐου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τετάρτη 31 Μαΐου.

“Φωτογραφικά Ζεύγη 2023”

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον "Φωτογραφικό Κύκλο" παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς "Φωτογραφικά Ζεύγη". hau.gr

H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον “Φωτογραφικό Κύκλο” παρουσιάζουν την δωδέκατη έκθεση της ετήσιας σειράς “Φωτογραφικά Ζεύγη”. Στη σειρά, παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του σωματείου “Φωτογραφικός Κύκλος”, των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται. Φέτος, παρουσιάζονται φωτογραφίες της Νανάς Καραμαγκιώλη και του Πλάτωνα Ριβέλλη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο φωτογράφος Πάνος Ροζάκης.

Ο επιμελητής της, Πάνος Ροζάκης, σχολιάζει σχετικά με το έργο των δύο φωτογράφων: “Στις φωτογραφίες που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας διασταυρώνονται οι διαφορετικές ματιές δύο συνοδοιπόρων –ταξιδευτών. Αυτό που συνδέει τις εικόνες τους είναι ο κοινός τόπος και χρόνος παραγωγής τους καθώς και η αφορμή για τη δημιουργία τους – η πρόσκληση των πολιτιστικών υπηρεσιών της Κύπρου για δεκαήμερη φωτογράφιση του νησιού την άνοιξη του 1997. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η διάθλαση του κοινού τόπου μέσα από το πρίσμα του εαυτού τους“.

  • Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22. Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00. Κυριακή κλειστά.

“Εστιάζοντας στην Υγεία – 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων”

Κακούμα, Κένυα, 26 Μαρτίου 2018: Η ασθενής Joyce περιμένει για επέμβαση καταρράκτη στο αριστερό της μάτι στο ιεραποστολικό νοσοκομείο της Κακούμα - μία από τις λίγες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Τουρκάνα όπου οι ασθενείς μπορούν να λάβουν οφθαλμολογικές γνωματεύσεις και να υποβληθούν σε επεμβάσεις που σχετίζονται με τα μάτια. WHO / NOOR / Sebastian Liste

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα, διοργανώνει την κεντρική έκθεση φωτογραφίας του για τη φετινή χρονιά με τίτλο “Εστιάζοντας στην Υγεία – 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων” στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο ΚΠΙΣΝ από τις 18 Μαΐου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από και αφιερωμένη στην επέτειο των 75 χρόνων λειτουργίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στην προσφορά του στην πρόοδο της υγειονομικής φροντίδας, στις διαρκείς εξελίξεις και, ταυτόχρονα, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που κατά καιρούς αναδύονται. Παράλληλα, η έκθεση προσδοκά να παρουσιάσει τον Διεθνή Οργανισμό από την ανθρώπινη πλευρά του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του Π.Ο.Υ. έξω από στατιστικές, νούμερα, δεδομένα και οδηγίες, πέρα από τα στενά ιατρικά και επιστημονικά στεγανά, μέσα από εικόνες ενός οικείου και προσιτού κόσμου, μέλη του οποίου είμαστε όλοι.

Τατζικιστάν, Νοέμβριος 2019: Φοιτήτριες στο τμήμα αποκατάστασης του Ιατρικού Κολλεγίου της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν. WHO / NOOR / Sebastian Liste

Οι φωτογραφίες των περισσότερων από ογδόντα φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος Robert Doisneau, ο φιλοξενούμενος του Athens Photo World και του ΚΠΙΣΝ το 2021 Paolo Pellegrin του πρακτορείου Magnum, αλλά και οι ευρύτερα γνωστοί στο ελληνικό κοινό Άγγελος Μπαράι, Δημήτρης Κόντος και Μάριος Κουρουνιώτης, καλύπτουν την 75ετή πορεία και δράση του Π.Ο.Υ. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την ομάδα του Athens Photo World, Θανάση Σταυράκη, Γιάννη Κολεσίδη και Βαγγέλη Τάτση.

Εκτός ορίων; Μνήμη Ι. Μόραλη

I. ΜΟΡΑΛΗΣ ΕΡΩΣ & ΨΥΧΗ SG Art Gallery

Στην SG Art Gallery παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο “Εκτός Ορίων; Μνήμη Ι. Μόραλη“, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Ο επιμελητής της έκθεσης στο κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων:

[…] Η έκθεση “Εντός των Ορίων;” παρουσιάζει δημιουργούς που γνωρίζω καλά έχοντας συμπορευτεί “εν όπλοις” επί δεκαετίες και κάποιους που γνώρισα πρόσφατα. Δημιουργούς Έλληνες της ημεδαπής και της αλλοδαπής αλλά και ξένους. Κοινό τους στοιχείο η αντισυμβατική στάση, ο πειραματισμός και η αταλάντευτη αγάπη για εκείνη την έκφραση που δεν βολεύεται σε μόδες. Με μια έρευνα που αρχίζει από την εξπρεσιονιστική παραφορά και φτάνει ως τον μινιμαλιστικό, οπτικό στοχασμό.

Κατά τα λοιπά και για μένα ισχύει αυτό που έγραφε ο αείμνηστος φίλος Χάρης Καμπουρίδης ότι δηλαδή και η φωτογραφία και ο κινηματογράφος λειτουργούν ως συνέχεια της ζωγραφικής. Αυτής της αρχέγονης, ανεξάντλητης, πάρα τις κασσάνδρες, μήτρας των εικόνων θα συμπλήρωνα. Πρόκειται για τον αέναο όσο και πεισματικό διάλογο, τα δάνεια ή τα αντιδάνεια, ανάμεσα στην κινούμενη εικόνα και την στατική. Αφού τα πάντα εκκινούν από μία λευκή επιφάνεια, από μία οθόνη, ένα άσπρο χαρτί, ένα κάδρο, ένα πλάνο. Κι αφού όλα είναι στην αρχή ασπρόμαυρα κι ασπρόμαυρα γίνονται και στο τέλος. Απ’ την άλλη η ζωγραφική – γραφική – γραφή είναι τόσο αρχαία όσο και το προπατορικό αμάρτημα και είναι το ευνοημένο (ευλογημένο) μέσον δια του οποίου ο λόγος γίνεται σάρκα. Και που το φως γεννιέται από τη σκιά όπως ακριβώς το ορατό από το αόρατο. Ποτέ αντίθετα.

Δύο εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Λυκούργος Κογεβίνας (Κέρκυρα, 1887 – Αθήνα, 1940), πλοίο "Άρης" (1819-1921), Χρωμολιθογραφία με υπερυψηλή ανάλυση εκτύπωσης 19 x 28 εκ. Συλλεκτική αναπαραγωγή έγχρωμης χαλκογραφίας του Λ. Κογεβίνα από το λεύκωμα: “Καράβια του Αγώνος” (1938) ΜΙΛΗΤΟΣ- Μουσείο Χαρακτικής Γρηγοράκη, Αθήνα 2006 / Δωρεά Νίκου Γρηγοράκη

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τιμώντας τα ονομαστήρια της πόλης της Νίκαιας φιλοξενεί δύο εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη “Ντίνος Κατσαφάνας”.

Οι εκθέσεις κινούνται στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για την έκθεση “Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των Αγωνιστών” και την έκθεση “Λυκούργος Κογεβίνας, ο χαράκτης. Από την Ακρόπολη έως τα Καράβια του Αγώνος“.

Η πρώτη αναδεικνύει την εν πολλοίς άγνωστη συμβολή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ η δεύτερη έχει κατεξοχήν εκπαιδευτικό χαρακτήρα εστιάζοντας στο ρόλο του Ναυτικού Αγώνα μέσα από χαρακτικές απεικονίσεις ηρωικών πλοίων του 1821 και καραβιών της εποχής γενικότερα.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Πεμ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ., Παρ.: 5-8 μ.μ.

Έκθεση φωτογραφίας “Γυναίκες του 21ου αιώνα”

Μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις Γυναίκες του 21ου αιώνα θα φιλοξενηθεί στην Περίφραξη του Εθνικού Κήπου από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Η έκθεση των φωτογράφων του πρακτορείου European Pressphoto Agency, μέσα από τα μάτια της Maria Mann και των επιμελητών του Athens Photo World, φέρνει στην καρδιά της Αθήνας μια σταγόνα από τον ωκεανό των φωτογραφιών που απαθανατίζουν την γυναικεία παρουσία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας του κόσμου στον 21ο αιώνα

Όπως αναφέρεται στο επιμελητικό κείμενο της έκθεσης: “Η γυναίκα του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται να είναι διάσημη, διαβόητη ή απλώς πλούσια για να προσελκύσει το ενδιαφέρον, του κοινού και του φωτογραφικού βλέμματος. Η γυναίκα του 21ου αιώνα είναι παντού. Στην παραδοσιακά αναμενόμενη θέση της μάνας, μαίας, συζύγου και αδερφής, στις πασαρέλες της ομορφιάς και της δημιουργίας των επιδείξεων μόδας και ταυτόχρονα σε ρόλους που εκατό μόνο χρόνια πριν δεν θα χαρακτηρίζονταν παραδοσιακοί, ούτε καν αναμενόμενοι, όπως το τζούντο, η άρση βαρών, το πυροσβεστικό σώμα, οι αρχαίες πολεμικές τέχνες και οι πορείες στους δρόμους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Και όπως πάντα στον θρήνο των οικείων και στην αναζήτηση μιας ελπίδας επιβίωσης μέσα σε συντρίμμια πολέμου και χαλάσματα σεισμού”.

Η επιμέλεια από πλευράς Athens Photo World έγινε από τον Γιάννη Κολεσίδη και τον Θανάση Σταυράκη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα